fbpx

Bandić izašao iz Remetinca

IZVANRASPRAVNO vijeće zagrebačkog Županijskog suda pustilo je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na slobodu. Bandić je uplatio jamčevinu od čak 15 milijuna kuna u gotovini i pred sucem istrage obećao da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost pa je večeras, nakon mjesec dana provedenih iza rešetaka, pušten iz zatvora u Remetincu.

Bandića je, uz suprugu Vesnu i psa Rudija, pred Remetincem dočekala i nekolicina prijatelja, među kojima i bivši načelnik PU zagrebačke Marijan Tomurad, vijećnik s Bandićeve liste.

Pred zatvorom u Remetincu se okupilo i tridesetak Bandićevih obožavatelja koji su ga došli dočekati i izraziti mu podršku: “Neka se vrati nama i svom Rudiju!”.

Bandić je bez davanja izjava prošao pored okupljenih novinara i ušao u automobil. Pritom nije odgovorio na pitanje odakle mu novac za jamčevinu, na što je jedna od njegovih pobornica odgovorila – “od dobrih ljudi”.

“Mi smo svi s njim, toliko je učinio za malog čovjeka, tko ne bi bio sretan što ga puštaju”

“Želimo da se vrati svojoj majci i svom Rudiju. Mi smo svi s njim, toliko je učinio za malog čovjeka, tko ne bi bio sretan što ga puštaju. Hvala bogu”, poručio je jedan od okupljenih Bandićevih podupiratelja.

Sloboda za sve osim Mihaljevića

Na slobodu su pušteni i svi Bandićevi suosumnjičenici, osim vlasnika tvrtke “Bramgrad projekt” Branka Mihaljevića koji jedini umjesto gotovine želi založiti nekretnine vrijedne preko sedam milijuna kuna. Mihaljević će stoga ostati u istražnom zatvoru, a na slobodu će moći tek kada dokaže da je uknjižio založno pravo na nekretnine, a odluka o tome, nakon žalbenog roka, postane pravomoćna.

Nakon što je izvanraspravno vijeće potvrdilo odluku da se tijekom istrage mogu braniti sa slobode, uz jamčevine i obećanje da neće kršiti mjere opreza, svoje su obveze, uz Bandića, izvršili bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Iznosi jamčevina kreću se od najmanjih 150.000 do najvećih 15 milijuna kuna. Ljubičić je za izlaz iz Remetinca uplatio pet milijuna kuna, Tolić 700 tisuća, Horvat 200 tisuća, Čulo 150 tisuća, Bulum 300 tisuća, a Antunović 250 tisuća kuna.

Uskok ih želio zadržati u pritvoru

Također, sud je Slobodanu Ljubičiću i Ivanu Toliću ukinuo mjeru zabrane obavljanja posla, s obzirom da su obojica podnijeli ostavke na direktorske funkcije u Zagrebačkom holdingu pa sud smatra kako više nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Istovremeno s ovom odlukom suda Uskok je zatražio da se Bandiću i ostalima mjera zadržavanja u istražnom zatvoru produži za još dva mjeseca, ali su ipak pušteni na slobodu.

Pravna praznina oko izvršavanja mjera opreza

Prema uvjetima izlaska iz Remetinca Bandić na slobodi neće smjeti kontaktirati sa svjedocima niti obavljati dužnost gradonačelnika, no kako će se mjere opreza provoditi u praksi nije sasvim jasno, jer o tome nema jasnih propisa.

“Mjere bi trebalo provoditi tijelo koje vrši nadzor sukladno posebnom propisu. Ono nije određeno zakonom. Tu se moraju smisleno tumačiti odredbe iz Zakona o kaznenom postupku, iz Statuta Grada Zagreba i Zakona o lokalnoj samoupravi. Imamo pravnu prazninu koju moramo popuniti da bi mjere opreza bile i provedive”, kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Sud bi, kako se doznaje, zagrebačkoj Skupštini i Poglavarstvu trebao dostaviti rješenje da je osumnjičenicima izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti, dok bi Uskok od istih tijela povremeno trebao tražiti izvješća da li se osumnjičenici pridržavaju izrečenih mjera. Istovremeno sud bi policiji trebao dostaviti rješenje da se osumnjičenicima brani komuniciranje sa svjedocima, što bi trebala kontrolirati lokalna policija.

