fbpx

Sud djecu dodijelio majci iako su tri ustanove zaključile da im je bolje s ocem

U svega 15 mjeseci, upravo toliko stara djevojčica, i njezin braco (4,5) već su nekoliko puta mijenjali adresu i skrbnika, a najnovija selidba slijedi im već 16. svibnja.

Razlog – protuovršno rješenje Općinskog suda u Pagu kojim je skrb nad njima oduzeta ocu i dodijeljena majci. Njihovi roditelji, koji su živjeli u izvanbračnoj zajednici, razišli su se prije 13 mjeseci na očevu inicijativu.

Odvela djecu bez riječi

– Nisam mogao živjeti s majkom moje djece jer ih je ona psihički i fizički zlostavljala. To sam joj i rekao, a nakon toga o svemu sam obavijestio Centar za socijalnu skrb. Strpljivo sam čekao da donesu rješenje i nisam od supruge tražio da se odseli. No jedan dan kad sam došao s posla, nisam našao ni nju, ni djecu. Kontaktirao sam socijalne radnike i pitao ih znaju li oni što o tome i dobio odgovor – ona se pozvala na protokol o nasilju u obiteljima pa su joj osigurali odlazak u sigurnu kuću – ispričao nam je otac dječaka i djevojčice koji se još ne miri da će mu iz obiteljske kuće za svega nekoliko dana odvesti djecu. Supruga je dobila zaštitu u sigurnoj kući jer se požalila na njega, navodeći nesnosno verbalno zlostavljanje, a to je, kako nam je ispričao otac, učinila nakon što je primila rješenje Centra za socijalnu skrb u kojem su odgovorili na njegov zahtjev o odvojenom životu i skrbi nad djecom.

– Dva mjeseca nisam imao nikakav kontakt s djecom, potom samo telefonski jedan dan u tjednu na svega 30 minuta, a onda su mi omogućili i kratka viđanja koja su nadzirale stručne osobe u sigurnoj kući. Oni su nadzirali i način na koji majka komunicira s djecom, a kad se dijete ozlijedilo i nakon što su ostale žene upozoravale na grub odnos majke s 4-godišnjim sinom, donesena je privremena mjera kojom su djeca dodijeljena meni na skrb – priča otac koji već osam mjeseci brine o djeci i majci osigurava redovito viđanje, iako ga je ona, kaže, iznevjerila te ga prijavila da joj ne dozvoljava kontakt s djecom. Kaže kako vikendom ne rade socijalni radnici pa da nije imao njih za svjedoke, no nitko ga, tvrdi, nije ništa niti pitao.

»Majka je majka«

Majka je uložila žalbu na odluku o dodjeli skrbi ocu, a zbog proceduralne pogreške Županijski sud u Zadru vratio je slučaj na ponovno suđenje i to pred drugom sutkinjom – Ivanom Parać. Ona je, kaže otac, 30. travnja donijela novo protuovršno rješenje u kojem obrazlaže da djecu daje majci na skrb jer zaključuje kako je to za njih bolje po sistemu »majka je majka«. U istom rješenju donijela je odluku o plaćanju alimentacije koja obuhvaća i vrijeme koje su djeca provela s ocem te niz drugih nelogičnosti zbog kojih je očeva odvjetnica podnijela novu žalbu. No, ta je žalba na Županijski sud u Zadru stigla tek prije par dana, nakon što je dva mjeseca ležala u ladici paškog suda pa je stoga za očekivati da će rješenje uslijediti nakon 16. svibnja. Iako je riječ o nepravomoćnom rješenju, o oduzimanju djece ocu već su obaviješteni paški socijalni radnici i policija koji bi trebali asistirati tokom procedure.

– Tri su ustanove zaključile da je djeci bolje sa mnom – centri za socijalnu skrb u Rijeci i Slunju i stručna služba u sigurnoj kući u Rijeci. Također, zaključili su i da imam bolje uvjete, a i topliji i prisniji pristup djeci. Zato mi nije jasna odluka sutkinje kojom mi oduzima djecu. Tim više što njihova majka ne radi, a nema ni smještaj. Prijavljena je u Rijeci kod djeda, ali to joj pobija stric koji ima ugovor o doživotnom uzdržavanju oca, odnosno njezina djeda – priča otac.

Izvor: Zadarski list/ZDanas