fbpx

Velika operacija ukrajinskih vlasti: Krenuli napadi na separatiste u Slavjansku, srušena dva vojna helikoptera

HELIKOPTERI ukrajinske vojske prestali su letjeti nad Slavjanskom na istoku Ukrajine i u gradu je nastalo zatišje nakon što je u petak rano ujutro Ukrajina pokrenula operaciju njegova vraćanja pod svoju kontrolu, a separatisti srušili dva helikoptera, javljaju ukrajinski i ruski mediji.

Kako je javio reporter agencije Itar-Tass iz Slovjanska, eksplozije i pucnjava više se ne čuju. Međutim, situacija je i dalje napeta nakon što su je u petak rano ujutro Ukrajina pokrenula operaciju preuzimanja kontrole nad gradom. Sukobi su se vodili u predgrađima Slovjanska, a navodno ima ozlijeđenih.

“Pucnjava je privremeno zaustavljena. Izgleda da se vojnici pregrupiraju”, rekao je predstavnik proruskih separatista koji imaju kontrolu nad gradom. Po njegovim riječima, u predgrađu ima srušenih zgrada nakon što je ukrajinska vojska napala iz zraka i s kopna.

Ruske agencije prenose riječi Vjačeslava Ponomarova, samozvanoga gradonačelnika Slovjanska, koji kaže da su srušena dva helikoptera te da je jedan pilot prebačen u bolnicu, a drugi je poginuo. “Srušili smo dva helikoptera. Jedan je Mi-24, a drugi vjerojatno Mi-8. Jedan pilot je poginuo, a drugi je ozlijeđen i prebačen u središnju gradsku bolnicu”.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsenij Avakaov potvrdio je smrt jednog pilota i ranjavanje drugog.

Spora reakcija ukrajinskih vlasti dala pobunjenicima “vjetar u leđa”

Po ranijim izvješćima ruskih medija, grad i njegovih stotinu tisuća stanovnika opkolile su teško naoružane snage službenoga Kijeva.

Ukrajinski dužnosnici koji su sporo reagirali kad su pobunjenici zauzimali dijelove Donbasa, Donjeckog bazena, regije ugljena i čelika, početkom travnja pokrenuli su “protuterorističku” operaciju, ali dosad nisu išli na krupnije mjere.

Pobunjenici koji zahtijevaju da se 11. svibnja održi referendum o nezavisnosti za barem dvije istočne regije zauzeli su u velikim gradovima i manjim mjestima diljem Donbasa zgrade državne uprave, a lokalna im se policija najčešće nije suprotstavljala.

Službeni je Kijev priznao da nema nadzor nad policijom na istoku Ukrajine, što ondje dovodi u pitanje i mogućnost provođenja predsjedničkih izbora zakazanih za 25. svibnja, a kojima prijelazne ukrajinske vlasti žele završiti neurednu smjenu vlasti.

Ukrajinske snage u petak počele “veliku operaciju” radi ponovnog osvajanja Slavjanska

Ukrajina je u petak pokrenula veliku operaciju kojom kani vratiti pod svoj nadzor grad Slavjansk, objavili su proruski separatisti iz toga grada na istoku zemlje.

Reutersov fotograf javio je kako je u predgrađu Slavjanska helikopter otvorio vatru, a proruski separatisti kažu kako su ukrajinske snage počele “veliku operaciju” radi ponovnog osvajanja grada.

Po njihovim riječima, jedan je helikopter srušen, a pomoćnik ukrajinskoga ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova rekao je za Reuters da ne može komentirati te podatke. “Dok ne bude sve gotovo, nitko ništa neće reći”, rekao je taj pomoćnik.

Naoružane skupine koje žele odcjepljenje od Ukrajine i pripojenje Rusiji zauzele su zadnjih dana više zgrada državne uprave u istočnoukrajinskim gradovima, među ostalima i u Slavjansku.

Snažne detonacije čuju se iz sjevernih predgrađa Slavjanska, javljaju pobunjenici koji već dva tjedna drže taj grad, a prenosi France Presse. U Slavjansku su proruski separatisti protekli tjedan oteli i skupinu OESS-ovih promatrača.

Ukrajinske su snage zauzele selo Bilbasivku, tvrde pobunjenici.

Uvedena vojna obveza

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandar Turčinov uveo je vojnu obvezu, nakon dodatog zaoštravanja stanja na istoku zemlje. Odluka je došla dan nakon što su pro-ruski aktivisti zauzeli zgradu državnog tužiteljstva u industrijskom središtu Donjecku. Turčinov je priznao da su ukrajinske snage bespomoćne pred naoružanim skupinama te kako je cilj spriječiti širenje pobune. Ukrajina ima oko 130 tisuća vojnika, stanje u slabo plaćenoj i opremljenoj vojsci nije najbolje, obvezni vojni rok ukinut je prošle godine, a predviđa se da se obvezom može unovačiti oko milijun rezervista.

Nakon jučerašnjeg razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kojeg je zamolila da utječe na puštanje stranih promatrača zarobljenih na istoku, njemačka kancelarka Angela Merkel u Washingtonu će se sastati s američkim predsjednikom Obamom i to na temu Ukrajine. Amerikanci Rusiju pritišću sa stalnim pojačavanjem sankcija dok je Njemačka sa EU imajući u vidu gospodarstvo opreznija u sankcioniranju Moskve.

Inače, Moskovskim Crvenim trgom jučer je povodom praznika rada, prvi puta od pada Sovjetskog saveza organizirana parada. Oko 100 tisuća sudionika uglavnom su demonstrirali domoljublje i odanost predsjedniku Putinu.

 

 

Izvor: Index.hr/ZDanas