fbpx

HRVATSKA IMA PRVU PREDSJEDNICU U POVIJESTI

Atmosfera u stožeru HDZ-ove kandidatkinje doživjela je vrhunac dolaskom prve predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Prvo se pozdravila s pristalicama nakon čega je pala u zagrljaj Tomislava Karamarka, a potom i supruga Jakova. Nakon obraćanja predsjednika HDZ-a održala je pobjednički govor.

– Drage moje Hrvatice i Hrvati diljem moje Hrvatske i BiH i diljem svijeta – počela je govor predsjednica.

– Prvo bih htjela reći kako sam krećući u ovu bitku stalno čula kako ću je izgubiti, ali sam ja znala da ću je dobiti. Na isti način ćemo raditi za Hrvatsku. Bit će Hrvatska među najrazvijenijim zemljama EU i svijeta. To vam obećavam – rekla je predsjednica.

– Nema mjesta trijumfalizmu nego veselju i radosti. Posao nas čeka već večeras. Idemo raditi za boljitak domovine – dodala je pa se zahvalila stranci i svim koalicijskim partnerima kao i svima koji su joj pomogli.

– Zahvaljujem pogotovo gospodinu Brkiću i gospodinu Čuljku – rekla je Kolinda Grabar Kitarović pa se zahvalila i obitelji.

Zahvalila se i protukandidatima.

– Svi mi želimo bolju Hrvatsku – rekla je predsjednica pa je pozvala one koji su dali glas Josipoviću da budu dio njenog tima.

– Dosta je podjela. Ujedinimo se. Ujedinimo svoje domoljublje. Ljubav i vjeru prema domovini – poručila je Kitarović.

Nakon toga je s okupljenima u stožeru zapjevala pjesmu ‘Zovi samo zovi’.

– Borit ćemo se za Hrvatske nacionalne interese jer ovo je Hrvatska, a ne regija. Brinut ćemo o našoj Hrvatskoj, o našim ljudima, o našim umirovljenicima i nezaposlenima – poručila je predsjednica.

– Mi smo ti koji će zajedno izvući zemlju iz krize – dodala je.

– Večeras dajem tri obećanja. Prvo, odmah ću početi raditi za našu Hrvatsku. Drugo, idemo dalje zajedno, bez podjela. Hrvatska može i hoće bolje. Učinit ćemo to. Treće, primijenit ću svoj program. Od rasta i razvoja, socijalne stabilnosti i života dostojnog u Hrvatskoj- Pružit ćemo ruku svakome kome je potrebna. Imat ćemo nacionalnu politiku zaštite. Kao vrhovna zapovjednica vojnih snaga jamčim vam da će to biti tako – poručila je predsjednica.

– Nulta stopa tolerancije prema korupciji. HDZ pod Karamarko se očistio takvih – rekla je Kitarović.

– Vanjska politika će biti snažna. Pozicionirat ćemo se u EU i NATO-u kako to zaslužujemo – poručila je Kitarović nakon čega je susjede pozvala na dijalog oko rješavanja otvorenih pitanja.

– Zajedno možemo učiniti čuda. Idemo zajedno učiniti sve za bolji život u Hrvatskoj. Na kraju počašćena povjerenjem čvrsto jamčim neću se odmaknuti od naroda. Bit ću među vama i tražit ću da mi pomognete. Jedino s vama mogu izvući Hrvatsku iz krize. Zajedno možemo puno bolje – poručila je za kraj prva hrvatska predsjednica.

——————————-

22:51 – Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović po neslužbenim rezultatima DIP-a pobjednica je predsjedničkih izbora u drugom krugu i na toj će dužnosti naslijediti SDP-ovog predsjedničkog kandidata Ivu Josipovića.

Prema DIP-ovim podacima, koji se temelje na 99,51 posto obrađenih biračkih mjesta, Grabar Kitarović tijesno pobjeđuje s 50,43 posto osvojenih glasova, dok aktualni predsjednik Josipović osvaja 49,57 posto glasova, što je razlika od 0,86 posto.

HDZ-ova kandidatkinja osvojila je 1.098.923 glasova, a Josipović 1.079.081 glasova što je razlika tek od 18.942 glasa.

Nevažećih listića bilo je 60.590 ili 2,71 posto.

Pobjedom svoje kandidatkinje HDZ prvi put nakon 15 godina daje hrvatskog predsjednika iz svojih redova.

Aktualni predsjednik Josipović prvi je čelnik države koji nije uspio osvojiti drugi mandat.

