fbpx

Zadar se iskalio na Kvarneru

Košarkaši Zadra lagano su stigli do pobjede u 12. kolu A-1 lige za prvaka. Zadrani su riješili sve već nakon prvih 20 minuta, prije svega dobrom napadačkom igrom. Riječani se nisu pokazali kao protivnik koji može odnijeti bodove iz Zadra, dok je za zadarske košarkaše najvažnije da su preboljeli neugodan poraz iz Šibenika. Zadar je protiv Kvarnera nastupio bez svojih stranaca. Mark Lyons i Andrew Lawrence odbili su trenirati radi neisplaćenih plaća, a radi toga ih je trener Zadra Rajko Vidaković odbio staviti u roster, te je priliku dao mlađim igračima.

Nedostatak Engleza i Amerikanca se manje osjetio u napadu, više u defanzivnom dijelu gdje Lawrence tradicionalno odrađuje dobar posao. Iako je riječki sastav nedovoljno kvalitetan da se smatra dobrim testom, vidljivo je kada su na terenu Bašić i Prostran napadačka igra Zadra je mnogo raznovrsnija, nego kada napad Zadra predvodi Lyons koji često igra košarku „jedan na pet”. Ipak, bez ova dva igrača je iluziono očekivati da Zadar, koji ionako ima ne pretjerano „širok” roster, može parirati Ciboni i Cedeviti.

Napad dobar, obrana loša

S dvije trice otvorili su košarkaši dvoboj protiv Kvarnera. Pogodili su Batur i Šutalo, a nakon koševa Prostrana poveli su 8:2. U tim trenucima prednost su igrači Rajka Vidakovića stvarali najviše preko Sobina, kojega su Riječani udvajali, a lopta je dobro kružila među domaćim igračima. No, problem je predstavljala obrana. Preko Batura je palo šest koševa, nakon čega je Vidaković uveo Dijana na „tricu”. No, pravi problem nastaje kada se ozlijedio Josip Sobin, kojega neuspješno mijenja Filip Kraljević. Zadar ne igra dobru obranu, u tom segmentu je mnogo nedostajao Lawrence, ali raspoloženi su domaći igrači napadački. Lopta dobro cirkulira, a „šut” je ponovo našao Šutalo. Nakon prve četvrtine Zadar vodi s 25:18. Početak drugog poluvremena obilježavaju tradicionalno loši suci, koji, da opravdaju svoje neznanje, rade tipični alibi potez i dodjeljuju Zadru tehničku pogrešku. Povratak Sobina i dobra rola Bašića omogućavaju igračima Rajka Vidakovića prelamanje utakmice već krajem druge četvrtine. Ulaskom Ramljaka obrana je postala ozbiljnija, a rasploženi Šutalo te trice Prostrana i Ramljaka odvajaju Zadar na +20 (52:32) krajem poluvremena.

Kratki riječki otpor

S dvije trice otvorili su Riječani drugo poluvrijeme. Snizio je gostujući trener Vladimir Anzulović postavu, ostavivši Marijana Čakaruna izvan igre. Uzvratili su Ivanov i Batur tricom. U početnim trenucima drugog dijela obrane nisu postojale. Iako je Batur dobro odrađivao napadačke role, u trenucima kada je igrao zajedno s Prostranom, zadarska obrana nije ni izbliza bila onakva kakva treba biti. Zato je Vidaković ponovo vratio u igru Dijana. Ali, šut je služio. Pogađali su svi, Prostran, Šutalo, Ivanov… A u trenutku kada je Riječane prestao služiti šut, samo je bilo pitanje dokle će rasti prednost Zadra.

U konačnici je Rajko Vidaković priliku dao svima. Ušli su i Jure Perić i Mario Špaleta. U jednom trenutku se činilo da će Zadar ponovo ubaciti stotku, ali ipak u konačnici to nije uspio. No, najvažnije je da je, nakon poraza u Šibeniku, uslijedila lagana pobjeda. Gledatelji su mogli vidjeti u većem periodu lepršavu igru Zadra.

ZADAR – KVARNER 93:71
(25-18, 27-14, 24-22, 17-17)

ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja 700. Suci: Srđan Dožai (Zagreb), Luka Kardum (Šibenik), Davor Stojić (Šibenik).

ZADAR: Bašić 11, Ivanov 13 (2-2), Kraljević 8, Perić, Sobin 5, Đugum 3 (1-2), Ramljak, Batur (2-2), Špaleta 4, Dijan 2, Prostran 14 (3-3), Šutalo 18 (5-5).

KVARNER 2010: Stipčić 8 (2-2), Veljačić, Čakarun 6 (0-2), Boban 4, Škifić 10 (1-1), Šamanić 3, Krivec 12 (7-7), Širko 19 (2-2), Miličević 2, Mustapić 7 (1-2), Čuić. Trener: Vladimir Anzulović.

Šut za dva: Zadar 20-32 (62%), Kvarner 2010 20-42 (48 %)

Šut za tri: Zadar 13-24 (54%), Kvarner 2010 6-22 (27 %).

Slobodna bacanja: Zadar, Kvarner 2010.

Skok: Zadar 35 (29+6), Kvarner 2010 24 (18+6)

Izvor: ZL/ZDanas