fbpx

NAUTA LAMJANA Nitko ne želi kupiti remontno brodogradilište dok je u stečaju

Nekadašnji ministar gospodarstva Goranko Fižulić u nedavnom je razgovoru za Slobodnu Dalmaciju najavio sjednicu Nadzornog odbora britansko-švicarskog fonda Jupiter Adria najavljujući da će, kao jedini član NO-a iz Hrvatske, potaknuti razgovor o budućnosti brodogradilišta “Nauta Lamjana”. Sjednica Nadzornog odbora je održana, ali Fižulić o njezinu sadržaju ne može govoriti jer je za to nadležan netko drugi.

– Imali smo Nadzorni odbor i bilo je govora o “Nauta Lamjani”, ali je za informacije o tome kao izvršni direktor zadužen Zdenko Leko – kaže Fižulić.

Iz prvih rečenica Zdenka Leke, inače direktora dubrovačkih “Vrtova sunca”, potpuno je jasno da su u Jupiter Adriji odlučili čekati rasplet.

– Razgovarali smo o situaciji u “Nauta Lamjani”, ali ništa konkretnije ne možemo ni planirati ni poduzeti sve dok je stečajni postupak u tijeku. Kada dobijemo potpunije informacije i kada stečaj bude okončan, tek se tada može razmišljati o daljnjim postupcima, a sve dotle mi smo samo vjerovnik u stečajnom postupku – kaže Zdenko Leko u ime vlasnika “Nauta Lamjane”.

Unatoč tome, Leko smatra da je situacija “relativno jasna” te da je potpuno razumljivo da nitko ne želi kupiti remontno brodogradilište dok je u stečaju.

– Prije nekoliko godina bilo je nekoliko ponuda za kupnju, ali ponuditelji tada nisu realizirali svoje namjere. Više smo puta govorili da je brodogradilište i prije sedam godina, kada smo ga kupili, bilo u financijskim problemima. Sanirali smo ga da bi se ostvarivala dobit, ali to nije išlo, naišla je financijska kriza u svijetu, pa nismo mogli dopustiti da zbog ubrizgavanja novca u “Nauta Lamjanu” trpe naši drugi projekti, pogotovo zato što nije bilo izgleda da će se škver pretvoriti u rentabilan posao – kaže Leko.

– Radnici su nezadovoljni i ja to mogu razumjeti, ali mi više nismo mogli financirati brodogradilište i izdvajati za plaće kada škver nije mogao sam sebe održavati. Stečajne upravitelje je imenovao nadležni sud, mi smo samo vjerovnik kojega zanima hoće li i koliko svojih potraživanja naplatiti. Što se kaznenih prijava tiče, ne vjerujem da za njih ima temelja jer se sve radilo po zakonu – smatra Zdenko Leko.

Izvor: SD/ZDanas