fbpx

Izložba zmija u Prirodoslovnom odjelu Narodnog muzeja Zadar

Čegrtuše, kobre, ljutice, pitoni i anakonde samo su dio izložbe “Zmije, opasna ljepota” koja je u ponedjeljak i službeno otvorena u Prirodoslovnom odjelu Narodnog muzeja Zadar. Riječ je o vrlo atraktivnoj izložbi živih zmija koja je nastala u suradnji s jednima od najvećih uzgajivača, Alešom Mlinarom i Mojcom Muzik, iz slovenske tvrtke Reptiles Nest.

Zmije su postavljene u terarijima u kojima je postavljen i okoliš sličan onomu u kojemu ih možemo vidjeti u prirodi, a posjetitelji imaju priliku vidjeti više od 37 vrsta. Osim domaćih primjeraka, poput poskoka, riđovke, bjelice i kravosasa, posebnu pozornost treba obratiti na neke od egzotičnih vrsta među kojima su i tajpa – najotrovnija zmija, crna mamba koja je poznata kao najbrža, crvena kobra pljuvačica koja je najveća vrsta ove kobre te Russelova ljutica, zmija odgovorna za najviše smrtnih slučajeva u svijetu, kao i impozantni pitoni koji se ubrajaju u najveće zmijske vrste.

– Izložba je organizirana za one posjetitelje koji vole prirodu i žele vidjeti teme vazane uz nju, a takvih sadržaja u Zadru je malo. Osim za domaće stanovništvo, mislim kako će izložba biti zanimljiva i atraktivna i turistima, čime će se zasigurno obogatiti turistička ponuda grada. Osim za pojedinačne posjete pripremili smo i program za najavljene grupe posjetitelja, a on uključuje i uvodnu lekciju o zmijama, upoznavanje kako se s njima rukuje u terarijima, kako izgledaju zmijski svlak i kostur te demonstraciju s neotrovnim i bezopasnim zmijama gdje posjetitelji mogu dodirnuti zmiju i ostvariti možda svoj prvi susret s ovom iznimnom skupinom, kazala je Snježana Vujčić-Karlo, vodteljica Prirodoslovnog odjela NMZ-a.

Aleš Mlinar, vlasnik zmija, s izrazitom strašću pričao nam je o svom poslu i ljubavi prema ovim prekrasnim, ali ujedno i opasnim životinjama, kao i o tome da je u nekoliko navrata i sam imao ugrize, a prošle godine je zbog toga završio u bolnici. Ljubav prema njima razvio je od malih nogu, a trenutno je jedan od najvećih uzgajivača na ovim prostorima.

– Već prošle godine željeli smo otvoriti izložbu u Zadru, nakon Prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, ali nije bilo pripremljeno mjesto te smo dogovorili kako ćemo to napraviti ove godine i sad smo tu. Ovdje je 33 terarija s 80 zmija i 34 vrste, od najpoznatijih hrvatskih i najprepoznatljivih zmija iz cijeloga svijeta. Tu je najveća ljutica, najotrovnija zmija, najveća otrovna zmija, jedna vrsta najvećeg pitona na svijetu, govori nam Aleš dodajući kako Zadrani sad imaju priliku vidjeti zmije za koje su samo čuli.

Izvor: Zadarski list/ZDanas