fbpx

Hrvatske autoceste travu plaćaju 1,25 milijuna kuna

NA OKO tri kilometra dugoj dionici autoceste A1 Zagreb-Split od Rašćana prema čvoru Ravča, HAC na centralni pojas između suprotnih kolničkih trakova postavlja “travnate tepihe”. Kako su za Index potvrdili iz Hrvatskih autocesta, to postavljanje travnatih busena i njihovo održavanje u narednih 12 mjeseci stoji 1,25 milijuna kuna.

Radove naredila inspekcija

“S obzirom da je za vrijeme obilnijih padalina na predmetnoj dionici autoceste uočeno znatno ispiranje zemljanog materijala središnjeg razdjelnog pojasa te nanošenje blata i vode na kolnik autoceste što bitno ugrožava sigurnost korisnika prema nalogu Inspekcije cesta Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske autoceste morale su sanirati predmetni problem. Slijedom toga pristupilo se izradi tehničkog rješenja sanacije.

Tehničko rješenje sanacije izradila je tvrtka IPZ d.d. iz Zagreba, a radovi su ugovoreni s tvrtkom Cestar d.o.o. iz Splita na iznos od 1.249.280,60 kuna. Osim radova sanacije, Ugovorom je predviđena i njega trave u trajanju od 12 mjeseci.

Ukupna duljina zahvata na središnjem razdjelnom pojasu je 3.023,00 m, a radovi obuhvaćaju zamjenu nekvalitetnog humusnog materijala iz središnjeg pojasa te polaganje travnog busena u rolama, sve u skladu sa projektom i propisima. Budući da se ova dionica nalazi na terenu s velikim uzdužnim nagibom nije preporučljivo sijanje trave jer s prvom obilnijom padalinom prije stvaranja zelene površine odnosno travnatog sloja došlo bi do ispiranja nanesenog tla.

Prema mišljenju projektanta, druga mogućnost sanacije razdjelnog pojasa betoniranjem cjenovno bi bila 2-3 puta skuplje rješenje”, kažu iz HAC-a.

Izvor: Index.hr/ZDanas