fbpx

Globalni fond za okoliš financirati će odlagalište otpada Diklo

Sredinom studenoga ove godine stupio je na snagu ugovor kojim Globalni fond za okoliš (GEF) daruje 4,3 milijuna dolara Hrvatskoj za zaštitu Jadranskog mora od onečišćenja.

Iako se u samom ugovoru spominju tri jadranske lokacije (zadarski i šibenski akvatorij te delta Neretve) na kojima će se utrošiti darovnica GEF-a, zasad se, kako doznajemo u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jedino odmaklo u korištenju darovnice za opremanje zadarskog odlagališta otpada Diklo.

– Zadnji dan poziva na dostavu iskaza interesa za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju odlagališta Diklo bio je 5. prosinca te je u ovom trenutku u tijeku postupak evaluiranja i bodovanja.
Nakon toga će se izraditi prekvalifikacijska lista ponuditelja od kojih će se zatražiti dostava ponuda.
Kriteriji za odabir u svakom dijelu postupka propisani su smjernicama Svjetske banke, stoji u informaciji koju smo dobili od Ojdane Rajić Azinović iz odjela za odnose s javnošću Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Svjetska banka, inače, pojavljuje se u ovoj priči kao provedbena agencija GEF-ovih donacija.

Nositelj sanacije odlagališta Diklo na račun GEF-a je Čistoća Zadar, iz koje nam je poručeno da u ovoj fazi realizacije projekta nisu u mogućnosti govoriti o tome kako će se darovnica iskoristiti.

No, prema slovu spomenutog ugovora, na Diklu bi trebalo niknuti postrojenje za prikupljanje i tretman otpadnih voda.
Budući da se zamišljena upotreba darovnice za šibenski akvatorij i deltu Neretve odnosi na, kako se navodi u ugovoru, jačanje kapaciteta za praćenje stanja kakvoće mora, izgledno je da će najveći dio dodijeljenih 4,3 milijuna dolara biti utrošeno na zadarskom Diklu. Zadarska čistoća dobiti će, dakle, novo postrojenje besplatno, ali preuzima obvezu njegova održavanja i troškova pogona.
Dosad 48 milijuna za 14 projekata zaštite okoliša

Prema smjernicama GEF-a, cilj donacije Hrvatskoj je smanjiti ispuštanje onečišćivača s prekograničnim utjecajem, osobito dušika u odabranim zonama (‘hot-spots’ prema terminologiji GEF-a) istočnog Jadrana.
Zamišljeno je da nakon korištenja darovnice Globalnog fonda, Hrvatska iz fondova Europske unije privuče još 17 milijuna dolara za kontrolu onečišćenja mora.

Hrvatsku bi cjelokupnu darovnicu GEF-a trebala iskoristiti do sredine ožujka 2017. godine. Od osnutka 1991. do danas, Globalni fond za okoliš prikupio je oko 57 milijardi dolara, a u Hrvatsku je dosada usmjerio 48 milijuna dolara za 14 projekata zaštite okoliša.

Izvor:SD/ZDanas