fbpx

Što Vesna Pusić radi u Iranu?

SLUŽBENI posjet Teheranu, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić započela je u subotu ujutro susretom s potpredsjednicom Islamske Republike Iran (za zaštitu okoliša) Masoumeh Ebtekar.

“Vjerujem da će jačati bilateralna suradnja Irana i Hrvatske posebno u području zaštite okoliša, ali i drugim područjima od obostranog interesa”, kazala je potpredsjednica Ebtekar te dodala kako “zna da su u Hrvatskoj vrlo strogi zakoni vezani uz zaštitu okoliša”. Naime, zbog velikog broja vozila u iranskim gradovima, ali i zbog rastuće industrije, što sve utječe na onečišćenje zraka, vrlo je važno da i Iran ima što bolji standard zaštite okoliša, kazala je. Okoliš je važan i za suradnju među zemljama jer ima i regionalnu dimenziju, a klimatske promjene utječu na sve zemlje, pa tako i Iran i zato moramo globalno surađivati, kazala je iranska potpredsjednica.

Ministrica Pusić je istaknula da je ovo “pravo vrijeme za jačanje bilateralnih odnosa, pri čemu postoji pozitivna tradicija odnosa između naših društava”. Istaknula je kako je Iran važan za Europu i u političkom i u smislu sigurnosti dodajući kako Hrvatska kao EU članica, snažno podupire napore koje obje strane ulažu kako bi se osigurao uspješan završetak nuklearnih pregovora.

Prvog dana službenog posjeta ministrica Pusić susrela se i s potpredsjednicom Islamske Republike Iran za ženska pitanja i poslove obitelji gđom Shahindokht Molaverdi, gdje se zakođer govorilo o borbi protiv terorizma i ekstremizma te potrebi globalnog odgovora, te postizanja mira i stabilnosti. Kada je riječ o nuklearnim pregovorima, minstrica Pusić je ponovila kako Hrvatska snažno podupire napore obiju strana (P5+1) kako bi se uspješno okončali nuklearni pregovori, a potpredsjednica Molaverdi je kazala kako iranska strana ima snažnu volju za uspješnim okončanjem pregovora te da se nada da takvu volju ima i druga strana.

Službeni posjet Iranu ministrica Pusić nastavlja sutra, u nedjelju, susretima s domaćinom, ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom, predsjednikom Hassanom Rohanijem te predsjednikom savjetodavne skupine Alijem Larijanijem.

Izvor: Index.hr/ZDanas