15 milijuna kuna bilo je dovoljno

Iako je prema neslužbenim informacijama za obranu sa slobode Bandić ponudio nekretnine vrijedne preko 22 milijuna kuna, sudac je zaključio da je 15 milijuna gotovine dovoljno jamstvo da tijekom istrage neće utjecati na svjedoke i ponoviti nedjelo.

Riječ je o najvišoj jamčevini nakon 12,4 milijuna koje je u nekretninama svojih prijatelja založio Ivo Sanader.

Šteta od 20 milijuna kuna

Od pritvorenih u ovom slučaju na slobodu su prvi izašli pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus.

Istragom su uz Pripuzovu i Mihaljevićevu tvrtku obuhvaćene i dvije Bandićeve suradnice Ines Bravić i Koraljku Rožanković Uremović, no za njih Uskok nije tražio pritvor kao ni za voditelja Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića te direktora Plinare Antu Dodiga.

U svim navodnim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu štetu tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Kosor će tražiti pisana pravila za komuniciranje s Bandićem

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) u srijedu je rekao da će, ukoliko bude donesena odluka o puštanju iz istražnog zatvora zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, tražiti pisana pravila vezana za njihovo međusobno funkcioniranje i komuniciranje.

“Mislim da je dosta neozbiljno da se preko medija šalju poruke kako bi nešto trebalo funkcionirati, no Gradska skupština nema mehanizme da bi kontrolirala bilo koga, a posebno da kontrolira gradonačelnika koji je direktno izabran od građana. Gradska skupština kontrolira odluke koje donosi sama Skupština, a pravosudna tijela će raditi druge poslove. Mislim da je to najpoštenije i da je to tako prema zakonu, a to ćemo čuti danas ili ovih dana”, rekao je Kosor novinarima u Gradskoj skupštini nakon predstavljanja urbanističko-arhitektonskog rješenja za Hrvatski atletsko-nogometni centar Svetice.

Upitan je li mu tko rekao išta u vezi komunikacije s gradonačelnikom Bandićem, jer prema nekim tumačenjima neće moći razgovarati o temama koje se tiču grada, Kosor je odgovorio da nikakvih kontakata nije bilo. “Moraju se prvo donijeti odluke u pravosudnim tijelima, a nakon toga se trebaju dati pisane upute”, poručio je Kosor.

Bernardić: Da ga sretnem na ulici ugodno bih ga pozdravio, ali o gradu definitivno ne bi pričali

Novinari su i potpredsjednika Gradske skupštine i predsjednika zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića pitali kako on komentira moguće puštanje Bandića iz istražnog zatvora, na što je odgovorio kako misli da je neozbiljno od bilo koga da komentira sudske postupke.

Upitan kako komentira to što nitko iz Gradske skupštine ne zna hoće li moći komunicirati s Bandićem, o čemu će moći komunicirati, kakvi će biti uvjeti i tko će ga kontrolirati, Bernardić je istaknuo da ne komentira sudske postupke. Novinare je uputio da ta pitanja upute skupštinskoj većini, jer SDP kao opozicija “jasno artikulira svoje stavove na Gradskoj skupštini”.

“A da li Grad Zagreb može funkcionirati to ćete morati pitati zamjenicu gradonačelnika i predsjednika Gradske skupštine odnosno skupštinsku većinu”, istaknuo je Bernardić.

Na pitanje bi li s Bandićem, ako izađe iz istražnog zatvora, na ulici bio spreman komunicirati o stvarima vezanim za Grad ili bi pričekao “neku obavijest”, Bernardić je rekao da bi se s Bandićem “ugodno pozdravio”. “Da ga sretnem na ulici ugodno bih ga pozdravio, ali o gradu definitivno ne bi pričali”, poručio je Bernardić.

Izvor: Index.hr/ZDanas