Zbog tijesnog rezultata u prvom krugu, u kojem je Josipović pred Kolindom Grabar Kitarović odnio tanku pobjedu, aktualni predsjednički izbori ocijenjeni su najneizvjesnijim do sada.

To je potvrdio i drugi krug u kojem se nastavila tijesna i neizvjesna izborna utrka u kojoj je Grabar Kitarović nakon početnog vodstva Josipovića odnijela pobjedu. Pokazalo se da je u kampanji bio presudan svaki glas.

Prema prvim podacima od 20 sati, Josipović je vodio s prednošću od 2,9 posto, ali se ta prednost smanjivala dok HDZ-ova kandidatkinja nakon 80 posto obrađenih biračkih mjesta nije prešla u vodstvo i odnijela pobjedu s prednošću manjom od jedan posto.

U prvom krugu predsjedničkih izbora, održanih prije dva tjedna Josipović je nakon objave prvih rezultata vodio s razlikom većom od osam posto, ali kako su rezultati pristizali s terena ta se razlika stopila na manje od 1,5 posto.

Drugi krug izbora obilježio je veliki odaziv, pokazali su podaci DIP-a po kojima je na izbore izašlo 58,89 posto birača. U apsolutnim brojkama, to je 2,23 milijuna birača, što je oko 450 tisuća više nego u prvom krugu.

——————————-

22:40 – Izgubili smo bitku, ali nismo izgubili rat. Treba biti velik u pobjedi, ali i u porazu. Svi mi ovdje nastavit ćemo se boriti za sve ono što je Ivo Josipović zastupao. Uvjereni smo da nova politička misija tek počinje – najavila je Ivu Josipovića u njegovom izbornom stožeru Urša Raukar.

– Dozvolite da čestitam na pobjedi novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Imali smo napornu kampanju, sučeljavanja i međusobno oponiranje, no demokracija je pobijedila. Gospođa Grabar Kitarović je pobijedila u demokratskoj utakmici i zato čestitam. Istina, razlika je jako mala, no to je bit demokracije, da onaj koji osvoji više glasova nosi pobjedu. Zahvaljujemo svima koji su mi ovih pet godina pomagali da budem uspješan predsjednik Hrvatske. Zahvaljujem milijunu građana koji su mi dali svoj glas. To je naša najveća snaga. Hvala strankama koji su me podržale i nevladinim organizacijama i svim koji su radili na mojoj kampanji. Prije svih hvala mojoj obitelji. Mojoj supruzi, roditeljima, kćerki i svim onima koji su me ovih pet godina podržavali u obavljanju dužnosti. Vrijednosti za koje smo se borili su i dalje tu, i dalje su izazov. Vjerujmo u našu Hrvatsku – kazao je Josipović.

——————————-

22:37 – Hrvatska je dobila prvu predsjednicu. Pobjednica predsjedničkih izbora s osvojenih 50,43 posto glasova je Kolinda Grabar Kitarović. Samo 18 919 glasova manje osvojio je dosadašnji predsjednik Ivo Josipović.

22:20 – Očekivali smo i vjerovali u pobjedu. Ona predstavlja budućnost i snagu Hrvatske. Hrvatski narod se odlučio na promjene. Vjerovali smo od početka u nju. Možemo biti jako ponosni – rekao je Miro Kovač. Više o reakcijama iz HDZ-ovog stožera pročitajte OVDJE.

22:13 – Prema zadnjm podacima DIP-a Kolindina prednost malo se istopila. Sada iznosi 50,42 posto glasova. Obrađeno je 98,82 posto glasova. Gotovo 60.000 je prekriženih listića.

——————————-

22:07 – U stožeru HDZ-a u Hypo centru izvodi se hrvatska himna ‘Lijepa naša domovino’.

——————————-

22:00 – Sa 50,54 posto glasova prema nepotpunom službenom izvješću DIP-a u 22:00 sata u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedila je Kolinda Grabar Kitarović. Dosadašnji predsjednik Ivo Josipović osvojio je 49,46 posto glasova. Glasalo je 58,91 posto birača, od čega je važećih 97,29 posto, a nevažećih listića je 2,71 posto.

——————————-

21:55 – Zahvalila bih se svim volonterima koji su uložili svoje vrijeme ovaj dan. U ovim izborima pokazao se ogroman problem, na koji je naša udruga ukazivala, a to je biračko pravo građana izvan Hrvatske. Zastrašujuće je bilo gledati ove prizore ljudi koji su čekali u redovima da ostvare svoje biračko pravo. Da li ćemo se mi kao udruga ubuduće na neki drugi način angažirati ne znam, vidjet ćemo. Mislim da je važno za gospođu Grabar Kitarović da se pokazalo da nije vezana ni za jedan oblik korupcije i ona je unijela u kampanju duh ljubavi prema svojoj zemlji – kazala je Željka Markić.

