fbpx

RADNICE ADRIJE NE DOZVOLJAVAJU PRISTUP STEČAJNOM UPRAVITELJU Blokirale i odlazak kamiona sa srdelama zbog sumnje u nepravilnosti

Radnice tvornice ribljih konzervi Adria u stečaju, blokirale su u ponedjeljak izlazak iz tvorničkog kruga šlepera s oko 6 tona konzerviranih srdela u ulju koje su vlasništvo Državnih robnih rezervi i bile su namijenjene područjima stradalima od poplava.

Očajne radnice koje već danima od proglašenja stečaja u Adriji „drže“ tvornicu i ne dozvoljavaju pristup niti stečajnom upravitelju Draganu Bijeliću iz Šibenika, blokirali su odlazak kamiona jer im je bilo sumnjivo što nije bilo nikakve prateće dokumentacije za teret koji se namjeravao izvesti iz Adrije. Zbog toga su zapriječile izlazak kamiona, a uskoro je u Adriju stigla i policija.

– Zatražile smo dokumentaciju na uvid, ali nismo dobile niti jedan papir, ništa. Kako netko može izvoziti državne robne rezerve bez ikakvog dokumenta? Stečajni upravitelj Dragan Bijelić tvrdi da su po kamion poslali iz Ravnateljstva za državne robne rezerve, a iznenađen je što nema dokumentacije što je čudno za jednog stečajnog upravitelja. Kamion je nakrcan do pola i to dijelom tereta našeg bivšeg partnera s kojim smo poslovali prije.

Mi ne znamo gdje je to trebalo završiti niti smo dobili otpremnicu na uvid. Čekamo krimpoliciju pa ćemo vidjeti što će biti s tim – kazala je u ime radnica Adrije Jadranka Grdović dodajući kako su se radnice organizirale u tri smjene i čuvat će 24 sata dnevno tvornicu zajedno s cjelokupnom imovinom u njoj. Podsjetimo, radnice su u zadnji trenutak odustale od zahtjeva za otvaranjem stečaja, tražeći da se uzme u obzir pismo namjere potencijalnih ulagača koje je predstavljao general marko Lukić, ali bilo je prekasno, stečaj je otvoren.

– Zaboli me više glava od Adrije danas. Ajme meni. Ne znam tko je danas ovo inicirao i zašto. Tamo su uskladištene državne robne rezerve i imaju nalog izvesti svoje riblje konzerve za stradale od poplava u Gunji i drugim područjima. Oni su nekidan izveli 13 tona od 20 tona koliko su trebali izvesti i ostalo je još nešto više od šest tona. Danas je došao kamion po to što je preostao i sad one prave problem oko toga.

To nije vlasništvo Adrije, već su te konzerve samo uskladištene tamo. One su plaćene Adriji prije nekoliko godina. One znaju za to, ali prave problem. Prije stečaja je otišla roba za koju se ne zna kako je otišla, pa nije bilo problema. Tražio sam od Državnog ravnateljstva da pošalju dokument komu se vozi, sad su to poslali odozgo, ali opet je njima problem. Zvao sam policiju, i ja i oni, pa ćemo vidjeti – kaže Bijelić.

Iako nije fizički ušao u Adriju, on, kako kaže, već djeluje. Mora pripremiti potraživanja zaposlenika i ići prema Državnoj agenciji za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca da mogu dobiti tri minimalne plaće i dio otpremnina što ih po zakonu pripada.

– To je ono što je izvjesno da će dobiti, a ostalo je pitanje. Proizvodnju ja ne mogu pokrenuti kad nema sirovine ni kune na računu, ne znam ni kako ću žiroračun otvoriti i ostale stvari financirati. Drugo ništa nije realno osim ako netko ne bi ušao u zakup – kaže Bijelić dodajući kako još nije utvrđen red vjerovnika jer je ročište određeno 14. travnja do kada će u Narodnim novinama biti upućen poziv vjerovnicima da pošalju prijave.

– Ne znam kad ću u Adriju ući. Znam da to mogu učiniti uz pomoć policije, ali ne bih htio stvarati dodatne tenzije. Meni je ovo zasigurno jedan od težih stečajnih postupaka jer nisam navikao na ovakvu situaciju u kojoj tenzije ne splašnjavaju. Ja radim samo radim svoj posao, nadam se da će radnice Adrije to shvatiti jer je to i u njihovom interesu – zaključuje stečajni upravitelj u Šibeniku.

Izvor: SD/ZDanas

Snimio: Luka Gerlanc / CROPIX