fbpx

Šimunićev mandat prekinut, Bibinje pred novim izborima?

Sudac Vrhovnog suda Zdenko Konjić potpisao je 18. ožujka presudu kojom je Nino Šimunić, HDZ-ov načelnik Bibinja, osuđen na “jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci” zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, te krivotvorenja službene isprave. Istodobno, odlukom Vrhovnog suda ta je zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro, pri čemu se Šimuniću jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada.

Po presudi Vrhovnog suda, u potpunosti je i nedvojbeno utvrđeno da je Šimunić kao službena osoba iskoristio svoj položaj i ovlasti u namjeri stjecanja imovinske koristi kroz putne naloge na svoje ime i na ime dvojice općinskih volontera D.L. i T.Š. Po prvostupanjskoj presudi Županijskog suda iz Splita otprije tri godine, Šimuniću se oduzima imovinska korist od 58.049 kuna, dok je preostalom dvojcu oduzeto po 6000 kuna.

U svojoj žalbi Vrhovnom sudu Šimunić je tražio ukidanje prvostupanjske presude i ponovno suđenje ili promjenu odluke o zatvorskoj kazni uvjetnom kaznom, smatrajući da bi se svrha kažnjavanja mogla postići i blažim kažnjavanjem. Vrhovni sud se s time djelomično složio i preinačio prvostupanjsku presudu u zatvorsku kaznu od sedam mjeseci koja se zamjenjuje radom za opće dobro. U ovom slučaju, ovakva kazna može ostvariti sve svoje zakonom predviđene svrhe kažnjavanja, smatrali su u Vrhovnom sudu.

Pravomoćna presuda Vrhovnog suda otvorila je pitanje znači li to i kraj aktualnog načelničkog mandata Nina Šimunića i hoće li Bibinjci ubrzo morati ići na prijevremene izbore. Šimunić je i prije tri godine, kada mu je izrečena prvostupanjska presuda, bio općinski načelnik, ali je tada odbio podnijeti ostavku, odradio je svoj mandat do kraja i potvrdio ga prošle godine na lokalnim izborima.

– Neću dati ostavku jer je ovo, kao prvo, nepravomoćna presuda na koju imam pravo žalbe, a kao drugo, ne osjećam se krivim – izjavio je medijima tada načelnik Bibinja.
Moguće da zatvorsku kaznu odradi i doma

Presuda Vrhovnog suda o zatvorskoj kazni od sedam mjeseci je sada pravomoćna, ali se pojavila dilema znači li to i kraj mandata po sili zakona s obzirom da je zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro.

– Nema tu ni pravne, a ni moralne ili političke dileme: ovom presudom je mandat općinskog načelnika prestao po sili zakona. On je osuđen na zatvorsku kaznu, a to što je ona zamijenjena društveno korisnim radom je irelevantno. Uostalom, to ne znači da on zatvorsku kaznu neće i izdržati, jer mu to prijeti ako se, primjerice, ne odazove radu za opće dobro. Presuda o zatvorskoj kazni je jasna, a čak je bilo moguće da zatvorsku kaznu odradi i doma, ali država nema novca za famozne “narukvice” kojima se prati kretanje takvih kažnjenika – izjavio nam je jedan zadarski odvjetnik.

– To je bezuvjetna kazna zatvorom, a rad za opće dobro je samo način izdržavanja kazne – potvrdio je i jedan od sudaca Županijskog suda u Zadru.

Zakonskim odredbama su definirani različiti slučajevi u kojima općinskom načelniku, gradonačelniku, županu i njihovim zamjenicima, mandat može prestati po sili zakona, pa se, među ostalim, kaže i da im mandat prestaje danom pravomoćnosti sudske presude kojom su osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od jednog mjeseca.

Do Šimunićeva stava o presudi Vrhovnog suda i eventualnoj ostavci na mjesto načelnika Bibinja, do zaključenja ovog teksta nismo mogli doći jer se nije javljao na telefonske pozive, a nije se mogla čuti ni izjava nekog od vodećih ljudi Županijskog odbora HDZ-a. Stav bibinjske oporbe je bio jasan još kod nepravomoćne presude Ninu Šimuniću kada su od njega tražili ostavku.

– To je pitanje morala. Ostavka bi bila moralan čin, ali ne, on je ostao na dužnosti, a sada od građana traži da mu povjere još jedan mandat – kazao je uoči prošlih izbora Petar Šimunić kao HSP-ov načelnički prutukandidat HDZ-ovu Ninu Šimuniću.
Po svemu sudeći, Bibinje su pred prijevremenim izborima za općinskog načelnika.

Sporna načelnikova putovanja

USKOK je Šimunića teretio da je 2006. godine ispunio veći broj putnih naloga na svoje ime i na ime dvojice muškaraca iako na nekim putovanjima uopće nije bio te da je prikazao i zadržao za sebe veće iznose od stvarnih troškova i s putovanja na kojima je zaista bio. Optuživalo ga se i da je odobrio isplatu po putnim nalozima za dvojicu volontera, iako oni na službenim putovanjima uopće nisu bili niti su na njih imali pravo, te da je potom uz putne naloge priložio šest lažnih hotelskih računa i na taj način pribavio ukupnu protupravnu imovinsku korist od 77.049 kuna. Sud je Šimunića oslobodio dijela optužnice kojim ga se optuživalo za namještanje posla na mjesnoj mrtvačnici.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas