fbpx

ZADROM VEĆ DVADESET GODINA VLADA MAFIJA!

Što se to događja sa Zadrom u posljednje vrijeme?! Dok institucije u Zagrebu ruše klijentelizam i korupciju Milana Bandića u Zadru je situacija vezana uz demokratsku slobodu govora oporbenih vijećnika, prava građana i slobodu pisanja u medijima iz lošeg stanja prešla na još gore.

Dok novinske stupce pune vijesti o uhićenju Bandića, Pripuza, Ljubičića te ostalih osoba povezanih raznoraznim aferama, dobivamo koliko toliko pozitivnu sliku o institucijama koje bar u kontekstu istražnih radnji rade nekakav posao. U isto vrijeme u Zadru se prijeti smrću urednicima portala zbog istraživanja i pisanja o sukobu interesa i kriminalu lokalnih političara i gospodarstvenika. Sa druge strane se silom iz Gradske vijećnice izbacuje svakog oporbenog vijećnika koji se odvaži suprostaviti toj tiraniji koja ovim gradom vlada već dvadeset godina.

No priča tu ne staje. Istom vijećniku, Marku Pupiću Bakraču koji je prozvao gradonačelnika Kalmetu i kontraverznog poduzetnika Zrilića za pogodovanje turskom kapitalu te cinično predložio da se Široka ulica preimenuje u turski naziv, sada se u dvorište bacaju bombe!!

Iza iste priče o Marku Pupiću Bakraču ne stoji samo pitanje preimenovanja Široke ulice u Kalelargu već se tu radi o puno većem i ozbiljnijem problemu. Na iznenađenje vladajućih pitanje Kalelarge im se odbilo o glavu na puno gori način nego su isti planirali. Pitanje preimenovanja Široke ulice u Kalelargu je bilo pitanje volje građana te je tu volju i pravo građana gradski vijećnik Marko Pupić Bakrač prepoznao kao nešto za što će se očito morati boriti u vijeću bez obzira na to da li je deset tisuća građana potpisalo peticiju o preimenovanju ili nije.

Vladajući u gradskom vijeću na čelu sa gradonačelnikom Kalmetom uzeli su sebi za pravo da iste potpise i volju građana zanemare iz nekih njima znanih interesa, a neslužbeno doznajemo da se radi o interesu vrha HDZ-a na čelu sa Tomislavom Karamarkom. Vrh HDZ-a je očito poslao jasnu poruku da se preimenovanje Široke ulice odbaci odnosno da se prešutno baci u zaborav, a realizaciju iste odluke prepustili su Božidaru Kalmeti jer on “sigurno” vlada gradom Zadrom. Situacija realiziranja iste odluke vrha HDZ-a bila je poptuno drugačija od zamišljene. Naime, zadarski HDZ više nema onu kontrolu nad svojim članovima kao ni nad ostatkom poličkog tijela u Gradu te se događalo to da su članovi HDZ-a potpisivali peticije i obećavali da će se i sami boriti za “našu” Kalelargu.

Nakon naredbe iz vrha HDZ-a, isti prijedlog se unatoč deset tisuća potpisa odbacuje. Gradski vijećnik Marko Pupić Bakrač zalažući se za prava potpisinika peticije traži da se isto pitanje uvede u dnevni red Gradskog vijeća za što biva izbačen zajedno s kolegom Antom Rubešom sa sjednice Gradskog vijeća i to potpuno ilegalno. Na sljedećem zasjedanju Gradskog vijeća Marko Pupić Bakrač je izašavši na govornicu protestirao te u ime građana, potpisnika peticije ponovno tražio da se na dnevni red stavi pitanje preimenovanja Široke ulice što je završilo fizičkim napadom zaštitara tvrtke Budno oko na vijećnika Pupića Bakrača, želeći ga silom izbaciti iz Gradske vijećnice po nalogu “nepoznate osobe” – čitaj Kalmete, a protivno svim zakonima i pravima gradskog vijećnika, za što je Pupić Bakrač naknadno podignuo i kaznene prijave protiv odgovornih osoba.

Malo je poznata informacija da je onog popodneva, kad su Hrvatski mediji popratili priču o nasilnom izbacivanju Marka Pupića Bakrača iz Gradskog vijeća, Kalmeta primio poziv iz vrha HDZ-a, točnije od Tomislava Karamarka osobno, a koji mu je oštrim tonom rekao da se takve stvari “više ne smiju događati”! Karamarko je dobio realnu sliku snage odnosno nemoći Kalmete u gradu Zadru koja je sad već vidljiva i javnosti. Poznato je da ovo Kalmetin zadnji mandat te da je Kalmeta opterećen HAC-ovim aferama postao preveliki uteg vrhu HDZ-a pa je već odlučeno da Kalmeta nakon mandata gradonačelnika Zadra napusti politiku. Za njegovog nasljednika već je neslužbeno izabran Božidar Longin. Prema trenutnim prozivanjima za aferu u HAC-u te lokalnom nemoći da kontrolira kaos u kojem se nalazi grad malo je vjerojatno da će Kalmeta izdržati do kraja svog mandata. Također prema neslužbenim izvorima raspolažemo sa informacijom da je Kalmeta nedavno zatražio dozvolu za nošenje vatrenog oružja. Čega se Kalmeta prestrašio i koga se boji da bi nosio vatreno oružje još nismo uspjeli doznati.

