fbpx

Besramno trošenje u najvećoj krizi: Josipovićevo trčanje za biračima košta 44 milijuna kuna

IVO JOSIPOVIĆ vodi jednu od skupljih predizbornih kampanja u novijoj povijesti Hrvatske. A sve to o trošku poreznih obveznika.

Proračun ureda predsjednika za 2014. godinu, naime, iznosi 43.903.377 kuna, a ta su sredstva gotovo u cijelosti posvećena Josipovićevoj nakani da na izborima krajem godine osvoji još jedan mandat.

Ni ne skriva da je u kampanji

U kampanju za drugi mandat Josipović je prilično otvoreno krenuo već početkom godine. Štoviše, to čak i ne skriva pretjerano. O izbornoj strategiji već je više puta razgovarao s novinarima.

U razgovoru za Media servis u veljači Josipović je potvrdio da će se kandidirati za još jedan mandat. Objasnio je to tvrdnjom da uživa dovoljnu potporu građana; ankete redovito pokazuju da je Josipović, u novinarskim krugovima poznat i po nadimku rejting-efendija, uvjerljivo najpopularniji političar u Hrvatskoj.

Iako je u Banske dvore ušao kao kandidat SDP-a, Josipovićeva izborna baza u međuvremenu se proširila. Otvoreno je predsjednik tako govorio kako se nada i glasovima desno orijentiranih birača koji mu, s obzirom na Josipovićev nedostatak mišljenja o većini ključnih tema, nemaju što pretjerano zamjeriti. Osim možda nedostatka karaktera.

Josipović na proputovanju kroz Hrvatsku

Trenutno, međutim, puno veći problem predstavlja činjenica da je Josipović sredstva koja njegov ured dobiva iz državnog proračuna gotovo u potpunosti posvetio postavljanju temelja za reizbor. Od početka godine Josipović gotovo ništa drugo i ne radi osim što putuje po hrvatskoj, sudjeluje na manifestacijama i druži se s biračima. Drugim riječima – vodi neslužbenu kampanju.

Samo u ožujku Josipović je gostovao u Karlovcu, Benkovcu, Zadru, Sinju, Trogiru, Splitu, Kaštelima, Šibeiku, Bjelovaru i Ludbregu a sudjelovao i je i na većem broju raznih manifestacija u Zagrebu. Našao je uza sve to vremena i za posjet Beču, gdje se družio s predsjednicima Austrije i Slovenije.

U travnju je Josipović imao dva inozemna putovanja – u Vatikan i Turkmenistan. Također, dva dana je proveo u susjednoj BiH, gdje je posjetio Mostar, Skopaljsku Gračanicu, Bugojno i Sarajevo. Na domaćoj fronti Josipović je obišao više mjesta u Međimurskoj županiji, a bio je i u Puli, Pločama, Podgori, Karlovcu i Turopolju. Krajem mjeseca našao je vremena i za sudjelovanje u akciji skupljanja smeća na Medvednici. Promicao se i po inozemnim medijima: napisao je tekst za Financial Times, te dao intervju za Bloomberg.

Iako nismo još ni na polovici svibnja, i ovog je mjeseca Josipović imao pune ruke “posla”. Bio je u Okučanima, Jasenovcu, Velikoj Gorici, Splitu, Hvaru, Visu, Puli, Opatiji i Glini. Skoro svaki dan jedno putovanje. Na red je zatim došao put u Sjedinjene Američke Države. Preko bare Josipović je odletio 12. svibnja, zadržat će se pet dana i boraviti u Houstonu i Washingtonu.

Izlet u Ameriku

Na stranicama Ureda predsjednika može se doznati da se radi o “radnom posjetu” čiji “cilj je razmijeniti mišljenja s američkim partnerima o situaciji u Europi te o energetskoj politici, posebno energetskoj sigurnosti i energetskim projektima koje razvija Hrvatska”.

Zvuči to vrlo slično kao najava Josipovićevog puta u Katar, na kojega je u studenom 2012. godine vodio i Radimira Čačića. I tada se prije putovanja govorilo o energetskim projektima, najavljivalo se da će Josipovićeva delegacija u Katru sklopiti ugovore o investicijama vrijednim milijarde dolara. Ništa od toga nije ostvareno, a putovanje nije bilo nimalo jeftino: samo izvanredni charter let koštao je 224 tisuće kuna.

Proračun Ureda predsjednika za 2014. godinu, ponavljamo, iznosi 43,9 milijuna kuna. Najveći dio te cifre otpada na stavku “administracija i upravljanje”, ukupno 33,9 milijuna kuna. Dodatnih 9,1 milijuna kuna troši se za tehničke i pomoćne poslove Ureda predsjednika. Koliko će točno novca ove godine biti potrošeno za Josipovićeva putovanja po Hrvatskoj, iz objavljenog nacrta proračuna Ureda predsjednika nije moguće izračunati. No, nema sumnje da se radi o nezanemarivoj svoti.

Izvor: Index.hr