fbpx

Više od 50 mrtvih u Ukrajini, NATO: Rusija bi destabilizacijom zemlje počinila povijesnu grešku s teškim posljedicama

UKRAJINSKE vlasti nastavile su u subotu protuterorističke aktivnosti protiv separatista na području Kramatorska, objavio je ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov.

Potvrdio je da su ukrajinske snage reda zauzele televizijski toranj u Kramatorsku, ali nije dao nikakve podatke o mogućim žrtvama ili pojedinostima akcije. “Aktivna faza operacije nastavljena je u zoru. Ne zaustavljamo se”, napisao je Avakov na Twitteru.

Ruski mediji također su javili o borbama oko Kramatorska, a pozivajući se na bolničke izvore govore da je u sukobima jedna osoba poginula, a devet je ranjeno.

Proruski separatisti kazali su kako je vojska u napadu preuzela kontrolu gotovo nad cijelim gradom osim glavnog gradskog trga. Tvrde i kako je u napadu koji se dogodio preko noći ubijeno deset osoba, prenosi RT.

“Sigurnosne snage pucale su po svima, uključujući i civile”, izjavio je jedan pripadnik separatista, javlja Interfax.

U petak su ukrajinske vlasti počele akciju protiv separatista u susjednom Slovjansku, gradu s oko 130.00 stanovnika. U borbama su srušena najmanje dva ukrajinska helikoptera, pri čemu je jedna dvočlana posada poginula a jednu su zarobili separatisti. Proruski aktivisti su objavili da su u Slovjansku ubijena tri njihova “vojnika” i dva civila.

Trideset osam osoba je izgubilo život u požaru u jednoj zgradi u Odesi, na jugu Ukrajine, nakon sukoba pristaša ukrajinskog jedinstva i proruskih aktivista u petak, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u Kijevu. Ministarstvo nije reklo ništa o okolnostima nesreće.

Nešto ranije, povorku s oko 1.500 ljudi, uglavnom navijača nogometnih klubova Odese i Harkiva palicama, kamenjem i eksplozivom napalo je više stotina proruskih aktivista u kacigama, usprkos pokušaju policije da ih razdvoji. U sukobu su četiri osobe izgubile život, a petnaestak je ozlijeđeno.

Ukrajina tvrdi da su dva vojnika ubijena blizu Slovjanska

Dva ukrajinska vojnika ubijena su u predgrađima istočnog grada Slovjanska nakon što su proruski separatisti napali njihove položaje, priopćilo je u petak ukrajinsko ministarstvo obrane.

“Teške borbe se nastavljaju. Potvrđena je pogibija dva ukrajinska vojnika”, reklo je ministarstvo u priopćenju.

Ministarstvo je optužilo separatiste da su upotrijebili civile kao ljudski štit. Reklo je da su poginuli bili pripadnici padobranske brigade i da su ih napali naoružani ekstremisti.

NATO: Destabilizacija Ukrajine povijesna greška Rusije

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je u razgovoru za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ) od nedjelje ocijenio da bi Rusija počinila “povijesnu grešku” ako nastavi destabilizirati Ukrajinu.

“Moskva bi počinila povijesnu grešku koja bi mogla imati teške posljedice za odnose između Rusije i Zapada”, upozorio je Rasmussen, prenosi FAZ.

On je precizirao da bi mogle biti poduzete stroge sankcije protiv ruskog gospodarstva dok je vojna opcija isključena.

U subotu su zapadne zemlje pozdravile oslobađanje promatračke skupine OESS-a koje su proruski separatisti u Slovjansku u zatočeništvu držali duže od tjedan dana, posebice zahvaljujući ruskoj intervenciji.

Ali stanje u zemlji i dalje je iznimno napeto nakon nasilja u petak u Odesi, kada su 42 osobe poginule u sukobima i požaru zgrade.

Ukrajinska vojska nastavlja “antiterorističke” vojne operacije u Slovjansku i susjednom gradu Kramatorsku, gdje je živote izgubilo pet ukrajinskih vojnika.

