fbpx

RECEPTI Rapsodija okusa Paške brudetijade 2014.

Već poznata paška brudetijada More na stolu i ove je godine, 20. srpnja, okupila goste i natjecatelje, a u natjecateljskom dijelu spravljanja brudeta sudjelovale su ekipe Paška alka, Klapa Sol, Gradska glazba Pag, Moto klub Paška bura Pag i Konoba Bile. Svi su posjetitelji mogli uživati u raznolikosti i jedinstvenosti okusa paškog brudeta. Titulu najboljeg brudeta odnijele su spretne ruke Gradske glazbe Pag, Red truba, čiji je brudet punoćom mirisa i tradicionalnog okusa mora oduševio sve prisutne. Za odličan brudet potrebne su najmanje tri vrste ribe – najčešće su to ugor, škarpina i grdobina. Tajna dobrog brudeta je jednostavnost u pripremi – u loncu se, uz ribu, kuhaju luk, češnjak, rajčica i začini, a sastojci se slažu u slojeve. Brudet se nikada ne miješa kako se meso ne bi raspalo, već se samo s vremena na vrijeme protrese. Natjecateljske ekipe u Pagu pokazale su svu raznolikost u pripremi brudeta, dok su svi okupljeni imali priliku uživati u pripravljenim delicijama.

Recepti za brudet

Pobjednički brudet brudetijade More na stolu, 20. srpnja 2014.

Brudet Gradske glazbe Pag – Red truba

Sastojci:

Raznovrsna riba
Kapula, češnjak, svježa rajčica, koncentrat rajčice
Grančica ružmarina
Vino
Sol i papar

Priprema:

U veliki lonac na maslinovo ulje stavimo nasjeckanu kapulu i luk da malo omekšaju, tada dodamo rajčice (svježe i koncentrat) te još malo prokuhamo. Na to sve posložimo ribu, i ulijemo par decilitara vina i isto toliko vode, da prekrije ribu. U sve ubacimo grančicu ružmarinu i ostavimo da kuha 45 – 60 minuta.
Napomena:
Brudet se nikada ne miješa, samo se s vremena na vrijeme protrese lonac.

Brudet paške klape Sol

Sastojci:

3 kg ribe
1,5 kg crvenog luka
papar
rajčice
maslinovo ulje
suncokretovo ulje
ocat
crno vino
sol
kapari

Priprema:

Na ulju popržimo prvo ribu, zatim je izvadimo van. Dodamo crveni i bijeli luk, i pirjamo do zlatno žute boje. Zatim dodajemo rajčicu, sol, papar i ostale sastojke. Vratimo ribu u taj umak i poslužimo s palentom.

ZDanas