fbpx

PREKO KOGA LOKALNA VLAST (S)POTIČE PRIVREDU: Daj svome da postavi pano i u dvorište crkve!

Dok teče sedma godina od početka krize te BDP pada već deseti kvartal zaredom lokalna vlast se brine o svojim političkim pijavicama, takozvanim privrednicima da im osigura siguran prihod bez rizika na račun gradske ili županijske blagajne.

Odavno se u Zadru vodi politika privatiziranja ovlasti javnih ustanova i komunalnih tvrtki koje su financirane iz županijskog ili gradskog proračuna. Bilo bi preopširno sad ulaziti u detalje proračuna županija, gradova, općina… posebice jednog Benkovca. O tome bi se dala napisati poveća knjiga. Jednako tako dao bi se dao ispisati izvod isplata plaća raznih činovnika tih istih institucija za pitaj Boga kakve sve izmišljene poslove, raznih političkih uhljeba dok bi za arhiviranje tog istog računa državi trebalo iznajmiti jedno poveće skladište.

U cijeloj toj zbrci zvanoj Hrvatsko gospodarstvo u kojem su bogatiji činovnici državnih ustanova od poduzetnika koji kroz porez iste te činovnike hrane, našla se jedna mala skupina “poduzetnika” koji poduzimaju radnje vulgarnog karaktera vireći iz raznih tjelesnih otvora pojedinih političara kako bi koliko toliko zadržali glavu iznad površine svih tih fekalija koje su ostavili za sobom.

Naime, lokalna vlast je uvijek imala svoje, da ih nazovemo od milja, “pijavice”, a da ne napišemo krpelje. Te pijavice su uvijek imale povlastice sisati novac iz proračuna kroz razne poslove, pa se zna tko kopa, tko izvodi niskogradnju ili tko izvodi ostale građevinske sa bezbroj naknadnih radova i sličnih trikova za izvlačenje proračunskog novca. Zna se i da sve to košta onih famoznih 15%. Ali to je već sve vrlo poznato i o tome se već puno puta pisalo i govorilo.

Građani kao nisu shvatili da je pisanje medija ukazivanje na problem koji treba riješiti, a ne hvalisanje pojedinog novinara o nekoj senzacionalnoj tematici koju je razotkrio te koju je dovoljno prokomentirati na lokalnim portalima ili društvenim mrežama. Problem treba rješavati ili će problem narasti do te mjere da će postati, na žalost svih nas, nerješiv.

Jedan od novijih takvih primjera su vlasnici tvrtki Media Oglasi d.o.o. i MediaZD, Dejan Golem i Ivica Blašković o kojima smo već pisali, a koji preko raznih oglašivačkih poslova, pogodovanja pri dobijanju raznih koncesija te iznajmljivanju vlastitih, kreditom opterećenih nekretnina, Zadarskoj županiji u cilju vraćanja istog kredita javnim novcem, o čemu smo također već pisali, naplaćuju usluge promocije i savjetovanja u predizbornoj kampanji lokalne nam vlasti. Dejan Golem je u predizbornoj kampanji prezentiran kao medijski savjetnik zadarskog HDZ-a. Školski primjer sukoba interesa i političke korupcije!

SKANDALOZNO: Zadarska županija bez natječaja unajmila prostor za 47.000 eura od privatne tvrtke Media-oglasi zadužene za izbornu kampanju HDZ-a

Razina bahatosti vlasnika tih tvrtki je zaprepašćujuća. Dotični bi da skoče sa visine svoga ega na visinu svoje inteligencije – poginuli! Da se razumijemo, to sve im je omogućila lokalna vlast jer nije džukela kriva što mu je gazda kreten. Koliki je kreten lako se da pročitati iz podataka o stanju lokalnog gospodarstva i ekonomske katastrofe u koju su nas doveli. No o tom drugom prilikom.

sokinbrig

Naime, razina bahatosti dotičnih seže do tolikih razmjera da su se na svakom križanju, u svakom dvorištu i na svakoj prometnijoj cesti pojavili plakati tih pijavica, mimo ikakvih pravila komunalnog Grada Zadra, pa čak i do te mjere da su postavili komercijalni plakat u dvorište jedne crkvice, na samom pješačkom prijelazu, na križanju, metar od kolnika!

Pitati grad da li je neki plakat legalan ili nije postalo je besmisleno. U komunalnom odjelu Grada Zadra legalnost plakata definitivno se utvrđuje stranačkom iskaznicom ili plavom kovertom, a v. d. pročelnica za komunalno Ivana Vanjak uredno parkira na invalidska mjesta po gradu jer je vjerojatno mentalni invalid, s obzirom da fizički izgleda sasvim zdravo.

INTERNI SUKOBI: Kome to pogoduje lokalna vlast?!

Građani uporno zaboravljaju da su te političke “gazde” i njihovi uhljebi zapravo javni službenici i kao takvi su sluge društva i građana, a ne nekakve kraljevske obitelji Bogom dane da vladaju, raspačavaju te zloupotrebljavaju povjerene im ovlasti.

I dok Kalmeta najavljuje projekt Zadra kao novog Monte Carla njegove džukele pretvaraju grad u vlastiti cirkus neukusa i dizajnerskog kiča koji dreči sa svih tih ilegalnih plakata.

Možemo se samo pitati na kraju je li Kalmeta ikad vidio taj Monte Carlo?!

Z.B.