21:40 – Kolinda Grabar Kitarović vodi sa 50,86 posto glasova. Zasad je obrađeno 91,75 posto biračkih mjesta. Nevažećih listića je 2,71 posto.

21:35 – Prema novim podacima Kolinda Grabar Kitarović povećala je vodstvo. Vodi sa 50,68 posto glasova naspram Josipovićevih 49,32 posto glasova. Obrađeno je gotovo 88 posto glasačkih listića. HDZ-ova kandidatkinja u inozemstvu vodi sa 87,59 posto glasova.

——————————-

21:26 – Kako reporteri Jutarnjeg javljaju iz stožera Ive Josipovića, predsjednik je oko 21.15 sati kazao: ‘Gotovo je, gospođa je pobijedila’.

——————————-

21:17 – Kolinda je povećala vodstvo – 50,30 posto glasova, Ivo Josipović ima 49,70 posto. Obrađeno je 83 posto glasova.

——————————-

21:14 – Sa 50,13 posto glasova u vodstvo je prešla Kolinda Grabar Kitarović, a Ivo Josipović ima 49, 87% glasova. U ovom trenutku je obrađeno 80,59 posto biračkih mjesta.

——————————-

21:07 – Prema novim podacima Ivo Josipović je na 50,04 posto glasova, Kolinda Grabar Kitarović na 49,96 posto glasova. Obrađeno je oko 77 posto listića. Razlika je u manje od 1300 glasova. U Bosni i Hercegovini obrađeno je tek 6,67 posto glasova.

——————————-

20:56 – To je očekivano. Sve je pokazalo da se radi o prilično izjednačenim kandidatima. Hrvatska se nalazi na prekretnici – kazao je Josip Kregar. Više iz stožera Ive Josipovića pročitajte OVDJE.

——————————-

20:55 – Miro Kovač, šef izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović, izjavio je da će DIP uskoro potvrditi trend koji pokazuju ankete i da će Grabar Kitarović biti prva hrvatska predsjednica. Više iz stožera HDZ-a pročitajte OVDJE.

——————————-

20:52 – Razlika je manja od jedan posto! Prema novim podacima DIP-a Josipović je na 50,46 posto glasova, Kolinda Grabar Kitarović na 49,54 posto glasova. Obrađeno je nešto više od 65 posto glasačkih listića.

——————————-

20:49 – Iz ovog mogu zaključiti da percepcija znači više od onog što je zaista napravljeno, pa se može dogoditi da netko tko je krao Hrvatsku opet dođe na vlast – prokomentirao je Maras i naredne parlamentarne izbore. Više o atmosferi u stožeru Ive Josipovića pročitajte OVDJE .

——————————-

20:45 – Može li opet doći do novog preokreta u mrtvoj utrci za predsjednika? Ivo Josipović 50,51 posto glasova; Kolinda Grabar Kitarović – 49,49 posto.

——————————-

20:42 – Nakon objave prve izlazne ankete i vodstva Kolinde Grabar Kitarović u šatoru branitelja na Savskoj počelo je veliko slavlje. Fotogaleriju pogledajte OVDJE.

——————————-

20:38 – Josipovićeva prednost sve više se topi. Prema podacima DIP-a prema stanju u 20.35 sati Josipović vodi sa 50,56 posto glasova, dok je za Kolindu glasalo 49,44 posto. Obrađeno je preko 56 posto listića.

——————————-

20:31 – Prema novim podacima objavljenima na stranicama DIP-a stanje u 20.25 sati je – Ivo Josipović 50,93 posto, Kolinda Grabar Kitarović 49,07 posto.

——————————-

20:22 – Prema novim podacima objavljenima na stranicama DIP-a stanje u 20.20 sati je – Ivo Josipović 50,87 posto, Kolinda Grabar Kitarović 49,13 posto.

——————————-

20:20 – Prema novim podacima objavljenima na stranicama DIP-a stanje u 20.15 sati je – Ivo Josipović 51,12 posto, Kolinda Grabar Kitarović 48,88 posto.

——————————-

20:15 – Prema novim podacima objavljenima na stranicama DIP-a stanje u 20.10 sati je – Ivo Josipović 51,45, Kolinda Grabar Kitarović 48,55 posto. Obrađeno je 42 posto glasačkih listića.

