fbpx

Rumunjska upozorava: Rusija ugrožava stabilnost Moldavije

RUMUNJSKI ministar vanjskih poslova Titus Corlatean upozorio je u subotu u Bukureštu da Rusija ugrožava stabilnost Moldavije i pozvao međunarodnu zajednicu da zaštiti tu zemlju u kojoj odmetnuta enklava Pridnjestrovlje prijeti pripojenjem Rusiji.

“Stabilnost Moldavije je ključna i svi moraju jasno reći da štite njezin suverenitet i teritorijalnu cjelovitost”, rekao je Corlatean na sastanku Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). “S velikom zabrinutošću gledamo na sigurnost Ukrajine, Moldavije i Gruzije čije su želje za priključenjem Europi dovedene u pitanje”, dodao je šef rumunjske diplomacije.

Bukurešt strahuje da bi susjedna Moldavija i Gruzija mogle doživjeti sudbinu Ukrajine

Bukurešt strahuje da bi susjedna Moldavija i Gruzija mogle doživjeti sudbinu Ukrajine gdje ruski separatisti na istoku prijete otcjepljenjem i pripojenjem Rusiji po uzoru na Krim. “Želimo da se takvo djelovanje sankcionira, jer te zemlje imaju pravo na poštivanje svojih granica i, koliko znamo, one se štite međunarodnim pravom”, istaknuo je Corlatean.

Parlament proruske separatističke pokrajine Pridnjestrovlje pozvao je u srijedu Rusiju da prizna njezinu neovisnost kao što je to učinila s Krimskim poluotokom. Odgovarajući na taj poziv, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da bi Pridnjestrovlje trebalo “samo odlučiti o svojoj sudbini”. “Radit ćemo na tome s našim partnerima” i “potreban je dijalog s Moldavijom i Ukrajinom”, rekao je prvi čovjek Kremlja.

Međunarodna zajednica nije priznala rezultat referenduma iz 2006. kojom se uglavnom rusofono stanovništvo Pridnjestrovlja izjasnilo za pripojenje Rusiji. Rusija je tu enklavu poduprla u ratu za neovisnost početkom 90-ih i drži u njoj 1.500 vojnika, protivno volji moldavske vlade i unatoč tomu što je 1999. obećala da će ih povući. Moldavija je jedna od 12 članica SEECP-a, regionalne inicijative osnovane 1996. radi jačanja suradnje na jugoistoku Europe.

Na sastanku u Bukureštu sudjeluju predsjednici parlamenata zemalja članica, među njima i predsjednik Hrvatskoj sabora Josip Leko. Riječ je o inauguralnoj sjednici Parlamentarne skupštine SEECP-a, novog koraka u institucionalizaciji tog jedinog političkog foruma na jugoistoku Europe koji vode same zemlje regije.

Izvor: Index.hr/ZDanas