fbpx

USKOK ulazi u “Nauta Lamjanu”?

Svjestan sam da smo i dosad, kroz nekoliko prijašnjih godina, pisali kaznene prijave protiv ljudi o čijim smo rabotama slali i dokumentaciju i da od toga nikada nije bilo ništa, ali ovaj put sam uvjeren da će nadležna pravosudna tijela i Županijsko državno odvjetništvo odraditi posao i da će krivci biti otkriveni. Promijenila se situacija, jer su se, osim sindikata, sada u cijelu priču oko škvera uključili i mediji, pa je sumnjivi odlazak u stečaj i sve što se kasnije događalo navelo državne institucije na reakciju – kaže Mario Košta, otpušteni sindikalni povjerenik remontnoga brodogradilišta “Nauta Lamjana” iz Kali na Ugljanu.

Iz kronologije događanja jasno je da su sindikalni predstavnici o svojim saznanjima iz “Nauta Lamjane” obavijestili Dinka Cvitana, nedavno izabranoga glavnog državnog odvjetnika, pa se čini logičnim zaključiti da je do otvaranja nove runde “pravosudnog pretresanja” tvrtke došlo zahvaljujući inicijativi iz Zagreba gdje je Cvitan razgovarao s općinskim i županijskom državnim odvjetnikom Slobodanom Denonom i Ivanom Galovićem, a nepotvrđene informacije govore da je interes za zbivanja na Ugljanu pokazala i Milanovićeva Vlada.

“Nauta Lamjana” bila je samo jedna od tema razgovora u Zagrebu, pa je ubrzo došlo i do kontakta sindikalca Košte i pravnog zastupnika SSSH Vedrana Uranije s Ivanom Galovićem. Međutim, nitko u javnost ne može izići sa sadržajem i detaljima tog razgovora.

Procurila je jedino neslužbena informacija po kojoj će se pod povećalom tužiteljstva naći neki pravosudni djelatnici uključeni u donošenje sudskih odluka o “Nauta Lamjani”, ali i neki članovi poslovodstava iz vremena kada je “Jupiter fond” upravljao škverom. Sigurno je jedino to da se u kaznenim prijavama spominje veći broj ljudi.

– Upozoravali smo da je bila riječ o silnom kriminalu, krađi i pranju novca, jer je škver zahvaljujući takvim radnjama i otišao u stečaj – kaže Košta. Solidarnost škverana trenutačno je razbijena: radi ih samo 15, a ostalih 25 je kući.

U stečaju, a plaćaju hotel
Načelnik Kali Duško Vidov koncem veljače boravio je u Zagrebu gdje mu je hotelski račun od 619 kuna platila “Nauta Lamjana”. Vidov to ni ne krije, pojašnjava da je s bivšim stečajnim upraviteljem Ivanom Rudom išao na razgovore u Ministarstvo pomorstva tražeći rješenje da škver opstane i radnici zadrže svoja radna mjesta.

Izvor: Slobodna Dalmacija