fbpx

Cibona i Zadar u prvoj utakmici doigravanja na tužnu obljetnicu smrti Kreše Ćosića, ulaz u Draženov dom uz poziv na 060 90 11!

U Zagrebačkom Draženovom domu u nedjelju od 20.30 sati počinje druga polufinalna serija doigravanja za prvaka Hrvatske. Nakon što se Cedevita očekivano u subotu u prvom susretu lagano obračunala sa šibenskim Jollyjem, na parket će veliki rivali, Cibona i Zadar.
Ekipa koja prva prikupi dvije pobjede će se plasirati u finale.

Baš kao i dvoboj istih suparnika u Zadru u posljednjem kolu regularnog dijela sezone i ovaj susret je humanitarnog karaktera za pomoć stradalnicima nezapamćenih poplava u Slavoniji: “U suradnji s Hrvatskim Crvenim križem i Cibona se uključila u pomoć područjima pogođenim poplavom. Kako bi građane dodatno potaknuli na donaciju pozivom na donatorski broj 060 90 11 (cijena poziva 6,25 kn s uključenim PDV-om) za svaki poziv dajemo gratis ulaznicu za prvu polufinalnu utakmicu doigravanja između Cibone i Zadra (KC D. Petrović, 25. svibnja u 20.30 sati). Potrebno je samo nazvati donatorski broj Hrvatskog Crvenog križa i onda na blagajni dvorane pokazati odlazni poziv koji donosi gratis ulaznicu za nedjeljni susret. Blagajna je u nedjelju otvorena od 16 sati.”
“Pozivam sve navijače, sve ljubitelje košarke, da dođu i da pozivom na donatorski broj pomognu poplavljenim područjima,” poručio je i trener Cibone Slaven Rimac, prije nego se posvetio samoj utakmici.

Prije nekoliko dana Cibona je na krilima nezaustavljivog Šarića slavila u zadru, no, taj dvoboj nije imao utjecaja na konačni rasplet prije početka doigravanja. “Mislim da će utakmica u nedjelju biti dijametralno suprotna onoj koju smo odigrali u srijedu. To je bilo zagrijavanje. Bez obzira što smo mi na kraju slavili, mislim da ćemo se u nedjelju morati puno više namučiti da bismo pobijedili,” dodao je strateg Vukova.

Rimac je najavio kako su svi igrači zdravi, a posebno je istaknuo ulogu u ekipi Marka Jagodić-Kuridže: “On je u prošloj utakmici, koju realno s obzirom na ozljedu nije trebao igrati, stisnuo zube i još jedanput pomogao ekipi. Malo ljudi shvaća koliko je njegova uloga nezahvalna, a dao je veliki doprinos koji se na papiru ne vidi. Dečku treba skinuti kapu za sve što je napravio tijekom sezone. Drugih problema nemamo.”

Sa Zadranima Cibona ove sezone nije imala previše poteškoća, no, tek sada dolazi rasplet naporne sezone za pobjednika ABA lige: “Ponavljam, očekujem teške utakmice no za njih smo spremni. Moramo igrati u našem ritmu, zaustaviti ih u obrani i onda doći do laganih poena. Vjerujemo da će Šutalo biti u ekipi pa moramo biti spremni na njihove napadačke opcije s njim. On je igrač koji, ako uđe u seriju, može prouzročiti puno štete. U dosadašnjim utakmicama dobro smo ga branili i morat ćemo biti na takvom nivou i u nedjelju. Naši igrači su takmičari i siguran sam da će u narednim utakmicama reagirati dobro.”
19 godina bez Kreše Ćosića

Zadrani su uvertiru putovanju u Zagreb na dvoboj s Cibonom imali uz spomenik Kreši Ćosiću, gdje su na 19. obljetnicu njegove smrti položili vijence.

Krešo je rođen u Zagrebu, ali je odrastao u Zadru, gdje je i napravio svoje prve košarkaške korake.

Za europsku reprezentaciju igrao šest puta, proglašen najboljim igračem europskih prvenstava 1971. i 1975. Državno prvenstvo Jugoslavije osvojio je šest puta a košarkaški kup 4 puta. S Cibonom je osvojio Kup pobjednika kupova (1982.). S državnom reprezentacijom Jugoslavije, za koju je nastupio 303 puta, osvojio je na europskom prvenstvu prvo (1973., 1975., 1977), drugo (1969., 1971., 1981.) i treće mjesto (1979.), na svjetskom prvenstvu prvo (1970., 1978.) i drugo mjesto (1967., 1974.), a na Olimpijskim Igrama zlatnu (1980. u Moskvi.) i srebrnu medalju (1968. u Mexico Cityju., 1976. u Montrealu). Nakon povratka iz Amerike u Europu sa Zadrom osvaja još dvije titule prvaka Jugoslavije, 1974. i 1975. godine.

Prema ostvarenim rezultatima riječ je o vjerojatno najboljem košarkašu bivše Jugoslavije, ali i jednom od najboljih košarkaša Europe u povijesti.
Veliki trag ostavio je i u SAD-u, iako nikada nije zaigrao u NBA ligi. Ostvario je i zapaženu trenersku karijeru, a uvršten je 1996. godine u prestižnu Kuću slavnih košarkaša (Basketball Hall of Fame), i to kao tek treći ne-Amerikanac u povijesti.

Krešo je zadužio i Hrvatsku svojim predanim međunarodnim radom nakon stjecanja neovisnosti, radio je u diplomatskoj službi kao ministar savjetnik u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu u SAD-u.

Krešimir Ćosić preminuo je 25. svibnja 1995. godine, nakon kratke bolesti od raka limfoma, u Baltimoreu u SAD, prerano, s nepunih 47 godina života. Sahranjen je na zagrebačkom Mirogoju pod arkadama, 2. lipnja 1995. godine.

Gosti će sigurno pokušati napraviti sve kako bi u prvoj polufinalnoj utakmici u Zagrebu napravili iznenađenje: “Možemo biti zadovoljni kako smo odigrali prije nekoliko dana. Izgubili smo, ali smo imali i nekoliko prilika za pobjedu. Igramo protiv pobjednika ABA lige, bit će nam sigurno teško, ali mislimo kako nismo bez svojih šansi,” smatra Josip Sobin, koji je ponovno istaknuo ulogu Darija Šarića, koji im je u srijedu utrpao fantastičnih 36 poena:

“On je sada u Zadru pogodio i ono što inače baš i ne pogađa. Imao je visok postotak ubačaja za tricu, zabio je dosta teških šuteva. Morat ćemo svakako biti bolji u obrani, ali ne može on tako odigrati svaku utakmicu,” dodao je Sobin, koji najavljuje veliku borbu Zadrana:
“Energije još uvijek imamo, ne nedostaje nam i pronaći ćemo još snage za ovu završnicu sezone.”

Veliki derbi Cibone i Zadra u KC Dražen Petrović na rasporedu je ove nedjelje od 20.30 sati!

Izvor: crosport.hr