fbpx

Izvanredni izbori za načelnika u Općini Bibinje održat će se 15. lipnja

Izvanredni izbori za načelnika u Općini Bibinje održat će se 15. lipnja 2014. godine, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade RH.

Osim za Općinu Bibinje, Vlada je donijela odluku o raspisivanju izvanrednih izbora u još četiiri jedinice lokalne samouprave u kojima je zbog raznih okolonosti došlo do prekida mandata čelnih ljudi općina i gradova ili raspuštanja predstvaničkog tijela. Prema toj odluci, osim Bibinjaca, za nešto više od mjesec dana na izbore će izići i stanovnici Vukovara, Slunja, Sunje i Netretića.

U obrazloženju Vlade za Općinu Bibinje je navedeno kako su stručne službe te općine 30. travnja 2014. godine dostavile presudu Vrhovnog suda RH od 18. ožujka 2014. kojom je općinski načelnik Nino Šimunić pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od jednog mjeseca. Nadalje, pojašnjava se kako mu je iz navedenih razloga prestao mandat kako je to i propisano člankom 93. stavka 1. točke 3. Zakona o lokalnim izborima.

Šimunića je Županijski sud u Splitu u velljači 2011. godine proglasio krivim zbog zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje dokumenata i neuredno vođenje poslovnih knjiga te osudio kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci. Nakon više od tri godine Vrhovni sud RH tu mu je presudu potvrdio te kaznu zatvora zamijenio radom za opće dobro.

Izvor: Zadarski list/ZDanas