fbpx

ŠTO TOČIMO U AUTOMOBILE? Prevare s kvalitetom dizela stigle i u Hrvatsku

Europske prevare s kvalitetom dizela stigle su očito i u Hrvatsku. Carina je zaustavila dvije cisterne pune sastojaka koji se ubacuju u dizelska goriva.

U cisternama se prevozio lubrikant namijenjen za crno tržište. Riječ je o gotovo 30 tisuća litara, koje su trebale završiti u našim automobilima.

“U posljednje vrijeme imamo saznanje da se veći broj pošiljaka upućuje na naše tržište i na ostala tržišta Europe”, kaže za Novu TV Roberto Lupetina iz odjela za mobilne jedinice.

Brzom reakcijom carine, obje cisterne zaustavljene su na granici sa Slovenijom. Riječ je o dobro uigranoj ekipi, slovensko-hrvatska kombinacija.

Ogromna šteta

Ukupna vrijednost zaplijenjene robe procjenjuje se na gotovo pola milijuna kuna. Da je samo jedna cisterna završila na tržištu, šteta bi za proračun iznosila gotovo 160 tisuća kuna. To je kap u moru za državni proračun, ali šteta bi na mnogim automobilima mogla biti velika.

Automobil koji koristi takvo gorivo, mogao bi imati štetu i do 30 tisuća kuna.

“Svakako su moguća razna oštećenja. Već putem goriva se može sam sustav ubrizgavanja oštetiti, isto tako i ispuha što su danas jako skupi popravci u servisima”, objašnjava Marin Morava iz tehničke podrške HAK-a.

Jedno ”točenje” ističu stručnjaci ne bi trebalo naškoditi vašem vozilu. No, kako su ove pošiljke namijenjene uglavnom manjim crpkama, dugotrajna upotreba, može vam stvoriti glavobolju.

Izvor: net.hr/ZDanas