fbpx

NAUTA LAMJANA Dvojica pristala na uvjete stečajnog upravitelja

Crne slutnje 40 radnika Nauta Lamjane u stečaju u ponedjeljak su se počele obistinjavati, a jučer je uslijedio još crnji nastavak. Nakon što je stečajni upravitelj Alein Khan podijelio otkaze šestorici radnika – četvorici čuvara i dvjema zaposlenicama u administraciji, u utorak su uslijedili novi otkazi. Već ujutro na vratima remontnog brodogradilišta dočekala ih je Khanova pisana odluka – na posao mogu tri administrativna zaposlenika i 15 radnika u remontu.

Jednako kao i u ponedjeljak, radnici su odlučili ostati složni i solidarni prema kolegama kojima je Khan otkazao suradnju. U toj namjeri dočekali su ga pred ulazom u škver. Khan se tamo pojavio u deset sati i ostao pri svome. Njih 18 može na posao, a ostali kućama. Sloga je uskoro započela pucati po šavovima. Dvojica radnika odlučila su ipak prihvatiti Khanovu ponudu nakon čega su ušli u krug brodogradilišta i potpisali novi ugovor.

Slavodobitno, Khan je nakon toga predstavnicima medija izjavio kako će on potrebu za radnicima obznanjivati i uređivati na dnevnoj osnovi, odnosno ovisno o dnevnim potrebama za njihovim uslugama. Najavio je kako će radnike Lamjane kojima je istekao ugovor sa zadnjim danom travnja zamijeniti kooperantima ili nekim drugim radnicima ukoliko mu oni odbiju suradnju.

Četvoricu čuvara Khan je već zamijenio zaštitarima iz tvrtke Adriatic security pod izlikom kako čuvarima ne može vjerovati jer su dozvolili da s prvim danom njegova dolaska u škver nepoznate osobe odnesu komande za travel liftove i tako onemoguće rad. Upitan je li to put prema likvidaciji koju je odmah po dolasku u remontno brodogradilište i najavio, Khan je izjavio kako će se proizvodnja nastaviti te da je likvidacija samo kriva interpretacija medija. Negirao je i neke druge izjave koje je ranije dao novinarima te ostao pri stavu kakav do jučer nije iskazivao, a to je da će se poslovi u kaljskom škveru nastaviti s ciljem očuvanja remonta brodova.

Neslužbeno doznajemo kako je vapaj radnika u ipak stigao do nadležnih u istražnim institucijama te da su se započele “češljati” poslovne knjige koje bi trebale utvrditi je li do stečaja uopće i trebalo doći.

Izvor: Zadarski list/ZDanas