fbpx

Carmina Burana na Trgu pet bunara

Carmina Burana je srednjovjekovni rukopis pjesama i dramskih tekstova mahom lascivnog sadržaja, a 1939. godine Carl Orff uglazbljuje 24 pjesme iz rukopisa

Nakon četiri godine Carmina Burana vraća se u Zadar, no ovoga puta kao koncert. HNK Split gostovao je 2010. godine u zadarskom kazalištu s baletom Bolero i Carmina Burana, a četiri godine poslije, sutra u 20.30 sati na Trg pet bunara dolaze Šibensko pjevačko društvo “Kolo” i Simfonijski puhački orkestar oružanih snaga RH koji će izvesti atraktivnu i poznatu Carminu Buranu Carla Orffa napisanu krajem 30-ih godina prošloga stoljeća.

Carmina Burana, ili jednostavno Pjesme iz Beuerna je srednjovjekovni rukopis pjesama i dramskih tekstova mahom lascivnog sadržaja nastalih glavninom u 11. i 12. stoljeću, otkrivenih početkom 19. stoljeća u bavarskom samostanu. Tekstove su napisali studenti i kler kada je latinski idiom činio “lingua francu” uzduž Italije i zapadne Europe za putujuće studente, znanstvenike, sveučilišta te teologe. Većinu pjesama izgleda da su napisali Golijardi, kler koji su napadali i u šaljivom tonu kritizirali katoličku Crkvu. Kolekcija sadrži radove brojnih pjesnika, uključujući Petra od Bloisa, Waltera od Chatillona i anonimnog pjesnika, kojega nazivamo Arhipoetom. 1939. godine Carl Orff uglazbljuje 24 pjesme iz rukopisa; kompozicija koja vrlo brzo postaje popularnim djelom klasične glazbe, a takva ostaje i do danas.

Kao solisti na sutrašnjem koncertu nastupaju Ilijana Korać, sopran, Karlo Ljubičić, tenor te Jakov Košćina, bariton.

Izvor: Zadarski list/ZDanas