fbpx

Švicarska kompanija Mack projekt preuzima SAS Vektor

Sindikalisti i radnici zadarskog SAS Vektora očekuju da će za nekoliko dana biti održano posljednje ročište u predstečajnoj nagodbi ovog proizvođača malih brodova, te da će švicarska kompanija Mack projekt preuzeti tvrtku, vratiti radnike na posao i isplatiti im zaostale plaće i otpremnine.

Zato su u Zadru u ponedjeljak održali neuobičajeni “skup podrške” novom investitoru i “skup zahvale” svima koji su omogućili da iz predstečajne nagodbe firma izađe na najbolji mogući način.

– Uz sindikate koji su pokrenuli niz akcija, pozitivno su reagirali Ministarstvo financija i pogotovo ministar Boris Lalovac, Nagodbeno vijeće i povjerenik predstečajne nagodbe Ante Poljak. Preuzimanje od strane Mack projekta je gotovo sigurno, zadnje ročište će biti za nekoliko dana, a Mack projekt je Nagodbenom vijeću već dao pismo namjere, izjavio je Vedran Uranija, sindikalni pravni zastupnik, bezuvjetno podržavajući ulazak novog investitora u SAS Vektor.

Uranija podvlači da je ovo “svijetli primjer” kako treba spašavati hrvatsko gospodarstvo u kojemu su se poklopili podrška ministra i Ministarstva financija, Nagodbenog vijeća, postojanje tržišta i kvalificiranih radnika.

Švicarci su, rekao je Uranija, raspoloženi vratiti na posao 30-ak ljudi, riješiti milijun kuna njihovih potraživanja za plaće i otpremnine, s otvorenom mogućnosti za dodatno zapošljavanje, pa je pred sindikatom posao sklapanja novog kolektivnog ugovora.

– Sudac Kolakušić nije bio u pravu osporavajući predstečajne nagodbe kroz koje je u Hrvatskoj spašeno 50.000 radnih mjesta. Tko je investicije, taj je za Hrvatsku, treba se okaniti priča o ustašama i partizanima, smatra Uranija.

– Nitko ne želi zaposliti čovjeka s preko 40 godina, to je tragično, pa nam je ovo slamka spasa. Zadovoljni smo, nadamo se povratku i nastavku proizvodnje, rekao je sindikalni povjerenik SAS Vektora Šime Jurjević izražavajući zahvalnost svima koji su doveli do ovakvog raspleta u SAS Vektoru.

– Otišao sam u prijevremenu mirovinu, ali banke traže svoje, bio sam na dnu dna. Nadam se da će se ovo riješiti i spreman sam se vratiti na posao, rekao je Slavko Franković.

– Završio sam na birou, pa u mirovini, teško je, ali bih se vratio na posao, još svojim znanjem mogu pomoći, smatra Bogdan Popović.

Izvor: Zadarski.hr/ZDanas