fbpx

Sindikati Vladi udijelili crvene kartone: Priznajte neuspjeh i podnesite ostavku

NA zagrebačkoj Radničkoj cesti okupilo se više od 1500 sindikalaca koji su Vladi udijelili crvene kartone i zatražili prijevremene izbore. Snimljena je i milenijska fotografija “Tri osmice”. Sudionici su tijelima oblikovali “tri osmice” u bojama hrvatske trobojnice – crven, bijeli, plavi – podsjetivši na temeljno radničko pravo – ‘osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna’, te simbolično držeći u ruci “crveni karton za Vladu”.

Time aludiraju na izjavu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da su “tri osmice mrtve” te optužiti “spregu vlasti i kapitala” da ugrožavaju temeljna radnička prava – na plaću, rad i odmor.

Prosvjedna povorka iza 11 sati je krenula u Maksimir, a putem su prošli pored nekoliko bivših tvornica u Radničkoj cesti – Katran, Chromos boje i lakovi, ZIA, TLOS, Pobjeda tekstil, Zora, Elektrode, ATM i Kožara, te u spomen na njih i bivše radnike zapalili lampaše uz rub ceste.

Pred okupljenima su govorili čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel, Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever, Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Damir Jakuš i Matice hrvatskih sindikata (MHS) Vilim Ribić.

Sindikati “podigli” optužnicu protiv vlasti koja je prevarila narod

Ukoliko nas želite vratiti u 18. stoljeće s uvjetima rada onda ćemo 18. stoljeću morati prilagoditi i načine borbe. Povucite jedan odgovaran potez, raspišite prijevremene izbore zbog vlastitog neuspjeha i građanima omogućite da izaberu ljude koji će pokrenuti Hrvatsku i omogućiti im bolji život”, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel uz odobrenje okupljenih.

“Danas smo se okupili kako bi podigli optužnicu protiv vlasti koja je prevarila narod. Prevarili ste umirovljenike koji nisu dobili veće mirovine kako ste obećali. Prevarili ste radnike jer ste im rekli da će moći dostojno živjeti od svoga rada, a prevarili ste i mlade koji nemaju pristojan život u vlastitoj državi. Sve ste ih prevarili i zbog toga podižemo optužnicu protiv vlasti koja je jasno stala na stranu krupnog kapitala. Narod će vam suditi na izborima”, rekao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Predsjednik URSH-a Damir Jakuš kazao je kako Radnička cesta, iz koje je krenula prvosvibanjska povorka, nekadašnji simbol hrvatske industrije danas podsjeća na propale tvrtke i izgubljena radna mjesta.

Također je podsjetio da je na današnji dan 1. svibnja 1995. započela i vojno redarstvena akcija “Bljesak” u kojoj su, kao pripadnici hrvatskih branitelja ginuli i radnici, te optuživši HUP da su to zlouporabili te da im je to omogućila vlast.

“Rok trajanja vam je istekao i vratite mandat narodu”, poručio je Jakuš vladajućoj Kukuriku koaliciji.

Predsjednik MHS-a Vilim Ribić istaknuo je da je Vlada izgubila potporu građana i da ništa od Plana 21 nije ostvarila te da provodi politiku stranih centara moći koja ne odgovara građanima Hrvatske nego krupnom kapitalu.

No dok sindikati govore i kritiziraju vlast, građani Zagreba bezbrižno jedu grah i uživaju u zasad sunčanom vremenu. U Maksimiru se okupio velik broj ljudi koji su došli na tradicionalno druženje. Pripremljeno je oko 55 tisuća besplatnih porcija, a Zagrepčanima se pridružio i gradonačelnik Milan Bandić koji dijeli hranu i karanfile. Očekuje se i dolazak predsjednika Ive Josipovića.

Jedan svijet – jedna borba

Uz transparente na kojima piše – Jedan svijet, jedna borba, “osam + osam + osam (1886.-2014)”, sindikalna povorka se kreće uz limenu glazbu, sirene i zviždanje.

Na ulazu u park Maksimir Sekcija mladih SSSH-a održat će performance s naglaskom na povijesnom značenju i važnosti Međunarodnog praznika rada, te će se dijeliti karanfili i Prvosvibanjski proglas sindikalnih središnjica, čime završavaju zajedničke sindikalne aktivnosti.

Izdvojeno obilježavanje 1. svibnja i ove će godine organizirati Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) koja će održati prosvjedni skup u poduzetničkoj zoni Čaporicama kod Trilja kako bi upozorila na blokadu tvrtke Oporaba.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Izvor: Index.hr