fbpx

Zmije u Narodnom muzeju

U izložbenim dvoranama Prirodoslovnog odjela Narodnog muzeja Zadar u ponedjeljak, 19. svibnja, otvara se izložba živih zmija pod naslovom „Zmije opasna ljepota”. Izložba će biti otvorena od 20.05. do 31.08. 2014. godine. Izložbu organizira Prirodoslovni odjel Narodnog muzeja Zadar u suradnji s tvrtkom „Reptiles Nest”.

Tvrtka „Reptiles Nest” iz Tržiča u Sloveniji, posjeduje jednu od najraznolikijih zbirki živih zmija na svijetu. Dio tog jedinstvenog i egzotičnog svijeta prikazati će u Zadru. Izložba je do sada putovala u više gradova i poznata je po kvaliteti i sigurnosti jer se sve životinje nalaze u sigurnosnim drvenim nastambama, terarijima, opremljenim debelim laminiranim staklom. U terarijima je prikazan prirodni okoliš u kojem zmija živi i u kojem se najbolje osjeća. Nastambe su opremljene detaljnim info pločama na kojima se mogu pročitati osnovni podaci o pojednoj vrsti. Na izložbi će biti i pet informativnih panoa s osnovnim podacima o zmijama.

U terarijima će biti prikazane neke od najopasnijih egzotičnih otrovnih, ali i neotrovnih zmija. Zadrani, a i njihovi gosti tako će moći vidjeti različite vrste ljutica, kobri, guja, pitona, mambi, čegrtuša, ali i neke naše zmije kao što su poskok, riđovka, kravosas i bjelica. Na izložbi će biti prikazano 37 vrsta. Među njima će se nalaziti i crna mamba – najbrža zmija koja izaziva najviše straha i njena bliska srodnica – zelena mamba, te tajpan – najotrovnija kopnena zmija na svijetu. Kobre će biti zastupljene s nekoliko vrsta: kraljevska kobra – najveća otrovnica na svijetu, čuvena indijska kobra, crvena kobra pljuvačica – najveća kobra pljuvačica na svijetu. Izloženo će biti i nekoliko vrsta čegrtuša (zvečarki), poznatih stanovnika južne i sjeverne Amerike, među kojima će biti i istočna dijamantna čegrtuša najveća i najteža čegrtuša na svijetu, ujedno i najopasnija zmija u SAD-u. Naravno nećete ostati razočarani ni s brojnim zanimljivim ljuticama kao što je gabonska ljutica – najteža otrovnica te ujedno i zmija s najduljim otrovnim zubima na svijetu (do 55 mm), McMahonijeva pustinjska ljutica, Russelova ljutica – zmija koja je odgovorna za najveći broj smrtnih slučajeva na svijetu. Osim otrovnica na izložbi će biti i neke neotrovne zmije kao što su mrežasti piton – najdulja zmija na svijetu, i burmanski piton – jedna od 6 najvećih vrsta zmija na svijetu, te čuvena zelena anakonda – najteža zmija na svijetu i još mnoge druge jednako zanimljive vrste.
Obučeni čuvari i vodiči pružit će posjetiteljima mogućnost dodirivanja i fotografiranja s neotrovnim vrstama, te će biti na raspolaganju za sve vrste upita i informacija.

Izložba je organizirana za sve one posjetitelje koji vole prirodu i žele vidjeti teme vezane uz nju, a takvih sadržaja je u gradu Zadru malo. Osim za domaće stanovništvo, mislimo kako će izložba biti zanimljiva i atraktivna i turistima čime će se turistička ponuda grada zasigurno obogatiti.

Cijela izložba je napravljena dvojezično na hrvatskom i engleskom jeziku. Stručni vodiči će kroz izložbu posjetittelje moći aktivno voditi i odgovarati na njihova pitanja na hrvatskom, engleskom i slovenskom jeziku, a imena zmija su prevedena na još nekoliko svjetskih jezika.

Osim za pojedinačne posjete pripremljen je i program za najavljene grupe posjetitelja. On uključuje: uvodnu lekciju (što su zmije, kako se razlikuju vrste, ponašanje zmija, otrovi…), upoznavanje s načinom na koji se u terarijima rukuje sa zmijama, kako izgleda zmijski svlak i kostur, demonstracija sa neotrovnim i bezopasnim zmijama gdje posjetitelji mogu dodirnuti zmiju i ostvariti možda svoj prvi kontakt s ovom iznimnom skupinom.

Izvor: HRT/ZDanas