fbpx

Proljetno čišćenje: 11 stvari koje odmah morate baciti

Čudom se čudite kako vaš mali stan uvijek izgleda prenatrpano, a ipak, teška se srca odvajate od nekih stvari. Ako ste pak uredni tip koji teži minimalizmu, a nepotrebni predmeti vam uporno kvare čistinu, ovo je priča za vas. Donosimo vam ultimativno proljetno čišćenje i popis 11 stvari bez kojih stvarno možete živjeti.

1. Računi

Skupljaju nam se po torbama, novčanicima, džepovima, ali i na raznim mjestima po stanu. Postoje samo tri razloga zašto bi trebali čuvati neki račun – zbog povrata poreza, ako ste kupili vrjedniju stvar koja bi se mogla slučajno oštetiti ili zbog garancije na neki proizvod i ako nešto namjeravate vratiti. U protivnome, sve te nepotrebne dokaze da ste upravo kupili kruh i mlijeko, jednostavno bacite.

2. Knjige

S godinama postanemo sakupljači knjiga koje nikada nismo, ali i nećemo otvoriti. Sladunjave romane ili pak SF literaturu koju ne namjeravate čitati poklonite nekome tko će u njima uživati, pa vam nepotrebno štivo više neće skupljati prašinu.

3. Odjeća

Najdraža majica iz srednje škole ili traperice u koje već godinama ne možemo ući, odjevni su predmeti kojima više nije mjesto u vašem ormaru. Prestanite se potajno nadati da će doći taj trenutak kada ćete se bez problema ugurati u traperice koje ste nosili prije deset i više godina i prihvatite činjenicu da ste zrela žena sa svim ženskim oblinama, a ako ikada dođete u tu ‘prošlu fazu’ priuštit ćete si nove hlače.

Znamo da se sve uvijek vraća u modu, no pokušajte se odvojiti od zastarjelih predmeta, poklonite ih prijateljima ili Caritasu i uživajte u trenutku, odnosno odjevnim predmetima u kojima se trenutno osjećate najbolje.

4. Olovke

Olovke s razlomljenim grafitom koje više ne možete našiljiti, kemijske olovke koje ne pišu, nalivpera koja više ne koristite, osušeni flomasteri i markeri nemaju što raditi u vašem domu! Sve ih bacite i investirajte u poštenu olovku ili kemijsku, a ako ništa drugo uvijek će se naći koja promotivna kemijska za prvu ruku.

5. Kutije za CD

Počistite policu s CD-ima i bacite sve prazne kutije od albuma koje ne možete naći. Prebacite sve fotografije koje su se nalazile na disku na USB ili vanjski hard disk.

Možda ste prenostalgični za prebacivanje svojih CD-a u MP3 format kako bi CD-e jednostavno bacili, stoga probajte albume držati u etuiju s košuljicama ili spinu kako bi se riješili robusnih plastičnih kutija.

6. Šminka

Riješite se šminke kojoj je prošao rok trajanja. Osim što je opasna za vašu kožu, stvara nered u vašoj kupaonici. Isto vrijedi za kreme za lice, ruke i losione za tijelo, ali i za stare britvice i spužve za tuširanje.

7. Predmeti kojih ste se zasitili

Toster za sendviče nekad vam se činio kao odlična ideja, no već ga nekoliko godina ne koristite, a zauzima vam mjesto na radnoj kuhinjskoj površini ili skuplja prašinu na jednom od elemenata. Ako je u pristojnom stanju, prodajte ga ili poklonite prijateljima, no ako je već dotrajao, odmah ga bacite!

8. Prazne staklenke

Prazne staklenke uvijek možete prenamijeniti u zgodan svijećnjak ili zanimljivu vazu, no ako su vam prazne staklenke već počele zatrpavati kuhinju, stanite tome na kraj. Napokon izaberite staklenke na kojima ćete pokazati svu vašu kreativnost, a ostale odmah bacite (osim naravno ako ne mislite raditi zimnicu).

9. Stari mobilni telefoni

Ako ne možete navesti niti jedan dobar razlog, osim onog sentimentalnog, zašto čuvate stare mobilne telefone od kojih mnogi više ni ne rade, s njima odmah u smeće predviđen za takve aparate.

10. Stare ulaznice i ostali papirići s putovanja

Znam, znam…radi se o prvom koncertu u vašem životu, na toj ste izložbi prvi put poljubili svog dečka, a avionska karta za najdraže putovanje u Barcelonu budi prekrasna sjećanja. No zapamtite, te uspomene su i u vašoj glavi. Raščistite puste kutije s memorabilijama. Ako ne možete tako lako sve pustiti, papiriće koje su vam stvarno bitni složite u lijepi spomenar, a ostalo bacite. Vjerujte, preživjet ćete bez 10 karata za metro ili flayera koji vam je netko tutnuo u ruke u gradu koji ste nekad davno posjetili.

11. Plastične vreće

Sve počne s jednom vrećicom koju ste odlučili ostaviti za smeće ili u koju ćete pospremiti neke stvari i onda na nju dođe druga, pa treća, a onda i stota. Ako inače koristite platnene vrećice za dućan, ostavite samo tri vrećice za smeće, a ostale bacite. Doći će druge bez brige.

Izvor: she.hr