fbpx

Počeo je tjedan glaukoma

Počeo je tjedan glaukoma. Četiri i pol milijuna ljudi u svijetu slijepo je zbog posljedica glaukoma, a očekuje se da će ih biti još i više. Oštećenje vida nastalo zbog glaukoma je nepovratno, pa su rano prepoznavanje bolesti, dijagnostika i pravodobno liječenje iznimno važni. Zato će se tijekom Tjedna glaukoma u 20-ak hrvatskih gradova, među kojima je i Zadar, upozoriti na tu bolest, ali i besplatno mjeriti očni tlak.

Glaukom predstavlja skup simptoma bolesti oka kod kojih dolazi do oštećenja očnog živca i može, ako se ne liječi, rezultirati potpunim gubitkom vida. Kako je bezbolan i nema izraženih simptoma većina bolesnika se javlja liječniku kada vid već jako oslabi – upozorila je i ovom prigodom dr. Suzana Kovačević voditeljica oftamološkog Odjela zadarske Opće bolnice.

Glaukom je danas prvi uzrok nepovratnog gubitka vida i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Zbog posljedica glaukoma danas je slijepo 4 i pol milijuna ljudi, a procjenjuje se da će taj broj do 2020. narasti na 11,2 milijuna. Zasad jedini način da se spriječi razvoj te opake bolesti je pravovremeno otkrivanje visokog očnog tlaka kao prvog pokazatelja razvoja glaukoma.

Hvale vrijedna akcija kakvih bi trebalo biti više i kada je riječ o drugim zdravstvenim problemima – tako akciju mjerenja očnoga tlaka koja se u sklopu Svjetskoga tjedna glaukoma održala u zadarskoj Općoj bolnici redom ocjenjuju svi koji su u akciji sudjelovali. Očni tlak mjerila im je dr. Marija Škara Kolega, oftalmologinja.

U sklopu obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma, osim jučerašnje besplatne akcije mjerenja očnog tlaka, danas će se u prostorijama Lige protiv raka u 18 sati održati predavanje o glaukomu za pacijente, a u srijedu, 11. ožujka u 19 sati predavanje za liječnike obiteljske medicine u predavaonici Opće bolnice Zadar. U četvrtak, 12. ožujka u 18 sati u VIP salonu dvorane “Višnjik” održat će se turnir u pikadu. Natjecanje u pikadu humanitarnog je karaktera, a novac prikupljen od ulaznica po cijeni od 20 kuna bit će namijenjen pacijentima.

I još jedna aktivnost u sklopu Tjedna glaukoma – u subotu na skupu u Zagrebu sudjelovat će i zadarski oftalmolozi.

Izvor: HRT/ZDanas