fbpx

Khan radnicima: Svi ćete otići, a posao će odraditi kooperanti

Radnici Naute Lamjane u stečaju jučer su ponovno ostali ispred vrata tvrtke, no ovaj puta svojom voljom. Odlučili su se solidarizirati sa šestoricom kolega kojima je stečajni upravitelj Alein Khan uručio otkaze.

No osim toga, odbili su jučer raditi jer im Khan nije osigurao i dao na potpisivanje nove ugovore, a oni koje su imali, istekli su im sa zadnjim danom travnja.

– Radnici su ostali složni jučer, svi kao jedan. Mislili su da će s njima lako kad su se mene riješili. Nisam se bunio kad su mi dali otkaz, samo da ostali rade, a sad je stečajni upravitelj počeo davati otkaze i ne zna se kad će s tim stati. Radnicima je rekao da će, ako neće oni raditi, dovesti druge iz Rijeke, kaže Marijo Košta, nedavno otpušteni sindikalac kojeg je Khan označio kao vođu pobune među radnicima.

A da Košta nije vođa pobune već upravo suprotno – legalist i stručnjak u svom poslu, pokazala je njegova jučerašnja gesta. Budući da je putnički brod Paulu jučer trebalo spustiti u more, on je kontaktirao osobno nekoliko radnika koji su to i učinili.

Novi šef proizvodnje u Nauta Lamjani Tino Vidov kazao je kako je on sam zatečen odlukom o otkazima iz razloga što je na prošlotjednom sastanku radnika sa stečajnim upraviteljem jasno rečeno da će posla za svih biti. Khan je jučer iz Rijeke najavio svoj dolazak u Lamjanu već u sedam ujutro, ali i nove otkaze.

– Otpustio sam dvije službenice jer za njih nema posla, te četiri čuvara jer se u njih ne može imati povjerenja. Oni su pred moj dolazak u remontno brodogradilište omogućili odnošenje travel komandi i baterija za travel lift pa se nije moglo raditi. Da se to nađe i ponovno osposobi ključna dizalica za rad u škveru morala je uredovati policija, rekao je Khan te dodao kako je odmah na samom početku uzeo deset radnika više nego što ih sada treba. Kad je čuo da su se radnici solidarizirali sa šestoricom kojima je on uručio otkaze, Khan je najavio kako će otkaz dobiti možda i svi.

– Sad će zbog solidarnosti na koju ih je nagovorio Marijo Košta svi otići prije vremena. Posao će odraditi kooperanti iz Zadra i Rijeke, s kojima sam već sve dogovorio, zaprijetio je Khan.

Foto: Dino STANIN/PIXSELL

Izvor: Zadarski list/ZDanas