Pobunjenici su u petak objavili kako je pet poginulih, tri pobunjenika i dva civila.

Kerry pozdravlja puštanje OESS-ovaca, Lavrov traži prekid akcije Kijeva

Američki državni tajnik John Kerry pozdravio je u subotu puštanje na slobodu promatrača OESS-a u koje su držali proruski separatisti, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao SAD da utječe na vladu u Kijevu da zaustavi akciju na jugu Ukrajine.

Kerry je rekao da je telefonski razgovarao s Lavrovom i da će obojica sa švicarskim predsjednikom razmotriti načine kako da OESS “odigra važniju ulogu u smirivanju napetosti”.

“Obojica ćemo razmisliti o novim idejama kako to učiniti, bez bilo kakvih obećanja što bi iz tih mogućnosti moglo proizaći. Na kraju smo ponovili svoju potporu OESS-u”, rekao je Lavrov novinarima ne navodeći pojedinosti.

Lavrov je Kerryju poručio da bi SAD trebale iskoristiti utjecaj kako bi ukrajinska vlada odmah prekinula akciju protiv proruskih pobunjenika, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Šef ruske diplomacije također je rekao da bi trebalo osnažiti posredničku misiju OESS-a i osigurati da Kijev ispuni obveze iz ženevskog sporazuma o smirivanju krize.

“Šanse za to još uvijek postoje”, stoji u priopćenju, sve dok sve ukrajinske regije sudjeluju u nacionalnom dijalogu o ustavnim reformama i obuzdaju “teroristi” iz Desnog sektora.

Rusija i Zapad se optužuju za licemjerje

Zapadne sile i Rusija su u petak iskoristili izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da se međusobno optuže za licemjerje i dvostruka mjerila u odnosu prema sve jačoj krizi u Ukrajini.

Usijana rasprava dogodila se tijekom još jednog sastanka 15-članog vijeća bez zaključka o toj krizi. Rusija je zatražila sastanak kako bi osudila ono što je nazvala “kaznenom” i “kriminalnom” ukrajinskom vojnom operacijom u jugoistočnom gradu Slovjansku protiv proruskih pobunjenika.

Vijeće sigurnosti je već održalo preko deset sastanaka o ukrajinskoj krizi ali nije donijelo nikakve formalne zaključke zbog duboke nesuglasnosti između Rusije, Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država, četiri od njezinih pet stalnih članioca s pravom veta.

U svojim govorima Britanija i Latvija su izrazili iznenađenje spremnošću Rusije da osudi ono što su nazvali odmjerenom i opravdanom operacijom Kijeva protiv naoružanih proruskih separatista koje podržava Moskva dok šuti o napadima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na svoj vlastiti narod.

“Razmjeri ruskog licemjerja zapanjuju”, rekao je britanski veleposlanik Mark Lyall Grant. “Rusija čvrsto podržava, i dapače naoružava najrepresivnije režime na svijetu, poglavito Siriju, režim koji brutalno suzbija različito mišljenje bez ikakvog osjećaja za suzdržanost ili brigu za zaštitu civila”.

“Ruska umjetna ozlojeđenost ukrajinskim razmjernim i odmjerenim akcijama ne može uvjeriti nikoga”, rekao je.

Litvanska veleposlanica Raimonda Murmokaite govorila je slično.

“Glede kaznenih akcija budimo otvoreni – više je bilo žrtava u četvrtak u Aleppu nakon što su rakete i improvizirane bombe ubile najmanje 33 čovjeka i ranile mnoge druge”, rekla je.

“Ove kaznene akcije Rusija do sada nije osudila, kao ni mnoga druga ranija djela Assadova režima”, rekla je.

Assadov saveznik Rusija uz potpru Kine stavila je veto na tri rezolucije Vijeća sigurnosti koje bi osudile sirijsku vladu i zaprijetile joj sankcijama zbog njezinih akcija u sirijskom građanskom ratu koji je sada u četvrtoj godini.

