fbpx

MINISTARSTVO SPORTA O NK ZADRU Uočene nepravilnosti u tijeku novca

Elaborat o preoblikovanju NK Zadra nije nikakav tajni dokument, a o uočenim nepravilnostima tijeka novca već su obaviještene nadležne institucije, navodi se u odgovoru Ministarstva obrazovanja i sporta na naše pitanje o situaciji oko NK Zadra.

Ministarstvu sporta postavili smo više pitanja vezano uz nedavnu odluku o preusmjeravanju daljnih 4,2 milijuna kuna potraživanja države prema Gradu Zadru i sadašnjoj situaciji oko preoblikovanja. Budući da je SDP ovih dana ustvrdiko kako je elaborat o preoblikovanju tajni dokument koji je poznat samo Božidaru Kalmeti i Renu Sinovčiću zanimalo nas je može li takav dokument biti proglašen tajnim, te je li Uprava za sport uočila kakve nepravilnosti oko preoblikovanja i korištenja proračunskog novca. Evo odgovora Ministarstva sporta u cijelosti:

Elaborat nije tajni dokument

Poštovani,
sukladno Zakonu o sportu, Nogometni Klub Zadar dostavio je elaborat o preoblikovanju. Klub je na traženje Povjerenstva za profesionalne sportske klubove dostavio i dopunu elaborata. Temeljem Zakona, elaborat nije proglašenim tajnim. No, svatko tko posjeduje taj dokument, a želi ga dati u javnost, mora voditi računa o Zakonu o zaštiti osobnih podataka koji su sastavni dio elaborata, kao i Zakonu o zaštiti tajnosti podataka.
Elaborat o preoblikovanju izrađen je za potrebe javnopravnog tijela pa i kao takav nije tajni dokument. Također, svi podaci iz elaborata sastavni su dio prospekta koji je sačinjen prilikom raspisivanja upisa i uplate dionica (o upućivanju poziva za upis i uplatu dionica govori članak 44. Zakona o sportu).
Nadalje, u dokumentaciji koju je Nogometni klub Zadar dostavio Povjerenstvu za profesionalne sportske klubove, kao stručnom tijelu koje prati obavljanje djelatnosti profesionalnih sportskih klubova, nisu utvrđene povrede Zakona o sportu.

Uočene nepravilnosti tijeka novca

O mogućim nepravilnostima tijeka novca koje su uočene u dokumentaciji Kluba, a za koje nije nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, navedeno Povjerenstvo i Ministarstvo pravodobno su obavijestili za to nadležne institucije.
Klub će i nakon završetka procesa preoblikovanja biti dužan jednom godišnje Povjerenstvu i Ministarstvu dostavljati dokumentaciju sukladno članku 39. Zakona o sportu, odnosno ovo će ministarstvo nastaviti pratiti poslovanja Kluba. Ako tijekom tog postupka budu utvrđene nepravilnosti, Ministarstvo će postupati sukladno svojim ovlastima i o svim eventualnim nepravilnostima obavijestiti za to nadležne institucije.

Peti krug upisa dionica

Što se pak tiče imatelja dionica, u ovome Vam trenutku o tome ne možemo dati informaciju iz razloga što je u tijeku peti krug upisa i uplate dionica. Naime, Nogometni klub Zadar dobio je dopuštenje za upućivanje poziva za upis i uplatu dionica u petom krugu, po završetku kojega će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta imati detaljne informacije o imateljima dionica.
Upisom u sudski registar, Nogometni klub Zadar – udruga za natjecanje postaje trgovačko društvo – NK Zadar s.d.d., kaže se u odgovoru Ministarstva sporta.

Izvor: Mediapress.hr