fbpx

“Policija se ne boji Sinovčića, ali ga štite DORH i sudovi”

Zadarska policija pokrenula je istragu zbog optužbi Rene Sinovčića da je Antun Novoselović, SDP-ov gradski vijećnik i bivši šef zadarske krim policije, prije šest godina počinio kazneno djelo silovanja.

Kako za Index kaže Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske, policija je još u petak stupila u kontakt s nadležnim državnim odvjetnikom. “Obavljene su konzultacije i dogovoreni okviri radnje. Izvidi su u tijeku”, kaže Žodan.

Podsjećamo, Sinovčić je na sjednici zadarskog Gradskog vijeća privatizirao mikrofon kako bi političkog protivnika Novoselovića, kojeg već odavno proganja i preko svoje medijske kuće Vox, optužio za silovanje samohrane majke.

Na Sinovčićeve javne optužbe nadovezala se Voxova medijska hajka protiv Novoselovića. “Počinje na ‘M’, ali on nije moralist kako se voli predstavljati, on je monstrum”, izjavio je Sinovčić “novinarki” svog Voxa Ivani Baždarić. Sinovčić je također pozvao policiju da reagira i uhapsi Novoselovića.

Bivši šef zadarske krim policije Sinovčića je optužio da laže. Postoji, naime, opravdana sumnja da Sinovčić proziva Novoselovića zbog interesa kojeg je bivši šef zadarske krim policije pokazao za preoblikovanje Nogometnog kluba Zadar. U NK Zadar Sinovčić figurira kao “stručni vanjski suradnik”, ali javna je tajna da je zadarski nogometni klub već odavno privatna igračka ovog kontroverznog novigradskog poduzetnika. Sinovčićeva je ambicija da u preoblikovanju i službeno postane vlasnik kluba, te je, kako vidimo na Novoselovićevom primjeru, spreman udariti po svakome tko mu stane na put.

Sinovčiću prijeti do pet godina zatvora

Glasnogovornika zadarske policije pitali smo i kakav će ishod čitave priče biti ukoliko se pokaže da su Sinovčićeve optužbe protiv Novoselovića lažne. “Teško je i nezahvalno predviđati što će sada biti. Nama je zadatak sumnju detaljno ispitati, te o svemu izvijestiti državnog odvjetnika”, kaže Žodan.

Što se tiče Milana Petričića, zadarskog odvjetnika koji zastupa Novoselovića, Sinovčić bi morao odgovarati za dva kaznena djela: lažno prijavljivanje i lažno uzbunjivanje.

“Savjetovao sam Novoseloviću da ne idemo na privatnu tužbu. S obzirom da mog klijenta policija još nije kontaktirala ni saslušala, on je meni dao punomoć za podnošenje kaznene prijave protiv Sinovčića. Prijavljen je za lažno prijavljivanje i lažno uzbunjivanje, što su kaznena djela koja država goni po službenoj dužnosti”, kaže nam Petričić.

Prema važećem kaznenom zakonu, za kazneno djelo lažne uzbune propisana je kazna zatvora do tri godine. Za kazneno djelo lažnog prijavljivanja, za koje može odgovarati svatko tko “lažnom prijavom, podmetanjem tragova ili na drugi način izazove pokretanje kaznenog djela protiv osobe za koju zna da nije počinitelj kaznenog djela”, Sinovčić bi mogao dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

“Ne bojimo se Sinovčića, problem nije u policiji”

“Radi se o ozbiljnoj stvari. Novoselović je u to vrijeme imao visoku funkciju u policiji pa je jasno što ovakva optužba onda znači. To je prozivka i države i sistema i policije i državnog odvjetništva… Policija bi na tako nešto morala reagirate, a ne da se misli da je to nešto što je od Sinovčića normalno očekivati i da se to može raditi”, kaže Petričić pa dodaje:

“I Sinovčić i Novoselović trebali su odmah u petak biti u policijskoj upravi po nalogu državnog odvjetnika, a jedan od njih trebao je i ostati spavati u toj policijskoj upravi. No, nitko još nije saslušan”.

Indexovi izvori iz zadarske policije, pak, tvrde da je istraga u tijeku, te da neće oklijevati podnijeti kaznenu prijavu protiv Sinovčića ukoliko se pokaže da je lagao. “I nama je u interesu da se ova priča što prije istraži i da se istraži temeljito. Policija se ne boji Sinovčića, ne bi to bio prvi put da podnosimo prijavu protiv tog gospodina. No, problem nikad i nije bio u policiji”, kaže naš izvor iz PU zadarske sugerirajući da Sinovčićevi pravosudni zaštitnici sjede na sudovima i u DORH-u.

Izvor: Index.hr/ZDanas