fbpx

Novi sukob na pomolu: Tri kineska broda ponovo u teritorijalnim vodama Japana

TRI broda kineske obalne straže ušla su u jutros u vode oko otoka u Istočnom kineskom moru zbog kojih se Kina i Japan žestoko spore, priopćila je japanska obalna straža.

Tri broda su oko 12 sati po lokalnom vremenu ušla u vode oko otočja Senkakua koje nadzire Japan, a i Peking koji ih zove Diaoyu i polaže na njih pravo. Brodovi se nalaze na manje od 12 nautičkih milja od otočja.

Sličan slučaj dogodio se već nekoliko puta, a početkom godine Tokio je oštro reagirao. Japanski ministar obrane Itsunori Onodera tada je rekao da Japan “ne može zatvoriti oči na opetovane neovlaštene ulaske” kineskih brodova u njegove vode.

U istu oblast plove i brodovi japanske obalske straže zbog čega se povećava mogućnost nastanka oružanog incidenta.

Tijekom nedavne turneje po Aziji, Barack Obama je izjavio da SAD ima obvezu braniti Japan u slučaju vojnog sukoba s Kinom, ali je obje strane pozvao da sukob riješe mirnim putem.

Kinesko-japanski odnosi na najnižoj su razini zbog tog teritorijalnog spora u Istočnome kineskom moru. Japan je u rujnu 2012. nacionalizirao tri od pet većih otoka u spornom otočju što je u više kineskih gradova potaknulo prosvjede.

Otad Peking redovito šalje ophodnje obalne straže u teritorijalne vode tih otoka koji su 200 kilometara sjeveroistočno od Tajvana i 400 kilometara zapadno od Okinawe, što potiče bojazan od izgreda jer ondje patroliraju i japanski brodovi.

Izvor: Index.hr/ZDanas