fbpx

ZF-ov automatik za BMW “peticu” sa 8 stupnjeva prijenosa

Sada već daleke 2008. godine vodeći proizvođač mjenjača ZF predstavio je prvi automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa koji je poboljšavao performanse i snižavao potrošnju. Nedavno je predstavljena druga generacija ovih mjenjača razvijena posebno za BMW-ove modele serije 5.

Novi osam stupanjski automatik može izdržati okretne momente do 500 Nm, a premijerno je ugrađen u posve nove BMW-ove modele 518d i 520d.Kod novog mjenjača optimiziranjem svih pokretnih i kliznih dijelova smanjeni su mehanički otpori za 3% do 5 %, piše vidiauto.com. Važna je novost da je omjer najvećeg i najmanjeg prijenosnog omjera povećan sa 7 (prvi stupanj 4,71, osmi 0,67) na 7,8, što se u vožnji može osjetiti kao veći okretni moment. Snižavanju potrošnje doprinosi činjenica da je prosječna brzina vrtnje po stupnju smanjena je za 50 o/min.

U gradu će od koristi biti činjenica kako sada kod stajanja u D modu auto neće kretati prema naprijed te ga više neće trebati zadržavati kočnicom ili mjenjač ubacivati u N.

Tlak u mjenjaču je smanjen sa 5 na 3,5 bara, što smanjuje utrošak energije, dakle i pogonskog goriva. Svi bitni elementi, od hidrauličkog pretvarača momenta i planetarnih prijenosnika, do prijenosnog mehanizma i viskoznih spojki, smanjili su dimenzije i masu, korištenjem kvalitetnijih materijala i užih tolerancija.

Novost je da se pri konstatnim brzinama do 160 km/h kratkotrajno može isključiti prijenos od motora čime se štedi gorivo. Mjenjač djeluje i na rad Start/Stop sustava te omogućava gašenje motora čim se auto zaustavi, a ne nakon 1,5 sekundi, kao kod dosadašnjeg modela. Novi softwer omogućava brži odaziv na gas te brže izmjene stupnjeva prijenosa. ZF-ov automatski mjenjač osjetno poboljšava performanse BMW 518d i 520d te doprinosi smanjenju potrošnje goriva do dva posto.

Za sada nije u planu razvoj mjenjača sa više stupnjeva prijenosa jer je ZF-ov zaključak da je osam stupnjeva optimum.

Izvor: Net.hr/ZDanas