fbpx

Novi trajekt plovit će na liniji između Zadra i Brbinja na Dugom otoku

Koliko god su se pulski i riječki škverani, uz povremenu asistenciju kolega iz Malog Lošinja, zahuktali oko dovršavanja četiri nova trajekta za “Jadroliniju”, još nije poznato kada će brodovi i zaploviti na dalmatinskim i kvarnerskim linijama.

Gradnja cijele serije već dobrano kasni u odnosu na javno dostupne rokove njihove primopredaje nacionalnom putničkom brodaru. Dvije novogradnje, kapaciteta 616 putnika i 145 automobila, opremaju se u pulskom “Uljaniku”, a preostala dva broda, istovjetnih značajki, u riječkom “3. maju”, dok se dokovanja obavljaju u Malom Lošinju.

Preseljenje dvaju brodova u Rijeku obrazloženo je dostupnijim opremnim obalama, ali nije daleko od istine ni kuloarska priča da su svemu kumovali povoljniji financijski kapaciteti “3. maja” u odnosu na njihova vlasnika – “Uljanik grupu”.

Prvi isporučeni trajekt očito će zaploviti na liniji između Zadra i Brbinja na Dugom otoku, a riječ je o brodu koji će, po svemu sudeći, svoje aktualno “radno” ime “Uljanik 503” promijeniti u “Kornati”, naziv koji su “Jadrolinijini” putnici izabrali u internetskoj anketi zajedno s još tri – “Brač”, “Krk” i “Mljet”. Da je tome tako, svjedoči i nedavni oglas u našem listu za iznajmljivanje šankova u brodskom salonu u kojem je jasno vidljivo da će prema Dugom otoku ploviti “Kornati”.
Vrijednost za novac

No, kamo će i kada poslovodstvo državne putničke kompanije usmjeriti ostale prinove u bijeloj floti, još nije precizno određeno. Kombinacija i špekulacija je mnogo, ali na prvome mjestu trebala bi biti učinkovitost trajekta na pojedinoj pruzi, njihova iskoristivost u specifičnim uvjetima, dakle, ukratko rečeno, ono što se naziva ponuđenom pristojnom uslugom za novac, a ne samo poligonom za što bržu i, objektivno, nasušnu zaradu “Jadroliniji” tijekom ljetne žetve.

Otočani i svi oni koji trajektima često putuju većinom imaju dobro oko za procjenjivanje mogućnosti i perspektiva pojedinih brodova, pa čak i kada im se i oduzme poneka neobjektivna riječ, teško se ne složiti s njima u ključnim ocjenama, jer ih protek vremena rijetko kada demantira. Sjetimo se samo prvih putovanja i putničkih prigovaranja na “Tinu Ujeviću”, “Korčuli” ili “Bolu” da ne idemo dalje u povijest.

Zbog svega spomenutog bilo bi dobro kada bi glavnu riječ u pozicioniraju četiriju “Jadrolinijinih” prinova, koje su, nota bene, već trebale polako tući more, primarno imala struka. Svjesni ne baš laganog zadatka sastavljanja sezonske “križaljke” na kojoj je potrebno dobro odvagnuti koji će trajekt biti najprimjereniji za pojedinu liniju, ali i luku, s nestrpljenjem čekamo konačno rješenje za tri preostale novogradnje, kao i za njihovu izvansezonsku ulogu.

Prekoračeni rok

17. 2. trebao je biti isporučen prvi trajekt iz serije

27. 4. bila je planirana primopredaja četvrtog i ujedno posljednjeg broda

SD/ZDanas