fbpx

Rusija i Kina “na korak” do plinskog sporazuma

RUSKA državna tvrtka Gazprom priopćila je da je “na korak” do sporazuma s Pekingom o 30-godišnjoj opskrbi plina koji bi trebao biti kruna posjeta predsjednika Vladimira Putina sljedeći tjedan Kini, prenosi u subotu Reuters.

“Samo je ostalo još jedno pitanje….radi se o temeljnoj cijeni u formuli cijene oko koje smo se u potpunosti dogovorili s našim kineskim partnerima”, rekao je Miller. “Na korak smo do sporazuma o opskrbi Kine plinom iz Sibira”, rekao je izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller za rusku televiziju Rosija 24, potvrdivši tako nagađanja da su pregovori u završnoj fazi.

Rusija više od deset godina pregovara s Pekingom o isporuci 38 milijardi prostornih metara plina godišnje Kini, ali sporazum se u više navrata odgađao zbog razmimoilaženja oko cijene. No zbog velikih napetosti sa Zapadom zbog svoje uloge u ukrajinskoj krizi, Rusija silno želi svoju naftu i plin preusmjeriti s europskog na ostala tržišta, posebice na azijsko.

Prošli je tjedan Kineska nacionalna naftna korporacija (CNPC) potvrdila da je postigla sporazum s Gazpromom o potpisivanju sporazuma tijekom Putinovog posjeta, ali da dvije strane još moraju izgladiti razlike oko cijene.

Izvor: Index.hr/ZDanas