Moskovski veleposlnik Vitalij Čurkin uzvratio je svojim optužbama Zapadu. Rekao je da je Zapad kriv zbog dvostrukih standarda za podržavanje sadašnjih kijevskih vojnih operacija nakon što je pozvao bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da ne upotrijebi vojsku kako bi okončao mjesece nemira koji su konačno doveli do njegova zbacivanja u veljači.

Čurkin je optužio Zapad i za miješanje u unutarnje stvari Ukrajine.

“Posebno je zabrinjavajuća informacija da se tijekom kaznenih operacija ukrajinskih oružanih snaga i ilegalnih ultrancionalističkih skupina mogao čuti engleski na radio valovima kao i među onima koji napadaju u Slovjansku”, rekao je. “Zapaženi su stranci koji govore engleski”.

“Inzistiramo na nedopustivosti bilo kakvog izvanjskog miješanja u ono što se događa u Ukrajini”, dodao je.

Američka veleposlanica pri UN-u Samatha Power odbacila je ono što je opisala kao ruske “goleme laži” o krizi u Ukrajini, među njima i nagovještaj da Ukrajinci provode nekontrolirani, nasilni napad velikih razmjera na nenaoružane civile.

Problem u Ukrajini, rekla je ona, nije ništa drugo nego “paralimitarističko nasilje pod ruskim pokroviteljstvom”. “Ideja da je bilo tko drugi intervenirao u Ukrajini je “smiješna i lažna”, rekla je dodajući da to može biti ruski izgovor za invaziju.

Power je rekla da je obaranje nekoliko ukrajinskih vojnih helikoptera od strane proruskih separatista u petak dokaz da Rusija upravlja pobunjenicima u Ukrajini.

Lyall Grant je rekao kako ima izvješća da su separatisti upotrijebili ručne protuzračne sustave kako bi oborili helikoptere.

“Upotreba takvog složenog oružja protiv ukrajinskih snaga potvrđuje naše procjene da naoružane skupine u istočnoj Ukrajini uključuju profesionalce koje financira, oprema i vodi Rusija”, rekao je.

Francuski veleposlanik Gerard Araud rekao je kako takvo protuzračno oružje “nije nešto što se može naći na tržnicama u Harkivu”. Dodao je da je “Rusija otvorila Pandorinu kutiju i pustila demona nacionalizma i naoružane rulje u Ukrajini”.

Araud i drugi zapadni veleposlanici optužili su Moskvu da priprema aneksiju istočne Ukrajine koristeći strategiju koju je uspješno upotrijebila na Krimu koji je Rusija anektirala u ožujku nakon što je regija glasovala na referendumu da se izdvoji iz Ukrajine i postane dio Ruske Federacije.

Sve veći kaos u Ukrajini zasjenjuje predsjedničke izbore koje prozapadno čelništvo u Kijevu planira za 25. svibnja. Pobunjenici planiraju glasovanje 11. svibnja na kojem bi zatražili mandat za prekid s Kijevom poput onoga koje je održano na Krimu prije nego ga je Moskva preuzela.

SAD poziva Rusiju i Ukrajinu da uspostave red

Sjedinjene Države pozvale su Ukrajinu i Rusiju da uspostave red nakon nasilja počinjenog u petak u Odesi kada je nakon silovitih sukoba u požaru smrtno stradalo 38 osoba.

“Nasilje i neredi koji su doveli do toliko mrtvih i ranjenih, što je apsurd, potpuno su neprihvatljivi”, stoji u priopćenju State Departmenta u reakciji SAD-a na događaje u lučkome gradu na jugu Ukrajine.

Trideset osam osoba izgubilo je život u požaru u jednoj zgradi u Odesi, na jugu Ukrajine, nakon sukoba pristaša ukrajinskog jedinstva i proruskih aktivista u petak, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u Kijevu. Ukrajinske vlasti objavile su u subotu da je nakon nereda uhićeno 130 osoba.

“Pozivamo obje strane da se zajednički angažiraju na uspostavljanju mira, reda i provedbi zakona. Pozivamo i ukrajinske vlasti da započnu istragu te da sve odgovorne izruče pravdi”, prenijela je glasnogovornica State Departmenta Marie Harf.

