fbpx

Idealna ulja za proljetno buđenje kože

U zimskom periodu njegovali smo kožu malo «težim» preparatima koji su imali ulogu da zaštite kožu od suhog zraka i hladnoće. Dolaskom proljeća, toplijih dana i sve više boravka na otvorenom više nemamo potrebu za takvom njegom. Sada je vrijeme da kožu njegujemo biljnim uljima malo «lakše» teksture i da je pripremimo za prva ovogodišnja izlaganja suncu

Kožu treba pripremiti tako da redovito radimo pilinge kako bismo odstranili sasušene stanice na površini kože, a zatim nanositi biljna ulja lješnjaka, makadamije ili avokada. To su biljna ulja koja se vrlo brzo upijaju, pa ne ostavljaju masni trag na koži, a koži daju potrebnu njegu.

Osim ovih biljnih ulja bilo bi dobro koristiti biljna ulja koja u sebi sadrže puno karotenoida. To su također ulja koja se brzo upijaju u kožu, hidratiziraju je i antioksidativnim djelovanjem štite kožu od štetnog utjecaja UV zraka.

Izdvojila bih sljedeća biljna ulja:

Buriti (Mauritia flexuosa) ima veliki udio karotenoida koji djeluju kao antioksidansi te štite od utjecaja UV zraka. Također, apsorbira dobar dio UV spektra, pa se može koristiti u pripravcima za sunčanje. Eliminira utjecaj slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja i starenje kože pa se koristi i u anti-age kozmetici. Zbog intenzivne crvene boje obično se miješa sa drugim biljnim uljima.

Čileanska malina (Rubus idaeus) zbog visokog sadržaja vitamina E ima jako protuupalno i antioksidacijsko djelovanje pa se koristi kod svih tipova kože koje zahtijevaju dodatnu njegu, za tretiranje bora, strija, ekcema, dermatitisa.

Macerat praha urcuma bogat je beta karotenom (sto puta više od mrkve) i elementima u tragovima (cinka, bakra i magnezija). Koristi se za pripremu kože za sunčanje (potiče proizvodnju melanina koji je odgovoran za tamnjenje), u pripravcima za sučanje jer smanjuje štetno djelovanje UVA sunčevih zraka, za njegu poslije sunčanja i u anti-age kremama.

Vučji trn (Hippophare rhamnoides) bogato je A, C i E vitaminima i karotenoidima. Djeluje protuupalno. Koristi se u njezi zrele kože, u pripravcima za sunčanje, pakunzima za kosu, protiv bora i za intenzivnu regeneraciju kože. Obavezno se miješa sa drugim uljima jer je bogato ljekovitim spojevima i intenzivno obojen pa se ne nanosi samo na kožu. Dovoljno je 5-10 kapi na 10-tak mililitara nekog biljnog ulja da se dobije iznimno hranjivo ulje.

Od nabrojenih biljnih ulja mogu se napraviti uljne mješavine u koje možete staviti i eterična ulja pa na taj način dobiti vrlo hranjive, njegujuće i mirisne kombinacije.

Eterična ulja koja bi bilo dobro staviti u ove uljne mješavine su sjeme mrkve, lavanda prava, bušin, smilje, palmarosa, geranij… To su eterična ulja koja djeluju regenerirajuće na kožu, a u sinergiji s biljnim uljima doprinijet će svježem i zdravom izgledu kože pa će proljetna oslobađanja od zimske odjeće vaša koža dočekati svježa, zdrava i pripremljena za prva izlaganja sunčevim zrakama.

Izvor: Femina.hr