fbpx

Slavko Šare, bivši načelnik Općine Galovac pravomoćno oslobođen svih optužbi

Slavko Šare, bivši načelnik Općine Galovac i pravomoćno je oslobođen krivnje za zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službenih isprava i povredu obaveze vođenja općinskih poslovnih knjiga.

Šari se za spomenuta kaznena djela sudilo na Županijskom sudu u Zadru zajedno s Marijanom Burčulom i Marinom Ćosom, no sutkinja Enka Moković protiv Bučula i Ćose je odbacila optužbe, dok je Šaru nepravomoćnom presudom od 1. srpnja 2011. godine oslobodila.

Zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja na takvu je presudu županijski državni odvjetnik odmah uložio žalbu te je od Vrhovnog suda zatražio da presudu ukine i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje. Po branitelju Marku Marinoviću žalbu je uložio i Slavko Šare koji je zatražio da se žalba državnog odvjetnika odbije, a nepravomoćna presuda potvrdi. Gotovo tri godine kasnije, Vijeće Vrhovnog suda donijelo je konačnu odluku kojom se optužba protiv Šare odbija uz obrazloženje da je žalba državnog odvjetnika djelomično bespredmetna, a djelomično neosnovana. Razlog za odbijanje žalbe, Vijeće VS-a našlo je i u zakonskoj odredbi prema kojoj je za sva kaznena djela za koja se bivši načelnik Općine Galovac teretio još prije dvije godine nastupila apsolutna zastara.

Izvor: Zadarski list/ZDanas