“Događaji u Odesi ukazuju na snažnu potrebu za hitnim smirenjem napetosti u Ukrajini”, stoji u priopćenju State Deparmtneta u kojemu se poziva na hitno poštivanje obveza dogovorenih u Ženevi 17. travnja između Rusije, Ukrajine i SAD-a.

Kerry nije htio s Lavrovom razgovarati o Ukrajini

Američki državni tajnik John Kerry odgodio je telefonski razgovor koji je u petak trebao imati s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u kojemu je potonji htio razgovarati o stanju u Ukrajini, rekao je ruski diplomatski izvor osudivši takvo “neodgovorno” ponašanje.

Po tom izvoru, kako prenose ruske novinske agencije, tema razgovora je trebala biti Sirija, ali je ruska diplomacija zatražila da se u dnevni red uvrsti i stanje u Ukrajini. “Washington je odmah odgodio telefonski razgovor”, barem do subote, po tom izvoru.

“Takav pristup svjedoči da naši američki kolege nisu zainteresirani za traženje rješenja za tu napetu situaciju koja bi mogla imati nesagledive posljedice i da su prihvatili igru vlasti u Kijevu”, opet po tom izvoru.

“To pokazuje da SAD nije spreman i nema nikakvu volju da ozbiljno radi na rješavanju te duboke krize. Takva pasivnost se može nazvati samo veoma neodgovornom”, dodao je.

Rusija: Ukrajina i zapad odgovorni za krvoproliće u Odesi

Vlasti u Kijevu i njihovi saveznici sa zapada izravno su krivi za krvoproliće u Odesi u kojem je poginulo najmanje 38 osoba, rekao je u subotu glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“Kijev i zapadni sponzori izazivaju krvoproliće i za njega snose izravnu odgovornost”, rekao je glasnogovornik Vladimira Putina.

Trideset osam osoba izgubilo je život u požaru u jednoj zgradi u Odesi, na jugu Ukrajine, nakon sukoba pristaša ukrajinskog jedinstva i proruskih aktivista u petak, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u Kijevu. Ukrajinske vlasti objavile su u subotu da je nakon nereda uhićeno 130 osoba.

Peskov je rekao da su ruske vlasti “izgubile utjecaj nad samoobrambenim snagama” na jugoistoku Ukrajine i da Rusija ne može sama razriješiti sukob u susjednoj zemlji. On je ocijenio da se zbog nemira i nasilja u Ukrajini održavanje najavljenih predsjedničkih izbora 25. svibnja čini “apsurdnim”.

Ukrajinske vlasti su u subotu nastavile protuterorističke aktivnosti protiv separatista na području Krematorska, objavio je ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov.

On je potvrdio da su ukrajinske snage reda zauzele televizijski toranju u Krematorsku, ali nije dao nikakve podatke o mogućim žrtvama ili pojedinostima akcije. “Aktivna faza operacije nastavljena je u zoru. Ne zaustavljamo se”, napisao je Avakov na twitteru.

Ruski mediji također su javili o borbama oko Krematorska a pozivajući se na bolničke izvore govore da je u sukobima jedna osoba poginula a devet je ranjeno.

U petak su ukrajinske vlasti počele akciju protiv separatista u susjednom Slovjansku, gradu s oko 130.000 stanovnika. U borbama su srušena najmanje dva ukrajinska helikoptera, pri čemu je jedna dvočlana posada poginula a jednu su zarobili separatisti. Proruski aktivisti su objavili da su u Slovjansku ubijena tri njihova “vojnika” i dva civila.

Promatrači OESS-a pušteni na slobodu

Europski vojni promatrači, zatočeni u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine, u subotu su pušteni na slobodu, potvrdio je vođa proruskih separatista Vjačeslav Ponomarjov, dodavši da je ta odluka bila dobrovoljna i poklopila se s njegovim rođendanom.

“Kao što sam im i obećao, jučer smo proslavili moj rođendan i oni su otišli. Kao što sam rekao, bili su moji gosti”, rekao je Ponomarjov. Oslobođeno je 12 ljudi, uključujući Ukrajince i Europljane.

