fbpx

LUDIJADA U ZADRU bacali brašno, jaja, deterdženate po kolegama i gradskim ulicama

Zadarski maturanti danas su napustili školske klupe, a posljednji školski dan prije mature obilježili su tradicionalnom ludijadom gradskim ulicama i rivom. Njihovu proslavu nisu pokvarile ni loše vremenske prilike, hladnoća i jugo, pa su po običaju u šarenim majicama s raznim interesantnim natpisima već u rano jutro okupirali Poluotok. Nek škole, poput Gimnazije Vladimira Nazora, za učenike su pripremile alternativnu zabavu i natjecanja u raznim aktivnostima – od jedenja fritula zavezanih ruku, potezanja konopa do trčanja u paru. Učenici Tehničke škole i Škole primjenjene umjetnosti i dizajna ove godine su ipak odlučili biti solidarniji te su prikupili donacije i novcem koji bi utrošili za nepodopštine kupili su osnovne potrepštine i namirnice te pomogli zadarskoj Pučkoj kuhinji. Najveći dio učenika ostalih škola ipak se odlučilo da i ove godine put prema odrastanju proslave bacanjem brašna, jaja, raznih prehrambenih namirnica i deterdženata po kolegama i gradskim ulicama.

Iako su djelatnici Čistoće i ove godine radili punom parom te su ulice prali već od ranog jutra, nisu uspijevali čistiti toliko brzo. Najgora situacija bila je u Varoši, gdje se zbog ulica „natopljenih” jajima i deterdžentom nekoliko građana poskliznulo, a jedan od vlasnika ugostiteljskog objekta prijavio je maturante policiji nakon što su mu stolove prekrili brašnom.

Kako “ludijada” ne bi prošla bez izgreda za to su se pobrinula dva maturanta Tehničke škole koji su u more bacili turistkinju. Poljski bračni par srednjih godina, kako smo saznali, prolazio je rivom dok su maturanti bacali djevojke u more, pa im se učinilo zgodno u more baciti i prolaznicu. Šokiranu i promrzlu ženu iz mora je izvukao suprug, a policija koja je u blizini nadgledala ludijadu obavila je razgovore s učenicima te privela dvojicu “šaljivdžija” u I. policijsku postaju.

Turistkinja je, srećom, prošla bez ozljeda, a nju i supruga je policajac odveo u obližnji kafić kako bi se presvukli i osušili. Mladićima slijede prekršajne prijave.

Izvor: Zadarski list/ZDanas