fbpx

Međunarodni plesni festival – In memoriam Nives Šimatović Predovan

Zadarsko Kazalište lutaka ugostilo je ovogodišnji Međunarodni plesni festival – In memoriam Nives Šimatović Predovan, što ga organizira Plesna udruga Gesta. Treće izdanje festivala u Zadar je dovelo domaće i inozemne goste, sve skupa 20 izvođača koji su te večeri Zadar učinili gradom plesa.

– Raznolikost programa je od početka organizacije bio sam cilj, uz promicanje plesne umjetnosti, moguće međusobne suradnje ansambala, gostovanja i razmjene iskustava. Ovakvi plesni događaji su savršena podloga za komunikaciju i širenje vidika mentorima i koreografima, ali i plesačima. Jedna od niti vodilja u radu Geste je odgoj plesne publike, ne samo gestica već svih plesača iz zadarskih škola i udruga. Riječ udruga koja je predznak Geste je međusobno udruživanje, suradnja i povezanost jer samo to je ono što može pomoći u unaprjeđenju plesa u Zadru, naglasila je voditeljica Geste Nena Jurišić.

U sjećanje na Nives

Prvi festival održan 2012. godine dokazao je da je upravo ovakav festival nešto što je nedostajalo gradu poput Zadra koji ima dugu tradiciju plesa. Festival se održava u sjećanje na pokojnu Nives Šimatović-Predovan, poznatu zadarsku plesnu pedagoginju i nastavnicu suvremenog plesa. Radeći u plesnoj školi i Zadarskom plesnom ansamblu obrazovala je i utjecala na mnoge zadarske plesače koji se i danas bave plesom u Zadru i van njega te odgajaju nove generacije plesača. Gesta je proizašla iz plesnog studija Doma hrvatske mladeži koji je do tada vodila Nives te je na njenu inicijativu studio preuzela njena učenica Nena Jurišić nastavljajući rad na njenim temeljima. Nakon Nivesine smrti osniva se Gesta na čelu s Nenom Jurišić koja je ansambl koji je tada zatekla preimenovala u Gesta i od samog početka rada rad se u Gesti iz temelja mijenja. Gesta razvija svoju djelatnost i započMeđunarodni plesni festival – In memoriam Nives Šimatović Predovan
inje rad kojem je osnova ples, no dodaje se i dramski dio koji joj daje prepoznatljiv pečat.

Nastavljajući i dalje širiti načela da ples treba biti dostupan svima koji ga žele učiti, Gesta s umjetničkom voditeljicom Nenom Jurišić uz trinaest godina uspješnog pedagoškog rada u Gestinu biografiju upisuje i organizaciju jedne velike Međunarodne plesne manifestacije poput spomenute.

Promocija različitosti plesnih izričaja

Na ovogodišnjem festivalu predstavilo se dvadeset plesnih ansambala, umjetničkih škola, udruga, društava i klubova koji njeguju različite plesne izričaje. Upravo zato je festival i specifičan jer promovira različite plesne smjerove od baleta, suvremenog, jazz dancea, etno plesa, musical dancea, hip-hopa… Riječ je o, po sudu mentora, pedagoga, koreografa i samih plesača, no svakako i publike najboljem do sada održanom festivalu.

Ove godine u programu su nastupili neki od najboljih ansambala iz cijele Hrvatske poput Plesne radionice Ilijane Lončar iz Požege koja se ovaj put predstavila s koreografijom suvremenog plesa uz elemente hip-hopa, zatim najnagrađivaniji ansambl suvremenog plesa Teuta iz Čakovca, Studio Labirius iz Dubrovnika s koreografkinjom iz Izraela Limor Ziv i Ivicom Bagom, JazzElle – ansambl iz Zagreba koji vodi koreografkinja škole za mjuzikle Husar/Tomčić, Tihana Strmečki, državni prvaci Makedonije ansambl Mak, najpoznatiji slovenski studio Imani, Vruća čokolada – najstariji splitski plesni i drugi. U pauzi između generalnih proba i samog festivala, Gesta svake godine organizira za sudionike festivala kratku plesnu predstavu, kako bi promovirali mlade umjetnike i njihove autorske predstave. Ove godine se predstavila Varaždinka Natali Radelić koja trenutno radi u Zadarskom plesnom ansamblu kao pedagog i koreograf.

Višednevni program u budućnosti?

– Festival je od samog početka promijenio svoj karakter, tijekom prve dvije godine svaki ansambl se predstavljao sa svoje dvije plesne koreografije. Međutim ove godine zbog velikog interesa ansambala za sudjelovanje bili smo primorani smanjiti program i svaki ansambl se predstavlja s jednom koreografijom. Dokaz je to da se festival razvija i napreduje te u budućnosti iziskuje višednevni program, a shodno s tim i veća financijska sredstva. Organizacijski dio Gesta odrađuje i obavlja na volonterskoj osnovi s ciljem održavanja festivala u pozitivnoj atmosferi grada Zadra. Dolaskom naših plesnih prijatelja iz Zagreba, Rijeke, Splita, Šibenika, Paga, Čakovca, Jastrebarskog, Požege, Slavonskog Broda, Osijeka, Dubrovnika i plesača iz Slovenije i Makedonije, cilj nam je da naš festival bude osim međusobnog druženja, razmjene iskustava i moguće suradnje događaj koji će ostaviti neizbrisivo sjećanje za mlade umjetnike, naglašava Jurišić.

Izvor: Zadarski list/ZDanas