fbpx

Venecijanci žele Gaženicu: Najjači su na Mediteranu

Direktor talijanske kompanije “Venezia Terminal Passeggeri” (VTP) Roberto Perocchio susreo se u utorak s gradonačelnikom Božidarom Kalmetom, predsjednikom Gradskog vijeća Živkom Kolegom, dožupanom Božidarom Longinom, predsjednikom Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar Krešimirom Rendelijem i njezinim direktorom Emilom Bilićem pokazujući time ozbiljnost svog interesa za projekt luke Gaženica.

Perocchio i njegovi suradnici već su duže vrijeme načelno zainteresirani za koncesiju u Gaženici, a ovo je prvi put da su na njihovu inicijativu posjetili Zadar i obišli gradilište nove luke.

– Riječ je o ozbiljnoj kompaniji u mješovitom, državno-privatnom vlasništvu, koja je s milijun i 600 tisuća kruzerskih putnika u tom poslu najjača na Mediteranu. Oni su s projektom Gaženice odavno upoznati i o tom su projektu već imali iznimno pohvalno mišljenje koje je nakon boravka u Zadru još poboljšano – kaže direktor Lučke uprave Emil Bilić, dodajući da su venecijanski poduzetnici bili fascinirani vrhunskom infrastrukturom Gaženice, za koju su rekli da je “najbolji takav projekt na Jadranu”.

Međunarodni natječaj
Svojim zadarskim domaćinima Perocchio i suradnici su predstavili svoju kompaniju, a Bilić kaže kako su im kruzeri i razvoj Gaženice kao matične kruzerske luke u prvom planu, ali su, s obzirom na izvanredne prometne i infrastrukturne uvjete Gaženice, zainteresirani i za međunarodni trajektni promet.

– Prometna povezanost luke, s autocestom praktično uz gatove, te blizina zračne luke, oduševili su ljude iz VTP-a. S obzirom na njihova iskustva iz Venecije, gdje muku muče s istisninom i tamošnjim gondolijerima, registrirali su i kamenito dno Gaženice i dubinu od 10 do 15 metara uz sve gatove, jer na odmuljavanje u Veneciji troše velika sredstva – kaže dožupan i član UV-a Lučke uprave Božidar Longin, navodeći podatak da je “talijanska tvrtka vlasnik i 20 drugih luka na Mediteranu”, pa očekuje “da će za koncesiju u Gaženici biti veliki interes i da će to biti zaista jaka utakmica”.

– Kada zgrada terminala bude završena i kada bude raspisan međunarodni natječaj za koncesionara, VTP se namjerava javiti u dijelu kruzerskog i međunarodnog trajektnog prometa – zaključuje direktor zadarske Lučke uprave Emil Bilić i podsjeća da su interes za Gaženicu već iskazivali i turske, ali i neke druge kompanije.

Prosječnom kruzeru treba 600 tona govedine!
– Prosječan kruzer od 250 metara prima 2000 putnika i ima 1000 članova posade. Kada se veže, treba mu 14 megavata struje, a servisirati ga treba još 1400 ljudi, što je golem posao. Statistika pokazuje da takav brod godišnje treba 600.000 kilograma govedine, 300.000 kila janjetine, 250.000 svinjetine i oko 280.000 boca vina. Iz toga je jasno koliku bi važnost za hrvatsku poljoprivredu imala Gaženica kao matična luka kruzera, čak i kada bismo imali četiri prosječna i jedan megakruzer – izjavio je dožupan Božidar Longin.

Izvor: Slobodna Dalmacija