fbpx

Berlusconi zbog pronevjere počinje služiti kaznu: Jedan dan tjedno pomagat će oboljelima od Alzheimerove

BIVŠI talijanski premijer Silvio Berlusconi stigao je u petak u centar za oboljele od Alzheimerove bolesti u mjestu Cesano Boscone, u blizini Milana, gdje bi barem četiri sata tjedno trebao obavljati društveno korisni rad.

Berlusconi će raditi u centru koji se nalazi 40-tak minuta vožnje od njegove vile kod Milana, nekad poznate zbog ugošćivanja “bunga bunga” zabava.

Po dolasku, nije se obratio novinarima koji su čekali ispred kompleksa Instituta Sacra Famiglia, njih stotinjak, jer je iz automobila izašao daleko od njih.

Liječnici, medicinske sestre i ostalo osoblje dobili su strogu naredbu da ne smiju snimati niti fotografirati Berlusconija, dok će novinari biti zadržani izvan kompleksa.

Više od stotinu novinara akreditiralo se za snimanje i fotografiranje njegova dolaska. Policajci nadziru ulaz u ustanovu od četvrtka. Institut je vrlo prostran i za novinare je predviđen ograničen prostor, a ni jednom nije dopušteno ući u zgradu San Pietro gdje se nalaze oboljeli od Alzheimera.

Prije dva dana Berlusconi je na jednoj radio postaji najavio kako ima “jedno veliko iznenađenje. Trebalo mi je tek 10 dana da shvatim sustav njege”. “Siguran sam da ću znati pomoći onima kojima je potrebno a to će i mene obogatiti”, kazao je nekadašnji premijer.

Berlusconi je osuđen na godinu dana zatvora 1. kolovoza na suđenju za Mediaset zbog porezne pronevjere a kaznu služi u obliku društveno korisnog rada. U slučaju dobrog ponašanja, kazna bi mogla biti smanjena na deset mjeseci.

Dobio je i ograničenje kretanja unutar Italije, oduzeta mu je putovnica, a upozoren je i da bi umjesto društveno korisnog rada mogao biti stavljen u kućni pritvor ako prekrši odredbe suda.

Iako je izbačen iz parlamenta i zabranjeno mu je javno djelovanje, ostao je lider stranke Naprijed Italija.

Protivnici bivšeg “Cavalierea” uvjereni su da će iskoristiti svoje odlaske u Cesano Boscone u izborne svrhe prije europskih izbora na kojima će se njegova stranka pokušati održati iznad 20 posto.

Izvor: Index.hr