fbpx

U ZADRU ZABRANJENO: Kome to smetaju satirične karikature?!

Ovih dana se ponovno aktualizirala tema fotomontaža, karikatura i slićnih uradaka koji na satiričan način uglavnom obrađuju temu lokalnih, kako im mediji vole tepati, “močnika”.

Naime najpoznatiji satirični uradak “Zadarska posljednja večera” svojedobno je punio novinske stupce i naslovnice najviše zahvaljujući akterima sa te iste slike koji su svojom nesuvislom reakcijom još više doprinjeli reklamiranju iste.

Nezavisni gradski vjećnik Marko Pupić Bakrač je nedavno javno na svom Facebook profilu objavio je link sa jednim sličnim uratkom. Na karikaturi je prikazan mali brodić koji tone, a na kojem se nalaze satirično prikazani zadarski političari te gospodarstvenici i ostali.

Marko Pupić Bakrač je u tom periodu izašao javno s optužbama protiv većine aktera koji se i nalaze na toj karikaturi prozivajući između ostalog i Državno odvjetništvo za pakiranje optužnica upravo na brodu jednog zadarskog sudca, što je karikaturu učinilo prikladnim komentarom.

pupic-slika

Spomenuta karikatura je nedugo nakon njegove objave na profilu nestala odnosno uklonjena je sa internet linka: tinyurl.com/oj84kgn

Istom internet servisu za fotografije poslali smo upit zašto je slika uklonjena ali do danas nismo dobili odgovor. Slijedom događaja provjerili smo i link za sliku “Zadarska posljednja večera”. I slika posljednje večere je uklonjena sa interneta te se više nemože pričati o slučajnosti.

Nameće se pitanje kome to smetaju navedene satirične karikature i zašto ?!

O navedenoj karikaturi upitali smo Marka Pupića Bakrača za izjavu:

– Koliko znam i za vrijeme komunizma koji je totalitaran sustav radile su se karikature političara i poznatih osoba. U Hrvatskoj državi gotovo da nema javne osobe koja se nije našla na karikaturama. Od Tuđmana pa danas do Milanovića i Karamarka čijim smo karikaturama preplavljeni u posljednje vrijeme. Izgleda da je to samo u Zadru problem, a postoji i dobar razlog za to. Naime te karikature na šaljiv način prikazuju zadarsku zbilju. One su više od šale, glas istine koji budi svijest kod ljudi. Zato ih treba poskidati i zabraniti, a autore maltretirati bez ikakvog osnova.

Što radi DORH?

Zadarska policija je svojedobno po nalogu Državnog odvjetništva u Zadru privodila ljude na obavjesne razgovore da bi se ustvrdio autor slike pod izlikom da se jedan od nacrtanih, Zdenko Zrilić, osjeća ugroženim zato što ga je autor prikazao kao Isusa (?!). Značajna je i činjenica da je Zadarska policija po nalogu Državnog odvjetništva tražila od privedenih osoba da više ne crtaju takve slike ako su autori (?!). Time se bavi naša policija?!

Zamislite samo kakav drznik to mora biti da se usudi napraviti takvu karikaturu! Zamislite taj kriminalni um.

Naime, Državno odvjetništvo je uložilo velike napore da bi razriješilo i spriječilo taj KRIMINAL zvan “satira” privodeći sve ljude koji su komentirali na lokalnim portalima ili eventualno objavili link za istu karikaturu tražeći ih po IP adresama. Naime, policija je čak iznuđivala priznanje autorstva na način da je poslala službeni upit od strane Hrvatskih istražnih tijela o IP adresi autora koji je tu sliku na internetu prvi objavio!!! I sve to zbog karikature?! To već podsjeća na nacističke metode SS-a, zar ne?

Javnim istupanjem kao autor, branitelj Vlado Šestan je državnom proračunu RH zapravo uštedio ogromna proračunska sredstva za pronalaženje tog KRIMINALCA tako temeljitim metodama !! Zapravo kad razmislimo malo, nemožemo se sjetiti kad je zadnji put Zadarska policija imala tako opsežne istražne radnje!

Nakon utvrđivanja da za njega nema nikakve opasnosti (?!) osim eventualne povrede tog enormnog ega povrijeđenog neprikladnim poistovjećivanjem dotičnog sa Isusom, Zrilić se odlućio još na još jedan “inteligentan” potez, a to je privatna tužba te zahtjev za isprikom Šestana što je, naravno, ponovno neslavno završilo. Za što se Šestan trebao ispričati nikad nismo doznali. Nije na odmet spomenuti da je glavni akter na obje ukonjene slike upravo isti Zdenko Zrilić.

Zamislite samo koliko bi tužbi bilo kad bi svaka osoba koja silom prilika kopa po kontejneru jer mu je radno mjesto ugašeno, a tvrtka opljačkana (čitaj privatizirana), tužila s pravom, zbog svoje situacije, jer je žrtva neke spodobe nezasitne novca, pozicije i moči?! Ali da, zaboravljamo da je to za njih luksuz jer tužba i odvjetnik nisu besplatni.

I dok u Zadru ozbiljne kaznene prijave za reketarenje, privatizaciju, otimačinu novca, nekretnina i slično stoje u ladici Državnog odvjetništva, policija po nalogu istog istražuje karikaturiste nacističkim metodama!

Kao uredništvo portala odlučili smo otvoriti novu satiričnu rubriku u kojoj će biti objavljene spomenute karikature stoga vas pozivamo da nam pošaljete na e-mail redakcije svoje obrisane uradke koje ćemo rado objaviti i koje s portala ZADARdanas nitko neće brisati!

Zapamtite, Voltaire je davno rekao – Da bi saznali tko vlada nad vama jednostavno saznajte koga nije dopušteno kritizirati!

Z.B.