——————————-

20:03 – Preokret u rezultatima izlaznih anketa. Ivo Josipović je prema prvim neslužbenim rezultatima iz DIP-a osvojio 52,49, a kandidatkinja HDZ-a, Kolinda Grabar Kitarović 47,51 posto! Podaci su nakon 33,60 posto obrađenih listića.

——————————-

19:48 – Posljednje izlazne ankete govore kako Kolinda Grabar Kitarović dobija 51,20 posto glasova, a Ivo Josipović 48,80 posto!

——————————-

19:39 – Izlazne ankete su samo ankete, uvažavamo ih ali čekamo da se glasovi prebroje do kraja. Iskoristit ću ovu priliku da se zahvalim svih građanima koji su izašli na izbore, a prije svega naravno građanima koji su glasali za Ivu Josipovića. Želim da se demokratsko pravo građana iskoristi u potpunosti, a ne da zbog slabe izlaznosti netko drugi odlučuje u vaše ime. Mene je u ovoj kampanji najviše smetalo, bez obzira kakvi će biti konačni rezultati, ružna huškačka kampanja koja je dijelila ljude, kazala je Željka Antunović. Više iz Josipovićevog stožera pročitajte OVDJE .

——————————-

19:32 – Ivo Josipović je stigao u izborni stožer.

——————————-

19:25 – Pričekat ćemo prebrojavanje glasova pa ćemo znati. Velika izlaznost je prije svega pokazala vekiki interes građana za demokratske procese i to je jako dobro za demokraciju u cjelini – kazala je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

——————————-

19:20 – Izlazne ankete su dobre. Treba ipak pričekat službene rezultate, ali građani su pokazali da im je dosta ovakve politike, kazao je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić. Više iz stožera HDZ-a pročitajte OVDJE

19:14 – Zaista smo sretni, još ne želimo biti euforični, ali emocije je teško kontrolirati – kazao je Gordan Jandroković. Naglasio je da će Kolinda biti nova predsjednica.

Ministar Mirando Mrsić izjavio je za HRT kako izlazne ankete nisu obećavajuće, no, naglasio je pričekajmo službene rezultate. Zahvalio je građanima što su u velikom broju izišli na izbore i odlučili koga žele za predsjednika.

——————————-

19:12 – Očekivali smo drugačiji rezultat. Naš je kandidat jedini ponudio konkretan program i velik dio građana dao je njemu svoj glas. Očekivali smo više, ali prema izlaznim anketama brojke su takve kakve jesu. Prema podacima, izlaznost je velika i zahvaljujem svim biračima na tome, a pričekat ćemo rezultate DIP-a. U drugom krugu prostor predstavljanja programa bio je nešto veći, ali s druge strane negativna kampanja koju je Ivo Josipović i osobno iskusio potaknula je reakciju – kazala je Tamara Obradović Mazal iz Josipovićevog stožera.

——————————-

19:10 – Jako smo zadovoljni. Izlazne ankete pokazuju ono što smo očekivali – pobjedu Kolinde Grabar Kitarović. Pokazalo se da Hrvati žele pobjede – izjavio je voditelj izbornog stožera HDZ-ove kandidatkinje Miro Kovač.

——————————-

19:02 – U stožeru HDZ-a s velikim oduševljenjem su dočekali rezultate prvih izlaznih anketa. Tako se moglo čuti kako pjevaju pjesme poput Zovi samo zovi i Moja domovina. Za razliku od stožera Kolinde Grabar Kitarović u stožeru Ive Josipovića rezultati izlaznih anketa dočekani su u tmurnoj atmosferi.

——————————-

19:00 – Prema rezultatima prvih izlaznih anketa, koje je za sve tri nacionalne TV kuće provela agencija Ipsos Puls, u vodstvu je predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović s 51,4% glasova, dok Ivo Josipović za sada zaostaje s 48,6% glasova.

U izlaznoj anketi nisu uključeni glasovi dijaspore, a moguća odstupanja od stvarnih rezultata mogu biti plus ili minus 4 posto.

Podsjetimo, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva na birališta diljem Hrvatske do 16:30 sati izašlo je 48,23 posto biračkog tijela (1.707.976 birača), za razliku od prvog kruga izbora kada je do 16:30 sati na birališta izašlo 36.36% birača, odnosno njih 1.240.454, što je čak 470 tisuća birača manje.

Birališta su zatvorena u 19 sati.

DIP će od 20 sati na svojim internetskim stranicama početi objavljivati izborne rezultate, privremene i nepotpune, koje će ažurirati kako budu pristizali podaci s terena.

U 22 sata održat će konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene rezultate šestih izbora za predsjednika, odnosno predsjednicu države.

Izvor: JL/ZDanas