fbpx

Načelnik Šimunić ne želi odstupiti, Ministarstvo poručilo: Njegov je mandat stvar prošlosti!

Da sam kažnjen bezuvjetnom kaznom zatvora od sedam mjeseci, odstupio bih s načelničke dužnosti, ali ja nisam osuđen na bezuvjetnu kaznu i neću odstupiti – izjavio nam je Nino Šimunić pola sata nakon što je u petak, kao načelnik, zaključio svečanu sjednicu Općinskog vijeća Bibinja.

Zbog zloporabe položaja i ovlasti, te krivotvorenja službene isprave, Šimunića je Vrhovni sud osudio na “jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci”, ali mu je zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro.
Kada ste doznali za pravomoćnu presudu Vrhovnog suda?

– Prije otprilike mjesec dana. Ovaj teret vučem na leđima proteklih pet godina i nikako mi nije svejedno, možda je najbolje da ništa ne komentiram.

Možete li objasniti zašto se niste povukli s dužnosti?

– Moj je odvjetnik rekao da za to nema pravne osnove. Nisam ja osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora.

Povukli biste se samo da ste morali u zatvor?

– Da, zakon je jasan, tada bih odstupio. Ali, ovo nije bezuvjetna kazna i nema razloga za ostavku.

Ne mislite li da se to protivi zdravom razumu: pravomoćno ste osuđeni jer ste oštetili općinski proračun, a i dalje ostajete na mjestu načelnika?!

– Ponavljam: ovo nije bezuvjetna kazna zatvora!

Je li vam makar žao zbog toga što ste napravili?

– Žao mi je, kako mi ne bi bilo žao. Svi ljudi u radu imaju pogrešaka, a sve revizorske inspekcije koje su nakon toga dolazile u Općinu nisu imale nikakve primjedbe. Nije mi bila svjesna namjera oštetiti proračun.

U Ministarstvu pravosuđa ovakve presude smatraju bezuvjetnima, što bi značilo da vam mandat prestaje po sili zakona?

– To je njihova stvar i njihovo tumačenje, nisu oni nadležni za lokalnu upravu i samoupravu. Ako su oni iznad Vrhovnog suda, to je onda nešto drugo – zaključuje na koncu Nino Šimunić.

Po informacijama iz Ministarstva uprave, u slučaju bibinjskog načelnika uopće ne postoji bilo kakva dilema: njegov je mandat stvar prošlosti, o čemu je općinska uprava već obaviještena.

– Ovdje je sve jasno. Svojedobno smo već imali sličan slučaj u kojemu je zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro, pa smo zatražili mišljenje Ministarstva pravosuđa čiji je stav da je riječ o bezuvjetnoj kazni, a to po Zakonu o lokalnim izborima u ovom slučaju znači da mandat načelnika prestaje trenutkom pravomoćnosti presude.

Vlada će u zakonskom roku od 90 dana raspisati izbore za načelnika Bibinja, čiju će dužnost dotle obavljati njegov zamjenik. Sve je tu jasno i ne znam zbog čega se oko toga stvaraju umjetne dileme – izjavio nam je ministar uprave Arsen Bauk.

Sličan slučaj o kojemu Bauk govori jest primjer dubrovačkog vijećnika Pere Vićana koji je, unatoč zatvorskoj kazni od deset mjeseci, želio ostati vijećnik smatrajući da nije riječ o bezuvjetnoj kazni jer je ona zamijenjena radom za opće dobro.

– Za vrijeme trajanja rada za opće dobro kao način služenja kazne i izvršenja sudske presude neću biti spriječen prisustvovati sjednicama Gradskog vijeća i nesmetano ću obavljati vijećničku dužnost – pisao je tada Vićan Ministarstvu uprave, ali je Ministarstvo uprave, a na temelju mišljenja Ministarstva pravosuđa, smatralo da je riječ o bezuvjetnoj kazni, te da je njegovo prisustvovanje sjednicama GV-a irelevantno i nema utjecaja na prestanak njegova mandata.

Po presudi Vrhovnog suda, Šimuniću je dokazana zloporaba službenog položaja i ovlasti, te krivotvorenje službenih isprava. Kako je zamjena zatvorske kazne radom za opće dobro cijelu priču odvela u različite interpretacije zakona i (bez)uvjetne kazne, potpuno su po strani ostale politička i moralna dimenzija koje su puno nedvosmislenije od “golog pravničkog nadmetanja”.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Božidar Kalmeta je u prvim izjavama konstatirao da u HDZ-u još nije bilo govora o “slučaju Šimunić”, objašnjavajući da procedura za njegovo eventualno stranačko sankcioniranje mora krenuti iz bibinjskog HDZ-a, ali jasno ističući da će zakon biti poštovan.

– Mi ćemo postupiti kako nalaže zakon. Može li Šimunić i dalje biti načelnik općine Bibinje, vjerojatno će odlučiti Ministarstvo uprave. Prema onome što mi je rekao načelnik Šimunić, nema nikakvih razloga da u Bibinjama dođe do novih izbora. No ponavljam, nije na nama da o tome odlučujemo, nego da se ponašamo u skladu s zakonom – izjavio je Kalmeta.

Za ministra uprave Arsena Bauka, na načelnički mandat Nina Šimunića već je stavljena točka i idu novi izbori. Po neslužbenim informacijama, Vlada bi odluku o tome mogla donijeti već sljedećeg četvrtka.

Ministarstvo pravosuđa: ‘To je bezuvjetna kazna’

“Sud prilikom izbora vrste i mjere kazne za konkretnog počinitelja, vodeći računa o svim relevantnim, zakonom propisanim uvjetima, može izrečenu kaznu zatvora zamijeniti radom za opće dobro, u kojem slučaju se kazna zatvora ne izvršava u zatvorskoj ustanovi, već radom za opće dobro, sukladno zakonu.

Također, pod uvjetima propisanim Kaznenim zakonom, sud može izreći uvjetnu osudu, kada se kazna zatvora neće izvršiti ako počinitelj u vremenu provjeravanja ne počini novo kazneno djelo i ispuni određene mu obveze.

Slijedom navedenog, uvjetovana kazna zatvora ne može biti zamijenjena radom za opće dobro, već je to moguće samo kod bezuvjetno izrečene kazne zatvora”, stoji u mišljenju Ministarstva pravosuđa iz listopada 2013. godine, kada se radilo o mandatu člana predstavničkog tijela osuđenog na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas