fbpx

Međunarodni Zadarski plesni festival

Dvadeset plesnih grupa nastupit će sutra na međunarodnom Zadarskom plesnom festivalu. Festival koji se održava u sjećanje na Nives Šimatović Predovan održava se treću godinu zaredom, a Nena Jurišić, umjetnički voditelj i koreograf plesne udruge Gesta, organizatora festivala, već ga je nazvala tradicionalnim. Ona se jučer na press konferenciji priSjetila 1971. kad je Glazbena škola osnovala plesni odjel i Nives Šimatović Predovan za koju je kazala kako je sinonim za ples u Zadru, te je stoga njoj i posvećen festival.

– Prva godina je bila jako emotivna, stresna, ali smo bili prezadovoljni. Prvi festival je bio zadarski, dok su već sljedeće godina nastupile grupe uz Slovenije, te je festival poprimio međunarodni karakter. Ove godine imamo dvadeset grupa i bili smo primorani ograničiti da se svaka grupa predstavi s jednom točkom, kazala je Nena Jurišić napominjući kako bi definitivno bilo dobro da se festival održava dva dana, no za to su potrebna veća financijska sredstva od onih kojima trenutačno raspolažu. Suorganizatori festivala su Grad Zadar, Zadarska županija i Turistička zajednica Grada Zadra, generalni pokrovitelj je City galleria Zadar, a zlatni pokrovitelj hotel Bastion.

Osim klasičnog baleta, na festivalu ćemo moći gledati suvremeni ples, ali i primjerice hip hop, dakle jedan bogat kolaž plesnih ansambala.

– Cilj nam je da ovakva manifestacija promiče plesnu aktivnost u našem gradu. Ples nema granica, ni dobnih ni nekih drugih. Festival može svake godine rasti, istaknula je Nena Jurišić kazavši kako vjeruje da imamo što pokazati u našem gradu. Kaže kako su plesna studija ucrtala Zadar na plesnu kartu.

U Kazalištu lutaka Zadar, sutra s početkom u 19 sati, nastupaju plesna udruga Gesta iz Zadra, plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege, plesna udruga Imani i iz Slovenije, Glazbena škola Blagoje Bersa iz Zadra, plesni klub Jazzelle, plesna udruga Sjene iz Šibenika, plesni klub Vruća čokolada iz Splita, Glazbena škola Krško iz Slovenije, baletni studio Jastrebarsko iz Jastrebarskog, studio suvremenog plesa Teuta iz Čakovca, plesni studio Labirius iz Dubrovnika, plesni centar Beat iz Rijeke, umjetnička škola Franje Lučića iz Velike Gorice, plesna udruga Kiša s Paga, plesni studio Lepeza iz Zagreba, Dance studio Mak iz Makedonije, plesni klub Sedmi vjetar iz Splita, Zadarski plesni ansambl, plesna grupa »Sve od svuda« iz Zagreba i plesni klub Zara iz Zadra.

Izvor: Zadarski list/ZDanas