Rezultat cijele te priče te odgovor na Pupićeve kaznene prijave i dovođenje u politički neugodan položaj gradonačelnika Kalmete i njegovih poduzetnika – tihih partnera, Pupić pronalazi u svom dvorištu 21. listopada u obliku dviju eksplozivnih naprava.

Stvar je sada kristalno jasna, ZADROM VLADA ORGANIZIRANA MAFIJA!

Koji bi bio povod bacanja ekspolozivnih naprava u njegovo dvorište lako je zaključiti. Prateći medijske natpise u posljednje vrijeme, a vezane uz izjave Marka Pupića Bakrača te njegova prozivanja svojih političkih suparnika i njihovih poslovnih partnera od kojih su neki već prijavljeni za prijetnje urednicima medija, jasno je vidljivo kako i na koji način se lokalna vlast i njihovi kontraverzni tihi partneri obračunavaju s neistomišljenicima te s onima koje ne mogu slomiti ili kupiti. Ako im nije prijećeno smrću, velika je mogućnost da u dvorištu pronađu eksplozivnu napravu i to samo kao upozorenje na mnogo gore posljedice.

Gradski vijećnik Marko Pupić Bakrač za slučaj da se nešto dogodi njemu ili njegovoj obitelji, u medijima proziva odgovornima gradonačelnika Kalmetu, Rena Sinovčića te Zdenka Zrilića.

Koliko nam je poznato Zrilić se na istu izjavu nije oglasio dok je Kalmeta u manirima jednog “poštenog i brižnog gradonačelnika” osudio događaj te pozvao na “mir u gradu”. Interesantno je kako Kalmeta poziva na mir u gradu tek nakon što je Pupić Bakrač silom izbacivan iz Gradske vijećnice u kojoj je on cijelo vrijeme Kalmeta mirno sjedio promatrao te nakon što su u dvorište Pupićeve kuće bačene ekspolozivne naprave. Vijećnik je zastrašen i sad bi bilo najbolje da bude mir u gradu tako da Kalmeta i ekipa mogu u miru nastaviti raditi svoj “posao”.

Treće spomenuti Sinovčić je u manirima onoga što u toj grupaciji predstavlja, prizemno optužio samog vijećnika Pupića Bakrača da je sam sebi bacio bombe (?!). Sinovčić nas je tom izjavom podsjetio na nešto vrlo interesantno, a to je da je ovo već treći ili četvrti put da se Sinovčić nalazi u poziciji da ga netko proziva za bacanje bombi, palež vozila i sl., a da on u svom uličnom, prizemnom maniru optuži napadnute da su sami iscenirali napade.

Prisjetimo se primjerice paleži vozila novinaru Ivici Marijačiću koji je javno optužio Sinovčića za palež vozila na što je Sinovčić odgovorio kako je Marijačić sam sebi zapalio vozilo. Ista priča se dogodila i u slučaju mesara Mate Lukina koji je pokušao ući u posao sa ribom otvorivši male ribarnice koje su, koliko se sjećamo, obje minirane. Sinovčić je i tada tvrdio kako je Lukin to sam sebi napravio. (?!)

Što možemo zaključiti ako uzmemo u obzir činjenicu da je u sva tri ili četiri slučaja upravo Sinovčić bio prozvan, dok su sa druge strane bile osobe međusobno ne povezane ničim osim možda željom da se izbore za svoje mjesto pod suncem u ovom kriminalnom gradu. Interesantno je to da Sinovčić točno zna da su ljudi to sami sebi napravili bez da ga itko od istražnih tijela ne pita odakle mu te informacije i nije li to što Sinovčić uvijek zna što je bilo, sumnjivo?

S druge strane, trebamo li zanemariti činjenicu da se osobe prozvane od strane Marka Pupića Bakrača međusobno podupiru javno i to na financijski, politički te svaki drugi način stvarajući jedan političko-gospodarski klan koji se sa svojim protivnicima obračunava klevetanjem u vlastitim medijima, izbacivanjem na silu legitimno izabranog gradskog vijećnika iz Gradske vijećnice, ucjenama i prijetnjama smrću, paležom vozila te na kraju i bacanjem bombi u dvorišta neposlušnih!

S druge strane, na Zadarskom sudu događa se druga ali zapravo jednaka politička igra u kojoj je cilj sa mjesta Predsjednika Općinskog suda izbaciti Željka Rogića odnosno onemogućiti mu da se ponovno kandidira. Potpisnici riješenja kojim je Željko Rogić optužen za kršenje “etike i časti” suda i sudaca su isti oni suci koji su zajedno sa lokalnim poduzetnicima, Županijskim državnim odvjetnikom osobno i par privatnih odvjetnika zastupnika, sjedili na brodu tog istog sudca u jednoj zadarskoj marini te kovali paklene planove kako osuditi i zatvoriti branitelja Vladu Šestana, autora karikature “Zadarska posljednja večera” na kojoj su, zamislite slučajnosti, isti ti političari i poduzetnici koji ovaj grad drže u zoni sumraka.

I dok se u metropoli stvari polako čiste, Zadar se kreće prema kamenom dobu demokracije i politike u kojem se protivnike riješava zastrašivanjem, prijetnjama smrću, a na kraju i bombama. Koliko daleko će otići ova kriminalna priča u Zadru, pokazati će samo vrijeme.

Z.B.