fbpx

ZADRANKA MOLI ZA POMOĆ Postavili su pogrešnu dijagnozu, pa mi terapijom oštetili organizam

Molim vas, pomozite. Imam samo 28 godina i ovo je moja zadnja nada za bilo kakvo življenje. Liječiti se moram, a dok se ustanovi tko je, gdje i kada pogriješio, ja nemam vremena i mogu samo leći i umrijeti – poziv je u pomoć koji je Slobodnoj Dalmaciji uputila teško bolesna zadarska studentica Darija Šimunov.

Otkad je u lipnju 2006. godine doznala da boluje od multiple skleroze, strašne dijagnoze koja joj je prekinula mladost, njezino zdravstveno stanje se dodatno zakompliciralo. Godinama je nepokretna i osuđena na bolesničku sobu u podstanarskom stanu u Zagrebu, gdje se liječi, a dodatni šok uslijedio je u ožujku kada je doznala da je njezina bolest od početka pogrešno dijagnosticirana. Novim je pretragama utvrđeno da je Darija u startu oboljela od neuroborelioze, izlječive bolesti zaraženog krpelja, koja je uzrokovala multiplu sklerozu, a poslije i lupus.

– Na ugriz krpelja i boreliju posumnjala sam još 2006. godine, kada sam prvi put primljena u zagrebačku bolnicu, no tada mi nitko nije napravio test na tu bolest iako mi je u otpusnom pismu pisalo da se sumnja na ugriz krpelja. Kako mi je stanje godinama nakon toga postajalo sve gore, sa simptomima koji nisu tipični za multiplu sklerozu, test sam na koncu napravila u privatnoj zagrebačkoj poliklinici, gdje se pokazalo da su sumnje bile opravdane i da sam pozitivna i na boreliju i na lupus.

Ispostavilo se da sam osam godina imala pogrešnu dijagnozu i da zbog toga nisam dobro reagirala na terapiju. Sada moram primati novu, a s tri tisuće kuna, s koliko majka i ja raspolažemo, to je nemoguće, a liječiti se moram – kaže ova apsolventica zagrebačkog Filozofskog fakulteta. U zagrebačkom stanu sada prima antibiotike trećeg stupnja, a podvrgnuta je i frekvencijskoj terapiji, te posebnom načinu prehrane, što nam je potvrdila i njezina liječnica dr. Ivana Hemerich Mravinac.

– Darija je od starta imala pogrešno uspostavljenu dijagnozu, zbog čega je primala potpuno krivu terapiju koja joj je zajedno s boreliozom oštetila organizam. Novim je pretragama precizno utvrđeno da je njezina temeljna bolest bila neuroborelioza, a multipla skleroza je samo posljedica te bolesti i označava infekciju na koju je djelovao imunosni sustav – pojašnjava liječnica, navodeći kako bi se novom terapijom Darijino stanje moglo znatno poboljšati.

Iako je nakon dijagnoze multiple skleroze pokušavala nastaviti normalno živjeti i studirati, šest mjeseci kasnije pala je u kupaonici i teško ozlijedila donji dio kralježnice. Od tada je nepokretna, prikovana za krevet, a dan joj počinje i završava tabletama protiv bolova. Čak osam mjeseci čekala je na operaciju kralježnice jer joj zagrebački liječnici nisu htjeli priznati ozljedu od pada. Jedina veza koju ima sa svijetom jest internet. Iako se, kako kaže, osjeća umorno i iscrpljeno, ako želi živjeti, mora nastaviti liječenje.

– Frekvencijski generator kojim uništavamo stanice borelije omogućila mi je, srećom, direktorica zadarske Zračne luke Irena Ćosić, na čemu sam joj neizmjerno zahvalna, ali novca više nema. Samo antibiotici koštaju oko dvije tisuće kuna, a imamo samo tri tisuće kuna mjesečno. Većinu trošimo na lijekove i ne ostane nam za život. Nepokretna sam, očito nečijim nemarom i pogreškom, no sada je ipak najvažnije spasiti što se može jer od bolesti koje stvarno bolujem već su stradali i bubrezi, a organizam mi je potpuno iscrpljen – kaže Darija.

Račun

Kako su Darija i njezina majka financijski potpuno iscrpljene skupim liječenjem koje je djevojka do sada prolazila, svi koji žele i mogu pomoći Dariji, mogu to učiniti na broj njezina tekućeg 2484008-3211151757 kod Raiffeisen banke.
Dr. Boris Dželalija: Kronični oblik borelioze može sličiti simptomima multiple skleroze

– Kronični oblik borelioze može dobrim dijelom sličiti simptomima multiple skleroze, međutim i tu postoje određene razlike koje bi dobar dijagnostičar trebao znati prepoznati – kaže dr. Boris Dželalija, voditelj Odjela za infektologiju zadarske Opće bolnice. Navodi kako borelioza i multipla skleroza mogu imati slične simptome, ali da se u osnovi dijagnostički razlikuju.

– Osoba dijagnostički može imati obje bolesti, ali ih dijagnostičar mora znati razlikovati. Što uzrokuje multiplu sklerozu, do danas nije poznato, dok je kod borelioze poznato da je izaziva krpelj. Lupus je sistemska bolest vezivnog tkiva kojoj se također ne zna uzrok – navodi dr. Dželalija.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas