fbpx

NAUTA LAMJANA DORH čekao dvije godine s kaznenim prijavama?

Županijski državni odvjetnik u Zadru, Ivan Galović danas je razgovarao sa sindikalnim predstavnicima o kaznenim prijavama koje su prije dvije godine podnijeli zbog sumnji da je kaljsko remontno brodogradilište Nauta Lamjana otišlo u stečaj zbog kriminalnih radnji. Kako su rekli sindikalni povjerenik Mario Košta i pravni savjetnik SSSH Vedran Uranija žurnu obradu njihovih kaznenih prijava naložio je Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan:

Prije dvije godine i osam mjeseci radnici Nauta Lamjane preko svojega su sindikalnog povjerenika županijskom državnom odvjetništvu podnijeli kaznene prijave. Posljednjih mjesec – dva neprestano su upozoravali da se kriminal u remontnom brodogradilištu mora procesuirati. Novi glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan njihov je glas dobro čuo i naloži tužiteljima u Zadru da slučaj Nauta riješe što brže. S time je posebno zadovoljan sindikalist Mario Košta:

” Istraga se stvarno intenzivira i vjerujemo da će se i dokazati da je do stečaja došlo zbog kriminala ne zbog lošeg poslovanja brodogradilišta. Silan novac je ukraden u brodogradilištu, silan novac je opran, milijuni eura, možda i deseci milijuna eura i državno odvjetništvo je na tragu tog novca i vjerujemo da će to uspjeti dokazati i da će se zaustaviti ovakav tijek stečaja i vjerujemo da neće biti kasno, da će škver još biti živ i da ćemo nastaviti gdje smo stali. “

Što na više desetaka stranica prijave i još nekoliko stotina stranica piše Košta zbog tajnosti istrage nije mogao reći. Nešto konkretniji je bio pravni savjetnik SSSH Vedran Uranija:

” Riječ je o nekoliko osoba koje su u to uključene. Na vrhu piramide je jedna osoba, ne možemo spominjati ime jer je riječ o tajnoj istrazi, ali svakako je riječ o više osoba koje su uključene u težak gospodarsko pravosudni kriminal. “

Uranija je osim s DORH-om danas trebao razgovarati i sa stečajnim upraviteljem Aleinom Khanom o vraćanju svih radnika na posao. No do sastanka ipak nije došlo. Zašto, pojašnjava Khan:

“Ja nemam vremena  s njima mlatit praznu slamu. Petnaest ljudi radi, radi vrlo uspješno i nema nikakvih problema, očekujemo posao, jedino što mi je sad problem što je eto kraj remontne sezone, ali nadajmo se da ćemo i dalje nešto radit. “

A da inzistiranje radnika na raspetljavanju mogućega kriminala u škveru nije bilo mlaćenje prazne slame pokazuje i sastanak u DORH-u te žurno postupanje u tom slučaju.

Izvor: HRT/ZDanas