Ruski separatisti zatočili su prošli tjedan osam vojnih stručnjaka koji su otputovali u Donjeck u inspekciju na poziv Ukrajine i u sklopu dogovora s OESS-om o mjerama uspostavljanja povjerenja i sigurnosti. Njihov posjet dogovoren je u sklopu bilateralnog plana i nema nikakve veze s Promatračkom misijom OESS-a u Ukrajini koju trenutačno čini 150 civilnih promatrača, objavio je u petak OESS.

Separatisti su tvrdili da je među njima špijun. Ruski izaslanik Vladimir Lukin, koji je u istočnu Ukrajinu stigao u petak, pomogao je u oslobađanju talaca, priznao je Ponomarjov. “Njegov posjet bio je jedan od važnih čimbenika”, kazao je vođa proruskih separatista.

Kijev i Zapad su uputili oštre riječi Moskvi, zamjerajući joj da nije bila voljna pomoći u oslobađanju promatrača. OESS je potvrdio oslobađanje europskih vojnih promatrača.

Berlin zaprepašten i šokiran pogibijom žrtava u Odesi

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u subotu je rekao kako je zaprepašten i šokiran informacijom o četrdesetak smrtno stradalih u požaru u Odesi.

“Zaprepašten sam i šokiran informacijom o bolnoj pogibiji tolikih ljudi u požaru u Odesi”, rekao je ministar uputivši izraze sućuti žrtvama i njihovim obiteljima. Oštro je osudio pribjegavanje “nasilju Odesi, ali i u ostalim gradovima istočne i južne Ukrajine, u kojima se prosvjednici neprestano sukobljavaju, ne prežući od ubojstava”.

“Tragedija u Odesi mora nam otvoriti oči! Nasilje samo vodi u novo nasilje. Ako ga ne uspijemo zaustaviti bit će prekasno prekinuti” taj začarani krug, kazao je.

Trideset osam osoba u petak je izgubilo život u požaru u jednoj zgradi u Odesi na jugu Ukrajine, nakon sukoba pristaša ukrajinskog jedinstva i proruskih aktivista, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u Kijevu.

Kijev: Nemiri u Odesi planirani izvana

Ilegalne vojne skupine iz moldavske separatističke pokrajine Pridnestrovlje i ruske skupine zajedno rade na izazivanju nemira u ukrajinskoj luci Odesi, na jugu zemlje, priopćila je u subotu ukrajinska služba sigurnosti (SBU).

“Provokacije u Odesi 2. svibnja, koje su rezultirale sukobima i brojnim žrtvama, izazvane su stranim miješanjem”, kazala je glasnogovornica SBZU-a. Ona je izdvojila dvojicu visokih dužnosnika režima i bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča kao financijere “sabotera” u cilju izazivanja nereda u tom dijelu Ukrajine.

Radi se, kako je kazala, o bivšem zamjeniku premijera i premijeru Sergeju Arbuzovu i Oleksandru Klimenku, bivšem predsjedniku porezne uprave.

SBU u priopćenju napominje da se ta dvojica skrivaju u Rusiji.

Za vrijeme obnašanja dužnosti u Ukrajini, taj je dvojac bio dio političko financijerske skupine “La Famiglia” koja je stekla golemu moć za vrijeme Janukovičeve vlasti.

U sukobima u Odesi poginulo je u petak 42 ljudi.

Do sukoba je došlo kada su proruski aktivisti napali pristaše ukrajinskog jedinstva koji su se kretali kroz Odesu, produbljujući razdor u ovom ukrajinskom lučkom gradu u kojem se uvelike govori ruski.

Regionalna policija kazala je da su prokijevski pristaše u povorci napadnuti iz zasjede. Dmitro Spivak, lokalni parlamentarni zastupnik, rekao je ukrajinskoj televiziji da je “potpuno jasno da je proruska strana bila vrlo dobro naoružana, dobro organizirana i da je ova akcija planirana davno prije”.

Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu je poručio da “zaboravi na Odesu”.

Izvor: Index