fbpx

DOM NA SFINGI Pokretni plaćaju mjesečno 2.200 kuna, nepokretni 3.500 kuna

Vijest da država odnosno Ministarstvo socijalne politike i mladih priprema uvođenje ekonomskih cijena u županijske domove umirovljenika, što zapravo znači smanjenje, a u nekim slučajevima i ukidanje decentraliziranih sredstava iz državnog proračuna, neće se znatno odraziti na naše umirovljenike koji su svoj dom pronašli u zadarskom Domu za stare i nemoćne na Sfingi.

Naime, prema podacima Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije korisnici u Domu na Sfingi, oni pokretni, trenutno plaćaju mjesečno 2.200 kuna za dvokrevetnu sobu, dok su korisnici koji su nepokretni i treba im veća skrb, smješteni u stacionaru te za svoj smještaj i skrb mjesečno izdvajaju 3.500 kuna.

– Odluka o minimalnim financijskim standardima za 2014. godinu na razini je one iz prošle godine, pa očekujemo pozitivno poslovanje unutar tako zadanih standarda i u ovoj godini. Ne možemo predvidjeti visinu sredstava u sljedećim godinama, ali svakako bi daljnja smanjenja dovela do značajnih problema u financijskom poslovanju Doma za stare i nemoćne Zadar, kaže Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije Andrija Marcelić.

Ekonomska cijena smještaja u Domu na Sfingi bila bi 3.900 kuna, a Marcelić tvrdi kako je izgledno da bi taj iznos mogli plaćati svi dosadašnji korisnici koji su sami plaćali cijenu smještaja. Zadarska županija, dodaje Marcelić, nije planirala sredstva za financiranje Doma za stare i nemoćne osim decentraliziranih sredstava.

Izvor: Zadarski list/ZDanas