fbpx

Hakeri mogu daljinski otključati vaš BMW za samo nekoliko minuta

Sigurnosni propust u digitalnom sustavu omogućuje hakerima da bežično mogu otvoriti BMW, Mini i Rolls-Royce vozila i to za samo nekoliko minuta, navodi se u novom izvješću njemačkog auto kluba ADAC.

Oko 2,2 milijuna vozila opremljenih sustavom BMW AG ConnectedDrive je bilo ugroženo, otkriva ADAC.

Njemački proizvođač automobila sa sjedištem u Minhenu objavio je da je sustav ažuriran kako bi se zatvorila “sigurnosna rupa” te da će se softver automatski ažurirati u trenutku kada se vozilo spoji na BMW-ov server, piše Bloomberg.com.

“BMW Grupa je reagirala promptno i povećala sigurnost”, navodi se u priopćenju kompanije.

Dok BMW ističe da ovaj propust ne bi mogao dovesti do toga da netko ukrade i odveze se s vašim automobilom, sigurnosni propust podsjetio je na rizike povezane sa sve većom količinom digitalnih servisa u automobilima.

Bežične opcije kao što su daljinski pristup ili pred-zagrijavanje unutrašnjosti automobila u hladnim zimskim jutrima, zahtijevaju nove oblike sigurnosnih sustava za zaštitu kupaca i vozila.

Veća uporaba elektronike omogućila je hakerima reprogramiranje pristupnih kodova na automobilskim računalima, međutim mnoge tvrtke, nakon što su to otkrile (uključujući i BMW), unaprijedile su sigurnost.

Automobili koji su se pokazali ranjivim u istraživanju ADAC-a su modeli s ConnectedDrive sustavom kao što su Rolls-Royce Phantom, Mini “hatchback” i većina BMW-a, uključujući i BMW i3 električni automobil. Vozila su proizvedena između ožujka 2010. i prosinca 2014.godine, objavio je ADAC.

BMW je u izjavi za javnost istaknuo da nije zabilježen nijedan slučaj u kojem su hakeri iskoristili ovaj sigurnosni propust.

Izvor: net.hr