fbpx

SINČIĆ U ZADRU HDZ i SDP se zezaju, nude mrvice, što se odrazilo i na stanje u državi

Ivan Vilibor Sinčić, jedan od supredsjednika aktivističko-političke organizacije Živog zida i najmlađi kandidat za hrvatskog predsjednika na nedavno održanim izborima, u ponedjeljak je u zadarskom Impact centru održao tribinu na kojoj se govorilo o dosadašnjim i budućim akcijama djelovanja njihove organizacije koja je po nedavnim ispitivanjima Crobarometra kao treća politička opcija u zemlji uživala potporu čak 14,9 posto birača.

Na početku gostovanja Sinčić se zahvalio svima koji su mu tijekom kampanje dali podršku kao kandidatu za hrvatskog predsjednika, a zatim se osvrnuo na početke djelovanja udruge Živi zid, kazavši kako su sa aktivnostima počeli 2011. godine.

– Razlozi zbog čega smo počeli sa prosvjedima su besperspektivnost u kojoj se država našla. Najprije su to bili prosvjedi protiv Vlade Jadranke Kosor, koji su trajali mjesec i pol dana. Tada se po prvi put čulo za nas. Upozorili smo na neprijateljski sustav prema društvu, što je do tada bila tabu tema u državi, rekao je Sinčić, istaknuvši kako su građani u njima prepoznali alternativu koja se bori protiv oligarhijskih organizacija, kao što su HDZ i SDP.

Sinčić je u Zadru govorio i o izlasku Živog zida na predstojeće parlamentarne izbore, a kao najvažniji dio programa stranke istaknuo je ekonomsku i monetarnu politiku.

– O tome se jako malo govori. HDZ i SDP se zezaju, nude mrvice, što se odrazilo i na stanje u državi. Trenutno imamo najgori mogući model monetarne politike. HNB kao četvrta vlast u državi, uz izvršnu, zakonodavnu i sudbenu, ne štiti interese naroda, već su stali na stranu banaka. S druge strane Živi zid štiti interese hrvatskog čovjeka, a ne institucije koje su zakazale u svom radu, naglasio je.

– U Hrvatskoj monetarna politika nema suverenitet, a to je ono što ćemo mi nastojati promijeniti, ukoliko na izborima ostvarimo dobre rezultate, rekao je Sinčić.

Kako bi potkrijepio svoje tvrdnje naveo je da je od 1994. godine tečaj kune prema tadašnjom njemačkoj marki, današnjem euru, prevelik, a što nije u interesu hrvatskih izvoznika, jer bi realan tečaj kune u odnosu na jedan euro trebao biti devet kuna. Tako bi hrvatski izvoznici ostvarili veći profit, a što bi rezultiralo i većoj konkurentnosti proizvoda.

– Trenutno je domaće tržište preplavljeno uvoznom robom, dok naše proizvođače svi teroriziraju i nemaju kome prodati svoje proizvode. Potrebni su nam projekti, ekološka proizvodnja kako bismo mogli konkurirati drugima, pojasnio je Sinčić iznijevši podatak da je više desetaka tisuća OPG-ova propalo zbog spomenute situacije.

Kako se Živi zid zalaže za ukidanje valutne klauzule, koja je prema njima i protuustavna, slabljenje tečaja kune u odnosu na euro ne bi, smatraju, odvelo u još veće dužničko ropstvo građane koji imaju kredite u eurima. Kao primjer zemlje koja je ukinula valutnu klauzulu, naveo je Mađarsku.

– Potrebno je stvoriti uvjete kako bi monetarna politika bila suverena i kako građani ne bi postali dio dužničkog ropstva. Osim toga, treba raditi i na smanjenju kamata koje su sada jako visoke, iznose sedam, osam posto, rekao je okupljenima u dvorani Impact centra Ivan Vilibor Sinčić.

Izvor: ZL/ZDanas